Unul dintre primii doctori autentici ai României, Solomon Marcus: Răul cel mai larg răspândit nu e plagiatul

Unul dintre primii doctori autentici ai României, Solomon Marcus: Răul cel mai larg răspândit nu e plagiatul
Publicat: 13/09/2015, 10:21

Cazurile răsunătoare de plagiat din rândul politicienilor l-au determinat pe Andrei Pleșu să facă zilele trecute o propunere mai puțin obișnuită: toți cei care au muncit serios pentru titlul de doctor să renunțe la acesta, determinându-i pe plagiatori să facă și ei acest lucru. „Singura soluție eficace pe care o pot imagina, dar îmi dau seama că e utopică, ar fi, și fac această propunere cu modestie în seara asta, ca toți care avem doctorate cât de cât normale să ne autosuspendam, asta e formula la modă acum, din categoria de purtător de titlu de doctorat. Hai să ne depunem toți titlurile să spunem că până nu și le depun ăilalți, noi nu mai vrem să le avem. Eu personal sunt gata să-mi depun titlul de doctor. Eu cred asta ar fi așa o soluție de masă: să umplem presa cu liste de doctori din diverse domenii care declară că până nu se reglează problema corectitudinii obținerii titlului de doctor ei își suspendă calitatea de doctorat”, a spus Andrei Pleșu, care prevede că după moda doctoratelor deținute de oamenii politici va veni și moda brevetelor de invenție și a titlurilor de academician.

„Problema principală este că au fost acordate titluri de doctor la o serie de lucrări care nu îndeplineau condiția de calitate”

Academicianul Solomon Marcus spune că Andrei Pleșu a glumit și că, practic, ar fi imposibil acest lucru, pentru că e foarte greu să aduni toți doctorii la un loc. Doctor în matematică și fost discipol al celor mai buni profesori de matematică din România, Solomon Marcus a vorbit pentru gândul despre situația plagiatelor și a titlurilor de doctor din România, dar și despre soluția pe care el o vede pentru a opri răspândirea imposturii din cercetare.

„Chestiunea e cu totul alta. Ceea ce trebuia făcut, și eu am propus asta de multă vreme, trebuiau reconsiderate toate tezele de doctorat, toate titlurile de doctor acordate în ultimii 15 ani, 20 de ani, și văzut care merita într-adevăr și care nu. Pentru că problema principală nu e plagiatul, problema principală este că au fost acordate titluri de doctor la o serie de lucrări care nu îndeplineau condiția de calitate. Chiar dacă nu erau plagiate, erau compilații, și tot acolo ajungem. Deci problema era acesta: că nu s-a respectat criteriul calității în acordarea titlului de doctor”, consideră Solomon Marcus.

Întrebat despre scandalul iscat de teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, Solomon Marcus arată că, de fapt, aceasta este o problemă mult mai mare, în sensul că plagiatul este consecința faptului că instituțiile de învățământ superior au renunțat la criteriile de calitate a educației.

Chestiunea aceasta este o parte a unei probleme mai mari: problema exigenței în acordarea unor titluri științifice. Noi vorbim mereu de plagiat, dar de fapt răul cel mai larg răspândit nu e plagiatul, este compilația. Adică simplul fapt că pui alături câteva lucruri luate din trei patru surse diferite și spui că ai făcut o lucrare. Deci, faptul că s-a acordat titlul de doctor pentru lucrări lipsite de originalitate și valoare”, arată academicianul.

„Același Oprea care a plagiat a devenit la rândul său conducător de doctorat. Ăsta este un mecanism foarte răspândit”

Profesorul consideră că obținerea titlului de doctor cu ușurință a avut consecințe și asupra profesorilor care conduc doctoratele, un exemplu fiind chiar vicepremierul Gabriel Oprea.

„Modul în care s-a acordat dreptul de a fi conducător de doctorat a fost iarăși mult prea tolerant. S-a acordat acest drept multor persoane care nu-l meritau. Chiar aici, același Oprea care a plagiat a devenit la rândul său conducător de doctarat. Ăsta este un mecanism foarte răspândit. Deci nu trebuie ca discuția să se oprească la plagiat, discuția trebuie să se refere la valoare, pentru că au fost acordate titluri unor lucrări fără valoare, care nici măcar nu au fost publicate în reviste care să prezinte o anumită garanție de exigență” a mai spus Solomon Marcus.

În opinia academicianului, problema opririi răspândirii titlurilor de doctor fără valoare ține de schimbarea modului în care se acordă și de mentalitatea oamenilor cu privire la exigență și calitate.

„Scăderea nivelului s-a propagat de jos în sus. E nevoie de schimbarea actului educațional”

Cu privire la propunerea Universității din București privind schimbarea legii educației astfel încât retragerea titlului academic de doctor, atunci când este dovedit plagiatul, să fie făcută de instituția care l-a acordat indiferent de calitatea titularului, academicianul Solomon Marcus arată că este nevoie de fapt de o schimbare a actului educațional, și nu neapărat a procedurilor.

„Problema în ultimă înstanță nu este a modului de organizare a birocrației, problema este una de substanță. Adică faptul că în cazul Bacalaureatului, a diplomelor universitare a scăzut mult nivelul, și atunci doctoratul a intrat și el în aceeași horă. Scăderea nivelului s-a propagat de jos în sus. Nu este o simplă chestiune de schimbare a birocrației, este nevoie de schimbări în substanța actului educațional”, a mai spus solomon Marcus.

Într-un interviu acordat gândul în octombrie 2014, Solomon Marcus propunea un program de urgență al Educației omenescului în România. În privința plagiatelor, Solomon Marcus arăta că de fapt societatea românească este una în care furtul intelectual nu este considerat furt.

„Noi trăim într-o societate în care furtul intelectual nu este, pentru cea mai mare parte a populației, un furt. Asta se întâmplă pentru că generații după generații au rămas needucate cu privire la ideea de proprietate intelectuală. Din această cauză munca intelectuală este de foarte multe ori neapreciată”, declara Solomon Marcus în interviul pentru gândul.

România, țara cu peste 33.000 de doctori

Un calcul făcut de gândul arată că în ultimii 25 de ani numărul titlurile de doctor acordate de universitățile românești a crescut de 22 de ori, în prezent sunt aproximativ 33.000 de români care au susținut doctoratul.

Dacă până la Revoluție doar unul din 17.000 de români se putea lăuda cu titlul academic de doctor, în prezent, numărul doctorilor este de aproape 33.000, față de aproape 1.500 câți erau în urmă cu 25 de ani.

Evoluție anuală titluri de doctorat, potrivit datelor INS și Minosterului Educației:

Până în 1990 – 1.429

1991 – 71

1992 – 86

1993 – 125

1994 – 216

1995 – 269

1996 – 389

1997- 575

1998 – 864

1999 – 1.039

2000 – 769.

2001 – 720

2002 – 787

2003 – 960

2004 – 988

2005 – 1.115.

2006 – 1.265

2007 – 3.047

2008 – 3.546

2009 – 4.496

2010 – 4.153

2011 – 5.895

Odată cu creșterea numărul de doctori a crescut și numărul suspiciunilor de plagiat. În spațiul public au apărut cazuri de politicieni celebri care nu au respectat normele academice atunci când și-au întocmit tezele lor de doctorat.

Prim-ministrul Victor Ponta a primit două verdicte de la comisii academice că teza lui de doctorat în drept este de fapt un plagiat grosolan, verdicte invalidate însă de o comisie numită politic. Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean de la Mehedinți este și el acuzat de plagiat. Gândul a demonstrat că există mari părți plagiate din lucrarea sa de doctorat în domeniul științelor militare.

Mischie a rămas cu doctoratul, însă acesta nu i-a folosit prea mult, cariera sa fiind întreruptă, în 2013, de o condamnare la patru ani de închisoare pentru corupție. Și fostul ministru liberal Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare este doctor, el obținându-și doctoratul la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Doctor în drept penal este și fostul senator PSD Cătălin Voicu, care execută și el o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Ultimul caz de plagiat al unui politician este al vicepremierului Gabriel Oprea, acuzat că a plagiat chiar de Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, care analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului. „Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. Sunt zeci de pagini copiate integral”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea