Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie

Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie
Publicat: 21/02/2013, 10:36
Actualizat: 05/02/2016, 17:04

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creștere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câștigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol și gaze, care a consemnat un avans de 24% față de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câștigul EBIT ajustat pentru factori excepționali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Prețul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

„În 2012 am înregistrat rezultate financiare record, în timp ce am progresat în privința implementării strategiei. Am beneficiat de revenirea producției în Libia și de o producție stabilizată, conform obiectivelor, în România și Austria. Portofoliul de proiecte pe explorare și producție a fost consolidat semnificativ, iar importanta descoperire de gaze naturale din Marea Neagră și achizițiile din Norvegia au pus bazele unei noi creșteri. Programul de vânzare de active pe partea de rafinare și distribuție și cel de îmbunătățire a performanței se desfășoară conform planurilor și au atins deja obiective importante. Ne-am stabilit obiective ambițioase, dar sunt convins că suntem bine pregătiți pentru viitor și vom continua să ne respectăm angajamentul pentru creștere profitabilă”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Operațiunile de Explorare și Producție ale grupului au raportat câștig EBIT de 2,74 miliarde de euro pentru anul trecut, în creștere cu 31%, de la 2,1 miliarde de euro în anul anterior, ca urmare a volumelor de vânzări semnificativ mai mari în Libia și a unui climat favorabil privind cotațiile pe piața valutară.

Profitul EBIT al diviziei de gaze naturale și energie a OMV a scăzut cu 82% anul trecut, la 43 milioane de euro, din cauza unor provizioane pentru transport și rezervărilor de capacitate pentru gaze naturale lichefiate (GNL) de către EconGas, precum și ca urmare a reevaluării unui proiect din Austria pentru stocare de gaze naturale.

Vânzările de gaze naturale au urcat cu 60% anul trecut, la 437,2 TWh, avans datorat în principal intensificării activităților de trading. Companhia EconGas a fost afectată negativ de presiunea intensă pe marjele gazelor naturale, precum și de utilizrea redusă a contractelor pe termen lung pentru transport și capacități GNL. Vânzările de gaze naturale la Petrom au scăzut în linie cu consumul estimat la nivelul pieței, respectiv cu 4%, la 52,16 TWh. Contribuția operațiunilor de gaze de la Petrom în profit a urcat semnificativ, susținută de îmbunătățirea marjelor, în contextul contractelor mai bune de vânzare pe piața românească.

Pe partea de energie electrică, OMV a consemnat o producție de 1,69 TWh anul trecut, în principal ca urmare a centralei de la Brazi, care a devenit operațională în august și este alimentată din septembrie exclusiv cu gaze naturale produse în România.

Rafinarea și marketingul au generat profit EBIT de 417 milioane de euro pentru OMV anul trecut, cu 48% mai mult față de anul anterior, reflectând mai ales marjele mai bune ale activităților de rafinare. Rata de utilizare a capacității de rafinare a rămas stabilă, la 88% anul trecut, față de 87% în 2011.

Pentru anul în curs, OMV se așteaptă ca prețul petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, cu o diferență de preț relativ redusă față de cotația țițeiului Ural. Pe piața europeană a gazelor naturale, prețurile de hub sunt așteptate să influențeze în continuare prețurile mai mult decât cele legate de cotația petrolului. În România, planul de progres către liberalizarea prețurilor prevede trei noi majorări de preț pentru consumatorii industriali în acest an.

Marjele de rafinare, care au atins un nivel ridicat anul trecut, ar urma să revină la niveluri mai „modeste” în acest an.

La sfârșitul anului trecut, rezervele dovedite de petrol și gaze naturale ale OMV se situau la 1,12 miliarde de barili echivalent petrol, din care 775 milioane de barili echivalent petrol în legătură cu Petrom. Rezervele dovedite și probabile totalizau 1,77 miliarde de barili echivalent petrol, din care 1,09 miliarde de barili la Petrom.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu