VREMEA. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni, pe regiuni

VREMEA. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni, pe regiuni
Publicat: 16/05/2016, 13:29

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade și de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor crește ușor și treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua și 11…12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menține relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei.

Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra și cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 24 -29 mai.

BANAT

În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15…17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22-24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creștere, până la 10-12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni și spre sfârșitul celei de-a doua.

CRIȘANA

În perioada 16-18 mai vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai și până spre sfârșitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creștere ușoară și treptată și vorajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 și 23 de grade, iar cele minime între 8 și 10 grade.Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

TRANSILVANIA

La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13-17 grade, iar a minimelor nocturne de 2-6 grade. Din data de 20 mai și până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creștere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20-22 de grade și a celor minime de 5-9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început și din nou în cea de-a doua săptămână.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne și nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13-15 grade, iar a celor minime de 3-7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată,
urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât și nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19-22 de grade, iar cele minime de 7-10 grade.Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13-18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20…22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6-8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor crește și din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10-12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.

DOBROGEA

În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creștere ușoară și treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variații semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 și 22 de grade, iar cele minime între 9 și 13 grade. Aversele se vor semnala local și cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și după data de 24 mai.

OLTENIA

În primele zile, atât temperaturile diurne cât și cele nocturne vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16-18 grade și de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va crește ușor și treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14
grade și minime de 11 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variații semmnificative. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare la începutul și sfârșitul intervalului de referință. În rest, acestea vor fi sporadice și slabe cantitativ.

LA MUNTE

Primele patru zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime și în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online