FMI taie elanul Guvernului Ponta: reducerea TVA la pâine nu este o idee bună. Ministrul Agriculturii, pentru Gândul: „Pentru noi rămâne o prioritate”

FMI taie elanul Guvernului Ponta: reducerea TVA la pâine nu este o idee bună. Ministrul Agriculturii, pentru Gândul: Pentru noi rămâne o prioritate
Publicat: 09/05/2012, 19:11
Actualizat: 09/05/2012, 20:50

FMI și Ministerul Agriculturii au păreri total diferite în ceea ce privește oportunitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele din zona morărit-panificație.

Categoric, șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a tăiat de la bun început entuziasmul părții române.

„Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune și nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse”, a fost mesajul transmis de Franks.

Ministrul Agriculturii nu renunță însă la idee, în pofida declarațiile venite din partea oficialilor internaționali.

„Scăderea TVA la produsele alimentare de bază reprezintă o prioritate și că doresc ca în acest an să dăm un exemplu, măcar pe un domeniu, m-am referit aici la morărit și panificație, prin scăderea acestui TVA am putea scoate la suprafață sume foarte mari care în acest moment merg pe zona de evaziune fiscală”, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

El a precizat că din calculele făcute până acum de Minister evaziunea fiscală în domeniu este de 71%. Constantin a subliniat că nu a purtat până acum vreo discuție cu delegația FMI despre acest subiect, dar că o va face la următoarea vizită a oficialilor internaționali.

„O să discut cu primul-ministru și cu ministrul de Finanțe să vedem cum stăm bugetul de stat, și vom încerca să demonstrăm FMI că această măsură ar putea fi benefică pentru buget. Obiectivul principal nu este de a avea un preț mai mic la produse, nu pot să garantez acest lucru, eu cred că va fi un preț mai mic la pâine sau creșterea va fi stagnată pentru o perioadă importantă. Cel mai important aspect este că vom combate evaziunea fiscală”, a declarat ministrul Constantin.

Din datele sale și cele ale producătorilor, evaziunea va fi redusă prin scăderea TVA pentru produsele din zona morărit-panificație.

Rompan: Reducerea TVA la 9% la pâine ar crește încasările la bugetul de stat cu 35%

La rândul său, președintele patronatului din panificație Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru gândul că în cazul în care TVA la pâine va scădea cu 15 puncte procentuale, atunci și prețul la raft al pâinii va scădea cu 15%.

Pe de altă parte, din calculele Rompan reiese că reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la produsele de morărit-panificație ar conduce la diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, spune Popescu.

„Cum să zică (Jeffrey Franks-n.red.) așa ceva, că (reducerea TVA – n.red.) va duce la creșterea evaziunii?! Probabil că dl Franks nu a analizat bine problema. Dimpotrivă, scăderea TVA la pâine și făină va conduce la creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, conform calculelor noastre”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan.

Este nevoie de scăderea TVA la pâine și făină, pentru că la grâu există deja taxarea inversă, este de părere președintele Rompan.

Adrian Rădulescu, fost secretar de stat la Agricultură: ” TVA să se împartă între stat și producător”

Adrian Rădulescu, deputat PDL și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că România ar trebui să se inspire din modelul italian privind sistemul TVA aplicat în acest domeniu. Acesta prevede „împărțirea TVA între stat și producător”.

„Trebuie scăzut nivelul TVA, dar în alt sistem, așa cum este cel italian. În Italia, agricultorii și cei din panificație lucrează cu facturi, dar TVA-ul este împărțit cu statul. Adică, de exemplu, dacă TVA este 24%, se fac facturi cu TVA 24%, dar 14% îi rămân producătorului, iar 10% merg la bugetul de stat. Astfel producătorii sunt încurajați să facă facturi, deci nu fac evaziune, iar statul are încasări la buget”, a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu.

Unde se aplică TVA diferențiat la produse alimentare

La nivelul Uniunii Europene, un număr de 14 state practicau, la 1 ianuarie 2012, niveluri diferite de TVA la produse alimentare: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Irlanda, Cipru, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia, Marea Britanie.

De exemplu, în Ungaria, de la 1 iulie 2009 se aplică o rată redusă de TVA de 18% la lapte, produse lactate, și produse conținând cereale, făină sau lapte. Nivelul standard al TVA în Ungaria este de 27%.

Nivelul TVA la produse alimentare în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2012:

(click pe imagine pentru a mări)

Sursa: Comisia Europeană

Ponta face „toate presiunile” pentru introducerea TVA diferențiat la alimente

Premierul Victor Ponta a declarat marți că, împreună cu ministrul Agriculturii, a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanțe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.

La finele săptămânii trecute, Ponta a declarat că măsura reducerii TVA la alimente este necesară și că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a afirmat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială