VREMEA. În Banat, cea mai mare parte a intervalului va fi caracterizat de valori medii regionale ale maximelor termice diurne de 5-6 grade, apropiate de cele multianuale specifice perioadei. Excepție vor face zilele de 10 și 11 decembrie, când acestea vor fi ușor mai coborâte, spre două-patru grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea în prima săptămână de la valori medii de 4 grade, până spre — 2 grade, în timp ce, în perioada 15-21 decembrie, vor fi apropiate de pragul de îngheț. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie, iar în perioada 16-21 decembrie se așteaptă mai ales burniță sau ploi slabe, dar numai cu caracter local.
În Crișana, temperaturile maxime vor fi apropiate de cele normale, specifice perioadei de prognoză, pe aproape tot parcursul intervalului, urmând a se situa, în medie, între 5 și 7 grade Celsius. Doar în zilele de 10, 11 și 12 decembrie acestea vor fi ușor mai coborâte, la medii regionale între două și patru grade Celsius. În prima săptămână valorile nocturne vor scădea de la medii de 4 grade, până în jurul valorii de—2 grade, în perioada 11-16 decembrie, după care se vor apropia de zero grade în ultimele nopți. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar în perioada 16-21 decembrie se așteaptă mai ales ploi slabe sau burniță, dar numai cu caracter local.
În regiunea Transilvaniei vremea se va răci ușor în primele zile ale intervalului, când temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la 5 grade la un grad Celsius, pentru ca în perioada 13-21 decembrie acestea să se mențină constante, apropiate de cele normale, la medii în jurul valorii de două grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în nopțile de 13 și 14 decembrie când se vor situa, în medie, între—8 și—7 grade. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitații, la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei probabilitatea de precipitații slabe, burniță sau fulguieli, va fi destul de redusă.
În Maramureș, în primele zile ale intervalului vremea se va răci ușor, astfel încât când temperaturile maxime diurne vor scădea, în medie, de la 5 grade la două grade Celsius, pentru ca, în perioada 13-21 decembrie, acestea să se mențină constante, apropiate de cele normale, la medii în jurul valorii de 3 grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cuprinse în medie între—5 și—2 grade, mai puțin în primele două nopți când se vor situa între zero și două grade Celsius. Până în jurul datei de 10 decembrie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ, iar în restul intervalului doar local și trecător vor fi ploi, lapovițe sau ninsori slabe.
În Moldova, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pe tot parcursul celor două săptămâni, valorile medii regionale ale maximelor termice urmând a fi cuprinse între zero și două grade. Temperaturile minime vor fi negative, cu cele mai scăzute valori, de până la—6 grade, în nopțile de 12, 13 și 14 decembrie. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitații, predominant sub formă de ninsoare, mai însemnate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei condițiile de precipitații vor fi extrem de reduse.
În Dobrogea, regimul termic va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoză, cu maxime cuprinse, în medie la nivelul regiunii, între 4 și 6 grade și minime între zero și două grade, mai puțin în nopțile de 12, 13, 14 și 15 decembrie când vor fi ușor negative. În primele zile ale intervalului vor fi ploi moderate cantitativ, după care probabilitatea de precipitații va fi extrem de redusă.
În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni. Astfel, se așteaptă medii regionale ale temperaturilor maxime cuprinse între 3 și 5 grade, apropiate de normele multianuale. Dacă în primele nopți temperaturile minime vor fi ușor pozitive, în restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scăzute valori, între—6 și—4 grade, în nopțile de 13, 14, 15 și 16 decembrie. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitații sub formă de ploaie, dar trecător și lapoviță și ninsoare, mai importante cantitativ în noaptea de 8 spre 9 decembrie și în data de 9 decembrie. În restul perioadei condițiile de apariție a precipitațiilor vor fi extrem de reduse.
Pentru zona Olteniei, regimul termic diurn al aerului va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoză, cu maxime cuprinse în medie între 3 și 5 grade. Dacă în primele nopți temperaturile minime vor fi ușor pozitive, în restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scăzute valori, între—4 și—3 grade, în nopțile de 12, 13, 14 și 15 decembrie. În perioada 8-11 decembrie vor fi precipitații sub formă de ploaie, dar trecător și lapoviță și ninsoare, mai însemnate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei condițiile de precipitații vor fi extrem de reduse.
La munte, valorile termice nu vor avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, urmând a se înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între—2 și două grade Celsius și minime negative, între—7 și—4 grade. În primele zile ale intervalului vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ în data de 9 decembrie în Carpații Meridionali și în cei Orientali. Ninsori slabe se mai pot semnala și după data de 16 decembrie.
Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.