Intrarea în insolvență a Hidroelectrica, una dintre cele mai controversate decizii din istoria unei mari companii de stat, ridică noi semne de întrebare.
Unul dintre acestea se referă la faptul că Fondul Proprietatea – care deține 20% din acțiunile Hidroelectrica – susține că a aflat de intrarea în insolvență a companiei de pe site-ul Tribunalului București deși reprezentantul său participase cu trei zile înainte la ședința de la Hidroelectrica în care se luase această decizie. În plus, președintele CA al Hidroelectrica susține că nu își mai aduce aminte cum a votat pe 15 iunie reprezentantul Fondului Proprietatea în ședința CA, pe motiv că are „memoria încărcată”.
Pe de altă parte, o hotărâre a AGA anterioară luării deciziei de insolvență și care este publicată pe site-ul companiei ia act de încetarea mandatului lui Remus Vulpescu din funcția de administrator provizoriu al CA al Hidroelectrica. Acest ultim aspect a fost prezentat de altfel în instanță la ședința în care s-a admis intrarea în insolvență a companiei, iar magistrații urmează să ia o decizie.
Concret, administratorul Fondului Proprietatea (FP) a precizat într-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori București că a aflat pe 18 iunie, de pe site-ul Tribunalului București, despre cererea de insolvență a companiei.
Cu trei zile înainte însă, la ședința din 15 iunie a Consiliului de Administrație (CA) al Hidroelectrica în care s-a decis intrarea în insolvență a participat și Oana Truță, reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) în CA al Hidroelectrica, după cum a precizat pentru gândulpreședintele Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, șiadministrator provizoriu în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica.
Citește și De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei? El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei
Astfel, Fondul Proprietatea ar fi aflat de insolvența Hidroelectrica de pe site-ul Tribunalului și nu de la Oana Truță, reprezentantul său în Consiliul de Administrație al producătorului de energie, care se presupune că știa de trei zile de această decizie a CA, din moment ce a participat la ședința CA unde s-a luat această hotărâre.
Când și cum a aflat Fondul Proprietatea de intrarea în insolvență a Hidroelectrica
Deși Fondul Proprietatea (FP) are un reprezentant în CA al Hidroelectrica, oficialii FP spun că nu cunoșteau existența unor probleme de lichiditate la Hidroelectrica, după cum reiese din raportul FP.
„La data de 18 iunie 2012 Managerul de Fond a luat cunoștință de pe portalul instanțelor de judecată din România despre decizia Hidroelectrica de a solicita insolvența având în vedere situația financiară a companiei, respectiv existența unor probleme de lichiditate pe termen scurt”, se arată în „Raport curent – actualizare cu privire la Hidroelectrica” al Fondului Proprietatea, datat 20 iunie și publicat ulterior pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).
La întrebarea gândul cum a fost posibil acest lucru, reprezentanții FP au evitat un răspuns direct, invocând clauze de confidențialitate.
„Așa cum am menționat în cursul discuției telefonice, dorim să vă precizam faptul că Fondul Proprietatea nu poate divulga informații referitoare la ședintele Consiliului de Administrație al SC Hidroelectrica SA datorită faptului că acestea sunt informații confidențiale și aparțin companiei Hidroelectrica SA”, se arată în răspunsul primit de gândul de la FP, semnat de Elena Bârjovanu.
Insolvența Hidroelectrica a lovit puternic Fondul Proprietatea, acțiunile FP pierzând pe bursă 8% în ultimele patru ședințe, din capitalizarea Fondului „evaporându-se” 100 de milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.
„Amnezia” președintelui CA, Remus Vulpescu
Fostul președinte al CA Hidroelectrica, Remus Vulpescu, ne-a confirmat că Oana Truță a participat la ședința în care s-a luat decizia cererii insolvenței. „Au fost,în persoană, Vulpescu, Butnaru, Truță. Reprezentați în baza unor mandate – Todea și Raicu. Eu și Butnaru am avut fiecare mandate de la Todea și Raicu, dar nu mai știu care de la care”, ne-a declarat Vulpescu.
Din Consiliul de Administrație al Hidroelectrica mai fac parte Ionică Raicu, Andrei Todea și Iulian Butnaru, din partea Ministerului Economiei, și Oana Truță, din partea Fondului Proprietatea.
Întrebat de gândul despre cum a votat Oana Truță în ședință CA, din 15 iunie, avocatul Remus Vulpescu spune că nu își mai aduce aminte, pe motiv că are „memoria foarte încărcată”.
Citește și Mișu Negrițoiu, despre Hidroelectrica: „Stai așa că vrem să le-o tragem unora, dar nu știi cui, și potențial poți să ți-o iei mâine”
„Asta e cu totul altă întrebare (dacă Oana Truță a votat „pentru” sau „împotriva” deciziei de intrare în insolvență a Hidroelectrica n.n.). Dvs m-ați întrebat dacă (Oana Truță) a fost prezentă și v-am răspuns, daca mă întrebați pe dinafară care cum a votat, am memoria foarte încărcată, cu foarte multe probleme și decât să greșesc, mai bine să nu vă răspund. Un membru CA poate vota fie pentru, fie contra, fie se abține (…) Nu mai sunt sigur care cum și l-a exercitat în ședința aia. Eu personal vă pot spune că am votat „pentru”. Ce fac eu singur, știu, ce fac alții, întrebați-i pe ei…”, ne-a spus Vulpescu.
AGA Hidroelectrica din 25 mai: „Încetarea de drept a mandatului lui Remus Vulpescu de administrator provizoriu”
Un alt aspect care urmează să fie lămurit de magistrați este legat de mandatul de administrator provizoriu în CA al Hidroelectrica al lui Remus Vulpescu, la momentul în care el și-a pus semnătura pe cererea de intrare în insolvență.
Astfel, AGA a Hidroelectrica din 25 mai a.c. „ia act de încetarea de drept a mandatului dlui Dumitru Remus Vulpescu de administrator provizoriu în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica SA”. Hotărârea este publicată pe site-ul Hidroelectrica.
În aceeași ședință s-a hotărât desemnarea altor doi membri ai CA – Iulian Marian Butnaru și Andrei Barbu Todea – drept administratori provizorii cu un mandat valabil până la data finalizării procedurilor de selectare a administratorilor.
„Dumnezeule mare, nu aveți avocați care citesc legea 31?”
Rugat să explice dacă la data de 15 iunie – dată la care CA a decis intrarea în insolvență – mai era administrator provizoriu al Hidroelectrica, având în vedere că pe 25 mai mandatul său încetase de drept, potrivit hotărârii AGA, Remus Vulpescu a devenit brusc iritat, precizând că de fapt „la cererea mea s-a luat act (de încetarea de drept a mandatului său – n.n) pentru că eram doar administrator provizoriu aici. Dumnezeule mare, nu aveți avocați care citesc legea 31 (legea 31/1990 privind societățile comerciale – n.n.)”?
Vulpescu ne-a explicat că de fapt el a fost cel care a cerut încetarea mandatului său de administrator provizoriu pentru ca AGA să numească un nou administrator, iar postul rămânând vacant, a fost din nou ocupat de el, printr-o hotărâre a CA.
Citește și MECMA: Din punct de vedere tehnic, la Hidroelectrica „totul este sub control și în ordine”
„La Hidroelectrica am fost numit pe un post vacant. La o anumită dată (25 mai a.c.- n.n.) a fost o AGA ordinară, ocazie cu care eu am solicitat să se ia act de încetarea mandatului meu de administrator provizoriu pentru că mi se pare normal ca AGA ordinară să numească, dacă dorește, un administrator. AGA Ordinară nu a numit un administrator pe acel post. Post care ulterior, rămânând vacant, a fost din nou ocupat de mine ca administrator provizoriu printr-o altă hotărâre a CA”, ne-a spus Vulpescu.
Ce spune avocatul sindicatului
La rândul ei, avocata Corina Cincan, care reprezintă sindicatul Hidrosind, consideră că dacă printr-o hotărâre a AGA – cel mai important organ de decizie dintr-o societate comercială – s-a luat act de încetarea de drept a unui mandat al unei persoane, Consiliul de Administrație nu poate da mandat aceleiași persoane.
Astfel că Cincan a susținut în ședința în care magistrații au admis intrarea Hidroelectrica în insolvență că semnătura lui Remus Vulpescu de pe cererea de insolvență nu este valabilă.
„În realitate la așa-zisul CA (unde s-a luat decizia de intrare în insolvență – n.n.) au fost prezente doar trei persoane. Dacă dl Vulpescu nu ar fi avut dreptul să semneze, nu ar fi avut condiția de cvorum îndeplinită”, ne-a spus Cincan, care a adăugat că instanțele de judecată urmează să decidă dacă argumentele aduse în instanță vor fi considerate valabile.
Sindicatul Hidrosind a anunțat că va depune o plângere penală împotriva membrilor Consiliului de Administrație de la Hidroelectrica.
Tribunalul București a admis miercuri, 20 iunie, cererea voluntară a companiei de a intra în procedura insolvenței. Consiliul de Administrație a decis să solicite intrarea în insolvență a Hidroelectrica din cauza scăderii cifrei de afaceri și a creșterii datoriilor.
Tribunalul București a stabilit termenul pentru prima adunare a creditorilor pentru data de 29 august 2012 și a fixat ca termen pentru continuarea procedurii data de 12 decembrie 2012, când administratorul judiciar va expune, în sinteză, măsurile efectuate.