Prima pagină » Știri politice » GUVERNUL PONTA vrea să dea poporului PÂINE IEFTINĂ începând din septembrie. EXPERIMENT ELECTORAL: TVA de 9 la sută la produsele de panificație. EXCLUSIV

GUVERNUL PONTA vrea să dea poporului PÂINE IEFTINĂ începând din septembrie. EXPERIMENT ELECTORAL: TVA de 9 la sută la produsele de panificație. EXCLUSIV

GUVERNUL PONTA vrea să dea poporului PÂINE IEFTINĂ începând din septembrie. EXPERIMENT ELECTORAL: TVA de 9 la sută la produsele de panificație. EXCLUSIV
Surse din cadrul USL au declarat pentru Gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificație începând din luna septembrie.

Noul Guvern vrea să scadă prețul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificație începând din luna septembrie.

Dacă măsura va fi aplicată, prețul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale, spun producătorii. Astfel, o franzelă care acum costă un leu, din toamnă va fi 83 de bani, iar o pâine ambalată, feliată, care acum costă, în medie, 4 lei, va fi 3,3 lei. Calcul a fost făcut scăzând TVA-ul de 24% din prețul actual și aplicându-l pe cel de 9%.

Propunerea a fost avansată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Oficialii FMI, CE și ai Băncii Mondiale s-au arătat sceptici în privința reducerii TVA la alimentele de bază, susținând că o astfel de măsură ar reduce încasările la buget. În cadrul discuțiilor informale purtate în cadrul Guvernului USL, Constantin le-a arătat un grafic prin care reducerea TVA la produsele de bază nu ar periclita încasările la buget. Din contră, el susține că va crește încasările.

O soluție de compromis, experimentală, ar putea fi adoptată din luna septembrie. Potrivit acesteia, nu ar scădea TVA la 9% pentru toate produsele de bază, ci doar pentru cele din zona morărit-panificație. Producătorii din domeniu au promis că vor scădea prețul pâinii dacă o astfel de măsura s-ar aplica.

Surse din USL au precizat pentru gândul că ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, a respins majoritatea propunerilor venite din partea miniștrilor, explicându-le acestora că nu se pot aplica taxe mai mici în această perioadă.

Georgescu este preocupat să mențină actualele surse de finanțare și să găsească înțelegere la FMI pentru mărirea deficitului bugetar. Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus că în acest moment nu a găsit în bugetul construit de foștii premieri Boc și Ungureanu resursa financiară pentru reîntregirea salariilor. Aceasta este principala misiunea a ministrului de Finanțe pentru cele șase luni de mandat.

Decizia finală în privința TVA pentru produsele de bază urmează să fie luată în cadrul negocierilor purtate de ministrul de Finanțe cu delegația FMI. Victor Ponta a declarat că scrisoarea de intenție va fi finalizată cel mai târziu luni dimineața. Reducerea TVA ar putea fi amânată pentru viitoarea execuție bugetară (2013), dacă oficialii FMI nu vor fi convinși că încasările la buget nu vor fi scădea prin aplicarea acestei măsuri.

Producătorii promit că prețul pâinii va scădea

„Dacă TVA-ul scade la 9% e bine, dar nu foarte bine, pentru că nu va avea în totalitate efectul scontat: reducerea evaziunii fiscale. Ideal ar fi ca TVA-ul să scadă la 5%, pentru că astfel s-ar reduce evaziunea, în condițiile în care la această valoare nu poți să mai dai șpagă”, a declarat pentru gândul Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB).

Acesta a explicat că în cazul reducerii TVA-ului, prețul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale.

În cazul în care scenariul reducerii TVA-ului la 9% pentru produsele de panificație va fi pus în practică din septembrie, scăderea prețului la raft ar trebui să se producă cel mai târziu în luna următoare, susține Marin.

„Ideea potrivit căreia reducerea TVA-ului nu ar determina scăderea prețului pâinii pentru că patronii și-ar baga banii în buzunar, este greșită, pentru că pe această piață există o concurență nebună și, chiar dacă ai vrea să faci acest lucru, nu ți-ai permite”, a mai spus Marin.

În acest moment, producătorii din domeniu nu anticipează vreo majorare în ceea ce privește prețul pâinii până la sfârșitul anului.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețul pâinii s-a menținut constant în ultimul an, astfel că diferențele între prețul din martie 2012 a crescut nesemnificativ compartiv aceeași perioadă a anului trecut.

Legea TVA-ului de 5% la alimente, votată din greșeală, respinsă de Băsescu

Reducerea la 5% a TVA-ului pentru alimente este o idee destul de veche. În octombrie 2010, Camera Deputaților adopta un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD+PC și PNL prin care se instituia aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal și zahărul. Inițiativa legislativă, respinsă anterior de Senat, fusese votată inclusiv de parlamentarii PDL și ministri ai guvernului Emil Boc. Ulterior, aceștia au susținut că au votat din greșeală proiectul de lege.

Legea a ajuns pentru a fi promulgată pe masa președintelui Traian Băsescu, care a retrimis-o însă în Parlament, invocând, printre altele, că „în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele menționate în lege ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare și, implicit, la majorarea deficitului bugetar și la imposibilitatea menținerii acestuia în țintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011”.

La acea dată, surse guvernamentale declaraseră pentru Mediafax că președintele Traian Băsescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by că nu va promulga legile privind TVA redusă la alimente și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

În martie anul trecut, proiectul de lege a ajuns din nou în Senat, unde cererea de reexaminare formulată de președinte a fost respinsă, menținându-se astfel textul legislativ inițial. Cererea ar fi trebuit dezbătută și votată iar de Camera Deputaților, care este forul decizional. Băsescu spunea la acea dată că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii și pensii.

Citește și