Direcția Națională Anticorupție a ajuns la Primăria Ploiești. Procurorii fac percheziții joi dimineață, 8 februarie 2024, la sediul acestei instituții prahovene.
Potrivit publicației locale Observatorul Prahovean, care citează surse judiciare, ancheta vizează, într-o primă fază, activitatea Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Ploiești.
UPDATE – Arhitecta-șefă, dusă la audieri
Surse judiciare au precizat că, în urma acestor percheziţii, mai multe persoane, între care şi arhitecta-şefă, ar urma să fie duse la audieri.
De asemenea, au fost ridicate documente de la Direcţia de Urbanism și un calculator.
Observatorul Prahovean scrie că perchezițiile procurorilor anticorupție au legătură cu scandalul „White Tower”, un dosar instrumentat de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești în care sunt reținuți și cercetați un dezvoltator imobiliar, notari și avocați.
În data de 22 ianuarie, procurorii din Prahova au făcut percheziţii în trei judeţe. Dosarul deschis este pentru înșelăciune și abuz de încredere și îl are în centru pe un dezvoltator imobiliar acuzat că a vândut succesiv aceleași apartamente, păcălind mai mulți clienți.
Ancheta a scos la iveală o adevărată schemă, din care mai făceau parte notari și avocați.
Se pare că dezvoltatorii au țepuit 16 persoane în acest fel, pe care le-au convins să semneze contracte de promisiune de vânzare a unor apartamente aflate în construcţie. Totul s-a petrecut între 2016 şi 2022.
Clienţii au plătit, în total, peste 1 milion de euro.
Tranzacția părea cât se poate de legală, având și girul unor notari. Ce nu știau, însă, clienții era că notarii au fost, toți, mână în mână cu dezvoltatorii imobiliari. Actele semnat la notariat nu ajungeau niciodată la cadastru.
„La data de 22.01.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Constanţa, au efectuat 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltarori imobiliari din Complexul de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, punând în executare şi un număr de 8 mandate de aducere.
În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro)”, a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un comunicat de presă.
Despre acest caz a scris AICI și Gândul.