VREMEA PE 6 LUNI. PROGNOZA METEO de 1 mai și de Paște. Cum va fi vremea până la vară

Publicat: 26 03. 2013, 13:52
Actualizat: 08 01. 2020, 20:56

VREMEA de 1 mai și de Paște va fi, cel mai probail, ploioasă, potrivit unei prognoze a ANM. Apoi, meteorologii estimează că seceta va domina zona de sud-est a României în lunile iulie și august. 

Asta nu înseamnă însă că trebuie să vă anulați de pe acum planurile pe care le aveți pentru mini-concediul de 1 mai. „La mare, de 1 mai, va fi mai răcoare decât în București, deoarece Marea Neagră se încălzește mai greu decât solul. La munte nu se va mai putea schia, asta vă pot spune sigur. (…) Prognozele pe șase luni au o șansă de reușită de circa 60%. Putem face prognoze mai precise pe 23 martie”, a declarat vineri, la emisiunea Gândul LIVE, Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Potrivit prognozei ANM, în luna mai, temperatura medie va fi cuprinsă între 12 și 18 grade Celsius la nivelul întregii țări, iar cantitatea medie de precipitații va fi între 20 – 60 litri/mp. La începutul lunii mai, media va varia între 15 – 20 de grade Celsius. Este posibil să fie, în mai, zile cu temperaturi de 20 de grade Celsius, dar, în același timp, și zile cu temperaturi mai mici de 12 grade, conform ANM. 

Sursa: ANM

Potrivit estimărilor serviciului AccuWeather, de 1 mai va fi o temperatură medie maximă de 20 de grade Celsius la București, la fel și la Brașov. Pe 5 mai, serviciul prognozează o temperatură medie maximă de 21 grade Celsius la București și Brașov. Pentru Constanța nu sunt disponibile estimări.

Informații despre cum va fi vremea în următoarele luni a oferit și Ion Sandu, directorul ANM, la forumul dedicat Zilei Mondiale a Apei și Zilei Mondiale a Meteorologiei: „În ceea ce privește prognoza pe următoarele șase luni, la capitolul anul agricol 2013, în acest an se observă că avem temperaturi mai mari decât perioada respectivă a anului precedent. Referitor la precipitații, în 2011 – 2012 cantitățile erau mult mai mici decât în acest an. Practic, în luna martie vor fi precipitații mai mari decât normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, în mare parte din țară, arată că avem aprovizionare optimă comparativ cu anul trecut”, Despre precipitații, Sandu a spus că în luna aprilie acestea vor fi, dacă nu peste normele climatologice, cel puțin egale cu acestea. El a spus că aceasta va fi cea mai instabilă perioadă a primăverii. 

„În iunie, precipitațiile vor fi cel puțin egale cu normele climatologice. Deja din luna iulie, cantitățile de precipitații vor fi mult sub normele climatologice. În august, prognoza arată mult mai rău, cantitatea de precipitații reducându-se și mai mult. Concluzia este că ținând cont de prognozele actuale și rezerva de umiditate pentru lunile iulie și august, trebuie să ne așteptăm ca toată zona de sud-est a țării să fie sub secetă”, a mai spus Sandu.