ALEGERILE DIN SUA și „problema chinezească”. Cât de dependentă este America de China și ce poate face Washington-ul în fața amenințării economice a Beijingului

Publicat: 06/11/2012, 22:20
Actualizat: 03/09/2019, 07:34

Cât de dependentă este America de China și ce soluții are SUA pentru a se detașa? Răspunsul la această întrebare a fost unul dintre subiectele principale abordate în discursurile susținute în perioada campaniei electorale pentru obținerea noului mandat de la Casa Albă. Atât actualul președinte al SUA, democratul Barack Obama, cât și contracandidatul său, republicanul Mitt Romney, și-au exprimat punctul de vedere pe această temă în cadrul dezbaterilor televizate organizate luna trecută, cât și în cadrul programelor de guvernare.

Statul chinez nu este doar cel mai important creditor al SUA, respectiv cel mai mare deținător de titluri de stat emise de Trezoreria americană, ci și principala sursă de bunuri. China deține, conform celor mai recente statistici, obligațiuni de stat americane în valoare de peste 1.153 miliarde de dolari, în timp ce valoarea bunurilor importate este de circa 340 de miliarde de dolari. Mai mult decât atât, agricultura americană este dependentă într-o proporție destul de mare de cererea din China, care este a doua piață de export de produse agricole produse în SUA.

În 2009, Barack Obama a încercat, atunci când a obținut primul mandat de președinte al SUA, să îmbunătățească relațiile dintre America și China, însă cu timpul a ajuns și el să critice politica monetară a oficialilor chinezi și chiar să depună plângeri împotriva practicilor acestora la reprezentanții Organizației Mondiale a Comerțului. Mai mulți oficiali americani au acuzat China că menține în mod artificial yuanul la un nivel scăzut față de dolar pentru a fi și mai competitivi la export. Un yuan slab în relația cu dolarul adâncește însă deficitul comercial al statelor care importă masiv bunuri și servicii din China folosind moneda americană.

Contracandidatul lui Obama la președinția SUA, republicanul Mitt Romney, a declarat în repetate rânduri că datoria SUA față de China este o vulnerabilitate. El susține, în programul său de guvernare, că va lua toate măsurile necesare pentru a îmbunătății relațiile comerciale dintre America și statele de pe continentul asiatic și că va face tot ce îi stă în putință pentru a pune punct dominației statului chinez în zona Pacificului.

China și Japonia, cei mai mari creditori străini ai SUA, dețin 2.275 de miliarde de dolari din datoria publică americană

Dacă în 2011 datoria publică a SUA ajunsese să depășească suma de 14.300 miliarde de dolari, la începutul lunii noiembrie a acestui an ea a ajuns la valoarea de 16.166 miliarde de dolari, potrivit informațiilor oficiale.

Astfel, conform acelorași surse, datoria publică pe cap de locuitor a ajuns să fie de 51.586 de dolari, iar dacă luăm în calcul doar contribuabilii americani aceasta depășește ușor 141.000 de dolari pe fiecare plătitor de taxe și impozite din SUA.

De asemenea, valoarea totală a datoriei Statelor Unite deținută de creditorii străini a ajuns la 5.430 de miliarde de dolari, potrivit datelor făcute publice de reprezentanții Trezoreriei americane. Cu doar o lună în urmă, nivelul datoriei publice americane deținute de creditorii străini era de 5.350 miliarde de dolari.

Creanțele Chinei față de SUA au ajuns, tot în luna august, la 1.153 miliarde de dolari, în creștere cu 3 miliarde de dolari față de luna precedentă. Pe locul al doilea în topul celor mai mari creditori străini ai Statelor Unite s-a aflat, în august, Japonia, care deține circa 1.121 miliarde de dolari din datoria publică americană, în creștere cu un miliard de dolari față de luna iulie.

Evoluția creanțelor statului chinez față de Statele Unite între anii 2002 – 2012

Statele Unite vor plăti, în 2012, indirect, sub formă de dobânzi către băncile chineze de stat care dețin titluri de stat americane, suma de 28,5 miliarde de dolari.

Mai multe voci din China au sugerat, ocazional, că datoria publică pe care statul o deține ar putea fi folosită ca instrument de presiune asupra SUA. Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat că nu se poate pune problema apariției unei astfel de situații.

„Încercarea de a folosi titlurile de stat americane ca instrument coercitiv ar avea un efect limitat și ar face, cel mai probabil, mai mult rău Chinei decât Statelor Unite”, menționa Panetta într-un raport trimis reprezentanților comisiilor Congresului SUA.

Top 10 cei mai importanți creditori străini ai SUA

1. China – 1.153,6 miliarde de dolari

2. Japonia – 1.121,5 miliarde de dolari

3. Exportatorii de petrol (Ecuador, Venezuela, Indonezia, Bahrein, Iran, Irak, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia, Nigeria) – 263 miliarde de dolari

4. Centrele Bancare Caraibiene – 256,9 miliarde de dolari

5. Brazilia – 253,9 miliarde de dolari

6. Elveția – 202,2 miliarde de dolari

7. Taiwan – 198 miliarde de dolari

8. Marea Britanie – 153,6 miliarde de dolari

9. Rusia – 153,3 miliarde de dolari

10. Belgia – 142,6 miliarde de dolari

Printre principalii creditori străini ai Statelor Unite se numără și alte 10 țări europene, precum Irlanda, Franța, Germania și Spania.

* dateleTrezoreriei americane (august 2012)

Harta străinilor care au investit cel mai mult în obligațiuni americane în 2011

Sursă: U.S.Government Accountability Office

Americanii importă din China de la aparatură electrică la așternuturi și încălțăminte

Pe parcursul anului trecut americanii au importat produse și servicii în valoare de 411 miliarde de dolari din China și au exportat produse și servicii către acest stat în valoare totală de 129 de miliarde de dolari, potrivit datelor făcute publice de către oficialii Biroului Reprezentantului pentru Comerț al SUA specializați în afacerile dintre aceste două țări.

Statul chinez a fost în anul 2011 cel mai mare furnizor de bunuri al SUA, cu importuri în valoare totală de 339,3 miliarde de dolari, în creștere cu 34,4 miliarde de dolari față de anul precedent, respectiv în creștere cu 299% față de anul 2000.

Pe primul loc în topul principalelor bunuri importate de americani din China de află aparatura electrică, a cărei valoare s-a ridicat până la suma de 98,7 miliarde de dolari.

Topul principalelor bunuri importate de americani din China

1. aparatură electrică – 98,7 miliarde de dolari

2. aparatură – 94,9 miliarde de dolari

3. jucării și echipament sportiv – 22,6 miliarde de dolari

4. obiecte de mobilier și așternuturi – 20,5 miliarde de dolari

5. încălțăminte – 16,7 miliarde de dolari.

FOTO: Mark Ralston/Mediafax Foto/AFP

Americanii au importat din China, tot pe parcursul anului trecut, produse agricole în valoare de 4 miliarde de dolari. În topul principalelor produse agricole importate de către americani din statul chinez s-au numărat legumele și fructele procesate, dar și sucurile din fructe și din legume, în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari.

Topul principalelor produse agricole importate de americani din China

1. legumele și fructele procesate – 949 milioane de dolari

2. sucuri din fructe și din legume – 559 milioane de dolari

3. gustări (incluzând ciocolata) – 203 milioane de dolari

4. condimente – 123 milioane de dolari

FOTO: Frederic Brown/Mediafax Foto/AFP

Chinezii importă aparatură și soia din Statele Unite

China a reprezentat, anul trecut, a treia cea mai mare piață de export a Statelor Unite. Astfel, în 2011, s-au înregistrat exporturi de bunuri din SUA către China de 103,9 miliarde de dolari, în creștere cu 13,1% față de anul precedent și cu 539% față de anul 2000.

În topul principalelor produse exportate de către americani chinezilor s-au numărat aparatura, produsele agricole, aparatura electrică, vehiculele și avioanele.

Topul principalelor produse exportate de americani în China

1. aparatură – 12,2 miliarde de dolari

2. cereale, semințe și soia – 10,7 miliarde de dolari

3. aparatură electrică – 10,1 miliarde de dolari

4. vehicule – 6,8 miliarde de dolari

5. avioane – 6,4 miliarde de dolari

FOTO: Scott Olson/Mediafax Foto/AFP

Tot anul trecut, China a reprezentat a doua cea mai mare piață de export a produselor agricole americane. S-au exportat, printre altele, către statul asiatic, soia în valoare totală de 10,5 miliarde de dolari și bumbac în valoare totală de 2,6 miliarde de dolari.

Deficitul comercial al SUA în ceea ce privește comerțul de bunuri în relație cu China a fost în anul 2011 de 295,5 miliarde de dolari, în creștere cu 22,4 miliarde de dolari față de anul precedent, acesta însumând 41% din deficitul comercial total înregistrat de SUA anul trecut.

Când vine vorba despre piața serviciilor însă, SUA este un exportator net în China, având un excedent comercial al SUA în relație cu statul chinez a fost, anul trecut, de 13,4 miliarde de dolari, în creștere cu 20% față de anul 2010.

Barack Obama și „practicile nedrepte de comerț din state precum China”

La începutul mandatului său de la Casa Albă, în anul 2009, Barack Obama a încercat să îmbunătățească relațiile dintre SUA și China, cu ajutorul secretarului de stat Hillary Clinton, menționează Consiliul de Relații Externe, o organizație independentă, nonpartizană.

Cu timpul, însă, președintele american a început să critice politicile monetare ale oficialilor de la Beijing, politici despre care susținea că ar fi contribuit la dezechilibrarea comerțului dintre cele două state.

Deși yuanul s-a apreciat față de dolar în ultimii ani, există încă mulți oameni de afaceri americani și analiști economici care susțin că actuala cotație tot nu reflectă valoarea de piață reală, dându-le astfel exportatorilor chinezi un avantaj competitiv nedrept, conform CNN.

Actualul președinte al SUA a depus, pe parcursul anului 2012, mai multe plângeri către Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Cea mai recentă dintre ele a fost depusă în luna septembrie și privea presupusele subvenționări ilegale ale exporturilor chineze de autoturisme și de piese auto.

Anunțul făcut de Barack Obama a venit la doar câteva ore după ce oficialii chinezi au depus propria lor plângere împotriva Statelor Unite, împotriva măsurilor anti-dumping americane aplicate asupra mai multor tipuri de bunuri, importate inclusiv din China.

În august americanii au depus o altă plângere la reprezentanții OMC în care reclamau taxele nedrepte ale statului chinez puse asupra importurilor de vehicule, scrie Bloomberg.

În luna martie, administrația americană, alături de reprezentanții Uniunii Europene și de cei ai Japoniei, au cerut „inițierea unor consultări” cu oficialii chinezi în cadrul OMC pe tema restricțiilor de exploatare a metalelor rare folosite ca materie primă pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie.

Obama a anunțat, anul acesta, și crearea unei unități care va avea ca sarcină principală anchetarea „practicilor nedrepte de comerț în țări precum China”.

FOTO: Scott Olson/Mediafax Foto/AFP

„Americanii nu se tem să intre în competiție. Noi credem în competiție”, declara Barack Obama în a doua zi a campaniei sale electorale.

„Atât timp cât noi intrăm în competiție într-un domeniu în care se joacă corect, în locul unui domeniu în care nu se joacă corect, ne vom descurca”, a mai adăugat președintele american.

Sursă: CBS News

Obama a declarat, de asemenea, în timpul campaniei electorale, că ideile contracandidatului său pe teme legate de relația dintre SUA și China „pur și simplu nu sunt credibile”. „Spune că va duce lupta la ei”, a declarat actualul președinte american despre rivalul său republican, potrivit CBS News.

„Mesajul este mai bun decât ceea ce a făcut el de fapt în legătură cu acest lucru… Atunci când auzi această nouă vehemență, se simte foarte mult ca vulpea care spune că are nevoie de cotețe pentru pui mai bine securizate”, a mai adăugat Obama.

Mitt Romney și lupta sa împotriva statului chinez

Dacă actualul președinte al Statelor Unite a încercat să întrețină o relație cât mai strânsă cu statul chinez, înainte ca ea să se răcească pe fondul politicilor monetare și comerciale ale Chinei, criticate în repetate rânduri de către americani, candidatul republican Mitt Romney a pornit în lupta pentru Casa Albă cu o viziune critică, spunând că va face tot ce îi stă în putință pentru a opri dominația acestui stat în zona Pacificului.

FOTO: Emmanuel Dunand/Mediafax Foto/AFP

„În 2010, după 30 de ani de creștere accelerată, China a depășit Japonia și a devenit cea de-a doua cea mai mare economie a lumii după a noastră. (…) În timp ce potențialul de conflict cu o Chină autoritară ar putea să crească odată cu creșterea puterii sale, Statele Unite ale Americii trebuie să urmărească politicile destinate încurajării Beijingului pentru a se ghida pe un curs care ar putea face conflictele mai puțin probabile”, se explică în programul de guvernare al candidatului republican.

Romney susține, de asemenea, că pentru a pune punct dominației Chinei în regiunea Pacificului prezența americană în această zonă va fi amplificată. El susține, de asemenea, că va încerca să întărească relațiile comerciale dintre SUA și alte state de pe continentul asiatic.

„Mitt Romney va implementa o strategie care face drumul Chinei către hegemonia regională mult mai costisitor decât alternativa de a deveni un partener responsabil în sistemul internațional”, se mai explică în programul republicanului care vede în datoria publică a SUA deținută de China un semn de vulnerabilitate pentru economia locală.

„Împrumută America pe care ne-o dorim un trilion de dolari de la China? Nu”, spunea Romney la sfârșitul lunii august, potrivit Bloomberg. Tot el a acuzat statul chinez de faptul că acesta ar exploata economiile altor țări prin furtul intelectual.

Sursă: YouTube

Problemele legate de relațiile dintre Statele Unite și China au fost puse în discuție și în cadrul dezbaterilor televizate ale celor doi candidați. Prima dezbatere din campania electorală pentru obținerea mandatului de președinte al SUA a avut ca temă principală economia, care reprezintă un punct de interes pentru americani având în vedere redresarea sa lentă din ultimul timp și rata mare a șomajului.

„E o problemă morală. E imoral pentru generația mea să cheltuiască mai mult decât are și să dea datoriile generației viitoare. Nu voi mai cumpăra cu bani împrumutați din China”, a declarat candidatul republican Mitt Romney, pe data de 3 octombrie, în cadrul dezbaterii, referindu-se la datoria pe care o are America față de statul chinez

Sursă: YouTube

Aceeași problemă a fost discutată și pe data de 16 octombrie în cadrul celei de-a doua dezbateri prezidențiale televizate, care a fost organizată la Universitetea Hofstra, în apropierea orașului New York. Cei doi candidați au fost întrebați care sunt modalitățile prin care vor să rezolve, în cazul în care vor obține funcția de președinte al SUA, problema outsourcing-ului, a Chinei și a Indiei.

Republicanul Mitt Romney a declarat în acest context că, după părerea sa, „China nu respectă regulile jocului”, în timp ce democratul Barack Obama i-a răspuns: „Domnule guvernator, sunteți ultimul om care să fie dur cu China!”, făcând astfel de referire la afacerile candidatului rival cu diferite companii ce provin din acest stat.

„Cred că trebuie să acceptăm că unele locuri de muncă nu se vor întoarce acasă. Acestea sunt locuri de muncă prost plătite, necalificate. Eu vreau locurile de muncă bine plătite și calificate”, a mai adăugat el.

Sursă: YouTube

Noul președinte și noul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii vor fi aleși prin sufragiu universal direct, după ce americanii vor desemna pe data de 6 noiembrie Colegiul Electoral alcătuit din 538 de membri.

Pentru a câștiga, atât Barack Obama, alături de premierul său Joe Biden, dar și rivalul republican Mitt Romney, alături de premierul său Paul Ryan, trebuie să obțină în urma votului Colegiului Electoral o majoritate absolută de 270 de voturi.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?