Prima pagină » Magazin » Unul dintre cei mai puternici „monștri” din Univers, descoperit într-o galaxie îndepărtată

Unul dintre cei mai puternici „monștri” din Univers, descoperit într-o galaxie îndepărtată

Unul dintre cei mai puternici
Cea mai importantă descoperire a cercetătorilor

Astronomii afirmă că au descoperit cea mai mare gaură neagră ce a fost observată vreodată, un veritabil „monstru” cu o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, care se află în centrul unei galaxii îndepărtate, informează AFP.

Această gaură neagră uriașă reprezintă 14% din masa totală a galaxiei sale, spre deosebire de procentul de 0,1% înregistrat de obicei în celelalte galaxii. Este un procent atât de mare încât ar putea să îi constrângă pe specialiști să își revizuiască teoriile despre formarea galaxiilor.

1 Decembrie – Ziua Națională a României. Sondaj: puneți steagul?

Uriașa gaură neagră NGC 1277 este situată la 220 de milioane de ani-lumină de Terra, într-o galaxie de 10 ori mai mică decât Calea Lactee. Diametrul găurii negre este enorm, fiind de 11 ori mai mare decât orbita planetei Neptun în jurul Soarelui.

„E cu adevărat o galaxie insolită”, a declarat într-un comunicat Karl Gebhardt, de la Universitatea Texas din orașul american Austin.

„E aproape în întregime o gaură neagră. Ar putea fi primul obiect descoperit dintr-o nouă clasă, cea a găurilor negre galactice”, a adăugat cercetătorul, coautor al studiului, publicat miercuri în revista britanică Nature.

NGC 1277 ocupă în mod sigur cel puțin locul al doilea în topul celor mai mari găuri negre identificate și are șanse reale să se afle de fapt pe primul loc în acest clasament. Masa găurii negre considerate Numărul 1 actual, descoperită în 2011, nu a fost deocamdată calculată cu exactitate – ea ar putea fi între 6 și 37 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui.

Găurile negre sunt cele mai puternice forțe din Univers, creând un câmp gravitațional atât de intens, încât nici lumina nu poate să îi scape.

O gaură neagră de masă stelară se formează atunci când o stea foarte mare se prăbușește în interiorul ei, spre sfârșitul vieții sale. Gaura neagră poate să continue să crească, înghițind alte stele sau fuzionând cu alte găuri negre, generând uneori aceste găuri negre supermasive care ocupă centrele galaxiilor.

Însă NGC 1277 pune sub semnul întrebării această teorie prin mărimea sa disproporționată în raport cu galaxia din care face parte.

Alte studii vor fi necesare pentru a se determina dacă această gaură neagră anormal de mare este unică în felul ei sau dacă ea ne dezvăluie de fapt un mecanism de formare cosmică până acum necunoscut.

„Galaxia care adăpostește această gaură neagră pare să se fi format în urmă cu peste 8 miliarde de ani și ea nu pare să se fi schimbat prea mult de atunci”, afirmă cercetătorii de la Institutul Max Planck, coordonatorii studiului.

ACUM LIVE VIDEO pe www.prosport.ro: Gala ProSport! Am strâns tot ce are mai bun sportul românesc într-un singur loc