Noul președinte sârb Tomislav Nikolici a declarat joi, într-o alocuțiune, după ce a depus jurământul în Parlament, că vrea ca țara sa să se integreze în Uniunea Europeană (UE) fără să fie nevoită să renunțe la Kosovo, o țară care și-a proclamat independența în 2008, relatează AFP.
El a subliniat totodată importanța pe care o acordă relațiilor cu Rusia.
„Doresc o Serbie care va fi membră a Uniunii Europene și care nu va renunța niciodată la integritatea sa teritorială, la (provincia sa) Kosovo”, a declarat Nikolici, un naționalist care, anterior, se opunea unei apropieri de UE a țării sale. Serbia a obținut în martie statutul de țară candidată la aderare.
Nikolici, în vârstă de 60 de ani, un prorus înfocat, care a efectuat prima sa vizită în străinătate la Moscova, deși nu în mod oficial, imediat după ce a fost ales, a insistat asupra viziunii sale în materie de politică externă.
„Doresc o Serbie diferită, în sfârșit unită în lupta pentru o viață mai bună, o Serbie eliberată de frica zilei de mâine, o casă cu două uși, una spre Est iar alta spre Vest”, a declarat el, referindu-se la Rusia și UE.
Citește și Fostul președinte sârb Boris Tadici, un PRO-EUROPEAN, vrea să fie premier sub noul președinte Tomislav Nikolici, PRO-RUS
Nikolici a prezentat, ulterior, în culori sumbre situația din țara sa, criticându-l fără să îl numească pe predecesorul său Boris Tadici, prezent în sală, pe care l-a înfrânt în pofida tuturor așteptărilor în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe 20 mai.
„Serbia este devorată de o criză generalizată, a cărei dovadă este traiul cetățenilor”, a declarat el pe un ton neutru.
„Cauza acestei crize are la origini privatizările neperformante, corupția, crima (…), care au generat un sentiment generalizat de insecuritate și de lipsă de încredere în instituțiile” statului, a apreciat Nikolici, îmbrăcat în negru, purtând cămașă albă și cravată de culoarea roșie.
„Perspectivele de viitor sunt pesimiste, presa a fost plasată sub controlul și proprietatea elitelor politice”, a acuzat el, după care a criticat situația din justiție.
„Până ce și reforma sistemului judiciar a fost pusă în practică în funcție de interesele partidelor, consecința fiind degringolada dreptului și a justiției” în această țară.
Întrebat de jurnaliști în acest sens, în timp ce părăsea sala de la Parlament, Nikolici a răspuns că este pregătit să „reia repede” negocierile cu autoritățile din Kosovo, întrerupte în cursul campaniei electorale și care se desfășoară sub egida Bruxelles-ului.
„Întâlnirile cu Priștina pot să continue imediat. Începând chiar de luni, voi propune partidelor o politică de consens cu privire la Kosovo”, a declarat el.
„Oricare ar fi soluția pe care noi, politicienii, o vom găsi la această problemă, va trebui ca cetățenii să se pronunțe prin referendum”, a adăugat el.
Bruxelles-ul reclamă progrese în aceste negocieri, înainte să îi ofere Belgradului o dată pentru începerea negocierilor de aderare.
Partidele politice care au intrat în noul Parlament în urma alegerilor generale de la 6 mai, continuă să negocieze intens, în vederea formării unei majorități parlamentare.
Fostul președinte Boris Tadici a anunțat recent că este pregătit să devină premier și a precizat că intenționează să formeze o coaliție majoritară împreună cu foștii aliați socialiști.
A doua și a treia forță parlamentară, după partidul lui Tomislav Nikolici, Partidul Democratic al fostului președinte Boris Tadici și socialiștii vicepremierului în exercițiu Ivița Dacici poartă negocieri în vederea menținerii alianței lor, care s-a aflat la guvernare în ultimii patru ani.