VREMEA. România, sub cod portocaliu. Circulația închisă pe mai multe drumuri. 66 de localități din 19 județe sunt afectate de ninsoare și viscolâ. Cum va fi VREMEA DE REVELION
UPDATE VREMEA 17:50 Enel Dobrogea: 12 localități din Constanța și Tulcea, încă fără curent electric din cauza viscolului
Un număr de 12 localități din județele Constanța și Tulcea sunt încă fără energie electrică din cauza viscolului, în timp ce echipele Enel Dobrogea au reușit să remedieze mare parte din defecțiunile apărute în Ialomița și Călărași, astfel că în aceste județe nu mai sunt localități nealimentate.
Potrivit situației prezentate de Enel Distribuție Dobrogea, luni, la ora 16.00, în județul Constanța sunt nealimentate parțial trei linii electrice aeriene de medie tensiune și șapte posturi de transformare, fiind afectate localitățile Lespezi, Văleni și Cetatea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Situația este mai grea în județul Tulcea, unde nouă localități – Vulturu, Gordova, Băltenii de Jos, Ostrov, Măgurele, Dorobanțu, Cârjelari, Parcheș, Telița și parțial localitatea Cerna nu au curent electric. Aici au rămas nealimentate șase linii electrice aeriene de medie tensiune – total, două linii electrice aeriene de medie tensiune – parțial și 54 posturi de transformare.
În județul Călărași, sunt afectate parțial de viscol patru linii electrice aeriene de medie tensiune și 19 posturi de transformare, iar în Ialomița două linii electrice aeriene de medie tensiune și cinci posturi de transformare, dar la această oră nu mai sunt localități nealimentate cu energie electrică. Există însă o serie de deranjamente punctuale pentru remedierea cărora se intervine.
Reprezentanții Enel spun că printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupti, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).
Județul Constanța a fost luni, până la ora 14.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, viteza vântului depășind la rafală 70 de kilometri pe oră, în special în nordul județului Constanța, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Administrația Națională de Meteorologie emisese, luni dimineață, o avertizare cod galben de ninsoare și viscol pentru județul Constanța.
UPDATE VREMEA 17:00. MAI: 66 de localități din 19 județe sunt afectate de ninsoare și viscol
Șaizeci și șase de orașe și comune din 19 județe sunt afectate de ninsoare și viscol, în mai multe localități fiind necesară intervenția pentru salvarea unor persoane rămase înzăpezite, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
După ridicarea codului roșu de ninsoare și viscol au rămas în vigoare avertizările cod portocaliu în județele Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, zona montană a județului Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea și Tulcea și cod galben în București și 18 județe, respectiv Constanța, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava, Neamț, Iași, Botoșani, Prahova, Mehedinți și Dolj.
Ninsoarea și visolului au afectat 66 de comune și orașe din 19 județe. De asemenea, potrivit informațiilor transmise de compania Electrica, la ora 13.00 erau 52 de localități cu probleme în alimentarea cu energie electrică, 76 de echipe intervenind pentru remedierea acestor situații.
Ministerul Afacerilor Interne a precizat că nu au fost persoane decedate sau dispărute ca urmare a viscolului sau zăpezii, însă a fost necesară intervenția pentru salvarea a 38 de persoane aflate în situații de risc.
În județul Brăila, o autospecială cu șenile de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila a luat din satul Tătaru, comuna Dudești, o femeie însărcinată, aceasta urmând să fie preluată de către Serviciul de Ambulanță Județean.
La Galați, o mașină a rămas înzăpezită pe DJ 254, în dreptul localității Ivești Călmățui, cele două persoane care se aflau în autoturism fiind preluate de un echipaj ISU.
Măsuri de intervenție rapidă au fost dispuse și în județul Ialomița, pentru salvarea mai multor persoane rămase înzăpezite în localitățile Săpunași și Andrășești.
De asemenea, a avut loc o acțiune de intervenție în județul Tulcea, unde două ambulanțe au rămas înzăpezite. Una dintre ambulanțe transportă trei persoane care necesită dializă, iar cealaltă, o femeie gravidă. Pentru deblocarea situației au fost trimise în zonă forțe de intervenție cu o autospecială tip freză, a precizat MAI.
În județele Buzău, Brăila și Vrancea, care au fost sub avertizare cod roșu, s-a acționat, în ultimele ore, cu aproape 900 de forțe ale MAI și Ministerului Apărării Naționale, care au avut la dispoziție 180 de autospeciale, camioane sau taburi militare.
UPDATE VREMEA 16:04. Alte șase trenuri care ar fi trebuit să meargă spre Galați, Slobozia, Urziceni, Galați și București nu circulă luni, din cauza ninsorii și viscolului, anterior fiind anulate 35 de trenuri, potrivit CFR Călători. Trenurile care nu circulă sunt: IR 1865 Iași (plecare 18.30) – Galați, IR 8153 Urziceni (plecare 16.38) – Slobozia Veche, IR 8154 Slobozia Veche (plecare 18.55) – Urziceni, IR 1775 București Nord (plecare 18.25) – Galați, IR 1776 Galați (plecare 17.30) – București Nord și R 8152 Slobozia Veche (plecare 14.30) – Urziceni, informează Mediafax.
Anterior, CFR Călători a anunțat anularea altor 35 de trenuri: R 7001 București Nord (plecare 15.45) – Galați; R 8015 București Obor (plecare 19.55) – Fetești; R 8016 Fetești (plecare 14.35) – București Obor; IR 1586 Constanța (plecare 17.00) – București Nord; IR 1589 București Nord (plecare 17.00) – Constanța; R 7571 Mărășești (plecare 11.15) – Galați; R 7588 Tecuci (plecare 15.13) – Mărășești; R 7573 Mărășești (plecare 16.08) – Galați; R 7572 Galați (plecare 14.25) – Mărășești; R 7575 Mărășești (plecare 19.38) – Tecuci; R 7364 Galați (plecare 15.20) – Buzău; R 7374 Galați (plecare 16.50) – Făurei, R 7372 Galați – Făurei; R 7105 Ploiești Sud – Urziceni; R 7108 Urziceni – Ploiești Sud; R 7107 Ploiești Sud – Urziceni; R 7110 Urziceni – Ploiești Sud; R 7111 Ploiești Sud – Urziceni; R 7114 Urziceni – Ploiești Sud; IR 1870 Galați – Constanța; IR 1871 Constanța – Galați; IR 1582 Constanța – București Nord; IR 1587 București Nord – Constanța; R 8202 Constanța – Buzău; R 8201 Buzău – Constanța, pe segmentul Făurei – Constanța; IR 1571 București Nord – Galați, pe segmentul Buzău – Galați; IR 1774 Galați – București Nord; IR 1572 Galați – București Nord, pe segmentul Galați – Buzău; R 7377 Făurei – Galați; R 5105 Mărășești – Galați, pe segmentul Buzău – Galați; R 7362 Galați – Buzău; R 7361 Buzău – Galați; IR 1584 Constanța – București Nord; IR 1585 București Nord – Constanța; IR 1773 București Nord – Galați.
UPDATE VREMEA 15.45. Prioritățile operatorilor de deszăpezire în București sunt continuarea intervenției pe străzile laterale și menținerea străzilor principale „la negru”, a anunțat, luni, un comunicat de presă al municipalității, în urma convocării Comandamentului de Iarnă de către viceprimarul Capitalei, Dan Darabont, la care a luat parte și prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan.
PMB anunță că în București se lucrează, începând cu ora 11:00, cu 350 de utilaje de deszăpezire, care acționează, cu prioritate, pe străzile laterale, dar și pe cele principale, acolo unde este necesar. De asemenea, în teren sunt și 1.543 de operatori căi publice care intervin pentru curățarea zăpezii de la rigole, treceri pietoni sau refugii RATB, continuând cu degajarea zăpezii de pe trotuare.
„În Capitală se circulă în condiții de iarnă, însă toate arterele principale sunt practicabile. Cea mai mare provocare o reprezintă acum temperaturile scăzute care sunt anunțate în București. În acest sens, se impune ca intervenția utilajelor să se mute pe străzile laterale, să degajeze zăpada, până ce aceasta nu se transformă în poduri de gheață”, a arătat viceprimarul Darabont, care a solicitat inspectorilor din cadrul Direcției de Control să verifice, în teren, modul în care administratorii piețelor și agenții comerciali își respectă obligațiile privind curățarea trotuarelor. „DGASMB dispune de o capacitate de cazare de 550 de locuri, stocurile de mâncare și haine fiind asigurate pentru următoarea perioadă. De asemenea, în acest moment, DGASMB are în teren două bucătarii mobile care oferă ceai cald și supă persoanelor fără adăpost aflate pe stradă”, precizează comunicatul citat.
În ceea ce privește RATB, ApaNova și RADET, reprezentanții acestora au anunțat că activitatea se desfășoară în condiții normale, cele trei servicii fiind funcționale pentru toți bucureștenii. Primăria Capitalei a pus la dispoziția bucureștenilor numărul de tel. gratuit 0800.800.868 — pentru orice sesizări avarii la rețeaua de apă, canalizare, distribuție de agent termic și iluminat public.
VREMEA UPDATE 15:12. Un autovehicul cu șenile încearcă să ajungă în satul Străjescu, comuna vrânceană Garoafa, pentru a prelua și transporta la spitalul din Focșani un copil bolnav în vârstă de șase ani, în județul Vrancea toate drumurile naționale și zece drumuri județene fiind închise din cauza viscolului și a zăpezii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, Cristina Duță, o salvare a fost solicitată, luni, în satul Străjescu, din comuna Garoafa, după ce un copil de șase ani a început să se simtă rău, având accese de tuse, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Salvarea a pornit către locul indicat, a înaintat o porțiune de drum, însă la un moment dat nu și-a mai putut continua drumul spre bolnav, din cauza solurilor de zăpadă de pe carosabil și a viscolului care face ca vizibilitatea să fie extrem de redusă.
În sprijinul echipajului medical au venit pompierii, care au pornit spre domiciliul pacientului cu un autovehicul cu șenile. La acest moment, potrivit lui Duță, șenilata ar fi relativ aproape de casa copilului, autovehiculul înaintând extrem de greu.
VREMEA UPDATE 14:59. Circulația este în continuare închisă pe autostrada A2 București – Fetești și pe 25 de drumuri naționale, iar pe alte cinci drumuri este restricționat traficul pentru mașinile cu masa mai mare de 7,5 tone, a anunțat luni Centrul Infotrafic.
Drumurile naționale închise sunt: DN3 București – Lehliu-Gară – Călărași (județul Călărași); DN3A Lehliu-Gară – Drajna (județul Călărași); DN2 Urziceni – Buzău – limită cu județul Bacău; DN2B Buzău – Brăila – Șendreni; DN22 Râmnicu Sărat – Brăila; DN2C Costești (județul Buzău) – Slobozia (județul Ialomița); DN23 Brăila – Focșani; DN21 Brăila – Slobozia; DN22B Brăila – Galați; DN2A Urziceni – Slobozia; DN2N Bogza – Dumbrăveni – Vintileasca (județul Vrancea); DN23B Măicănești – Ciorăști (județul Vrancea); DN23A Focșani – Mărtinești – Ciorăști (județul Vrancea); DN2M Focșani – Andreiașu; DN2D Focșani – limită cu județul Covasna; DN2L Tișița – Soveja; DN24 Tișița – Tecuci; DN24D Tulucești – Vârlezi (județul Galați); DN21A Bărăganu (județul Brăila) – Țăndărei (județul Ialomița); DN22D Măcin – Horia – Atmagea – intersecția cu DN22A(județul Tulcea); DN22 Smârdan – Măcin – Garvăn – Isaccea; DN22E I.C.Brătianu – Garvăn; DN22F Izvoarele – Nalbant; DN22A Cataloi – Topolog – Saraiu – Hârșova; DN11A Podu Turcului – Bârlad, transmite Mediafax.
VREMEA. Județele Buzău, Vrancea și vestul județului Brăila vor fi sub cod roșu de ninsoare și vânt, luni, de la ora 8:30 până la 13:00, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 – 90 km/h, ninsoare abundentă, puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.
Avertizarea este valabilă până la ora 13:00, urmând ca apoi cele trei județe să intre sub avertizare de cod portocaliu.
VREMEA UPDATE 10:54 În ultima ședință de Guvern din an, premierul Victor Ponta le-a cerut echipelor de intervenție „să își facă datoria” și poulației „să înțeleagă că avem o situație de iarnă”. „Fiecare trebuie să înțeleagă că avem o situație de iarnă, e nevoie de mai multă prudență”, a spus Ponta de la masa Guvernului, anunțând că, „pentru situații de urgență” rămân de serviciu miniștrii Mircea Dușa și Gabriel Oprea, secretarul de stat RAed Arafat și „cine mai este nevoie la Ministerul de Interne”.
VREMEA UPDATE 10:54 Toate drumurile naționale și județene din Buzău au fost închise, luni, în jurul orei 9.30, autoritățile luând această decizie întrucât vântul este extrem de puternic și face inutilă munca drumarilor, transmite corespondentul Mediafax.
Nouă trenuri care circulă în județele avertizate cu coduri roșu și portocaliu au fost anulate, luni, iar circulația altor trenuri poate fi modificată, în special pe rutele Făurei – Galați, Galați – Constanța și Ploiești – Urziceni, a anunțat CFR Călători.
VREMEA UPDATE 10:47 Zeci de mii de persoane din 26 de localități ale județul Bacău sunt fără energie electrică, luni, din cauza problemelor create în rețele de viscol și zăpadă, 12 echipaje de intervenție ale E.ON aflându-se în teren pentru remedierea defecțiunilor.
Două curse aeriene pe rutele București-Roma, București-Timișoara și retur au fost anulate luni, iar mai multe zboruri au întârzieri între 30 de minute și două ore, din cauza operațiunilor de degivrare și a deszăpezirii, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București.
Din cauza ninsorii abundente și a vântului puternic, compania Wizz Air a anulat cursa 63141/63142 București – Roma – București, iar compania Tarom a anulat cursa 601/602 București – Timișoara – București.
VREMEA UPDATE 10:15 Autostrada A2 este închisă între București și Fetești, din cauza ninsorii abundente și a vizibilității care nu depășește 20 de metri. Trei trenuri regio și interregio cu aproximativ 460 de călători sunt blocate pe câmp, în județul Brăila, unul dintre blocaje fiind determinat de o defecțiune.
–
Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu, valabilă pentru județele Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea, Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău și Prahova, în timp ce cea de cod galben a fost restrânsă la 15 județe din jumătatea estică și nordul țării, până luni la ora 18:00.
În județele Buzău, Brăila, Ialomița, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, în zona de munte a județului Prahova, precum și în județul Tulcea, cantitățile de precipitații vor depăși local 25 – 30 l/mp, vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, potrivit avertizării de cod portocaliu.
Avertizarea de cod galben de ninsori, viscol, precipitații mixte și polei vizează acum Capitala și 15 județe, respectiv Constanța, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Brașov, Covasna, Harghita, nord-estul Mureșului, Bistrița – Năsăud, Maramureș, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.
Astfel, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali va ninge viscolit. În Dobrogea precipitațiile vor fi mixte în primele ore ale intervalului și izolat se va produce polei, apoi se vor transforma treptat în ninsoare. În aceste regiuni viteza vântului la rafală va depăși 55 – 65 km/h.
Avertizarea exte valabilă luni de la ora 6.00 până la ora 18.00.
Conform avertizării emise anterior, codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitații mixte și polei era valabil până la ora 20.00 în județele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, precum și în zona de munte a județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova.
Cod galben era instituit tot până atunci în Capitală și alte 25 de județe din țară, respectiv Ilfov, Giurgiu, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Vâlcea, Călărași, Constanța, Tulcea, Neamț, Suceava, Botoșani, Iași, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Maramureș, Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.
VREMEA. Drumuri închise în patru județe
Circulația rutieră este întreruptă pe patru tronsoane de drumuri naționale, din Buzău, Brăila, Vrancea și Galați, din cauza ninsorii abundente și viscolului, informează Centrul Infotrafic.
Întreruperea circulației a fost dispusă pe: DN22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni (județul Vrancea), DN23B Măicănești – Ciorăști (Vrancea) și DN24D Tulucești – Vârlezi (Galați).
Din același motiv, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este restricționată pe DN2B Buzău – limita cu județul Brăila și pe DN2C Costești – limita cu județul Ialomița (tot județul Buzău).
VREMEA. Aeroporturi București: Unele zboruri au întârzieri de două ore la decolare
Unele zboruri au la decolare întârzieri de două ore, pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor și de operațiunile de deszăpezire, dar nicio cursă nu a fost până acum anulată, informează Compania Națională Aeroporturi București.
Potrivit comunicatului companiei, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București (AIHCB) și Aeroportul Internațional București Băneasa „Aurel Vlaicu” (AIBB AV), traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă, cu ninsoare abundenă și vânt cu rafale care transportă zăpada la sol.
Pe Aeroportul „Henri Coandă”, nicio cursă nu este anulată din cauza condițiilor meteo, iar întârzierile care se înregistrează la plecări sunt în general de o oră și punctual de două ore.
Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru menținerea suprafeței de mișcare în condiții optime.
VREMEA de Revelion
De Revelion sunt așteptate temperaturi foarte scăzute, normale pentru această perioadă anului. Miercuri va fi ger la primele ore în aproape toată țara. Termometrele vor arăta în jur de minus 20 grade în estul Transilvaniei, iar peste zi e o vremea deosebit de rece în centru, est și în sud, unde temperaturile se vor situa între minus 14 și minus 4 grade. Va mai ninge izolat în sud și în sud-est. Vântul va spulbera zăpada în Dobrogea, în sudul Moldovei și în estul Munteniei.
Noaptea de Revelion va fi geroasă în aproape toată țara, cu minime sub minus 20 grade în estul Transilvaniei. De joi până duminică vremea rămâne deosebit de rece, geroasă, îndeosebi nopțile și diminețile. Temporar mai ninge slab, pe arii restrânse, în special în nord și în est.
La munte, În perioada 29 decembrie – 4 ianuarie, temperatura aerului va marca o creștere, după care se va menține relativ constantă până la sfârșitul intervalului, cu valori apropiate de normele perioadei, respectiv maxime diurne între -4 și -2 grade și minime nocturne situate în general între -9 și -7 grade.