Președintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, i-a transmis miercuri premierului elen, Antonis Samaras, că Atena mai are o singură șansă pentru a evita falimentul și că Angelei Merkel „nu îi pasă” dacă Grecia va ieși din zona euro, scrie Daily Mail. În același timp, unul dintre liderii partidului din care face parte cancelarul german, Michael Fuchs, i-a avertizat pe greci că nu mai pot avea pretenții la ajutor financiar din partea Germaniei.
Antonis Samaras a avertizat, la rândul lui, în două interviuri acordate zilele acestea – unul în publicația franceză Le Monde, altul în tabloidul german Bild – că întreaga zonă euro are de suferit dacă Grecia renunța la moneda unică, informează The Guardian. În acest context, economiile europene nu își pot permite să nu le pese de viitorul Greciei în cadrul zonei euro, pentru că va exista un „efect de domino” și în alte țări. „Un Grexit (Greek Exit), cum i se spune, ar fi devastator pentru Grecia și ar prejudicia Europa. Mișcările sociale ar putea deveni foarte contagioase în celelalte țări europene”, a declarat primul-ministru grec pentru Le Monde.
Mesajele foarte dure transmise de Berlin vin într-o săptămână crucială pentru Grecia, în care se discută iar soarta acestui stat. Pe de-o parte, liderii europeni vor încerca să găsească noi modalități de a evita ieșirea Greciei din zona euro și, pe de altă parte, Antonis Samaras va încerca să obțină amânarea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală prevăzute de acordul de finanțare externă.
Luxemburghezul Juncker a subliniat, în timpul discuțiilor pe care le-a avut miercuri la Atena cu Samaras, că Grecia a depus „eforturi excepționale” în vederea reducerii deficitului bugetar. „Mingea este acum în terenul grec – de fapt, aceasta este ultima șansă a Greciei, iar poporul elen trebuie să o știe”, a avertizat reprezentantul miniștrilor de Finanțe ai zonei euro.
Noi discuții despre soarta grecilor
Președintele francez, Francois Hollande, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au întâlnit joi la Berlin, pentru a discuta situația Greciei și a Spaniei. După această întrevedere, cei doi vor fi vizitați, pe rând, de Antonis Samaras – vineri, Angela Merkel, sâmbătă, Francois Hollande. Premierul elen va trebui să vină cu un nou plan de austeritate, pentru a-i putea convinge pe creditorii externi să deblocheze următoarea tranșă, de 31 de miliarde de euro, din împrumutul de 130 de miliarde convenit anul acesta, după celălalt ajutor, de 110 miliarde de euro, din 2010.
Pentru a primi amânarea de doi ani la care speră, Antonis Samaras are nevoie de încă un împrumut, dincolo de totalul de 240 de miliarde care i-a fost promis Greciei. Totodată, premierul elen va trebui să impună poporului său un al patrulea pachet de austeritate, în schimbul tranșei de 31 de miliarde de euro.
În ultima perioadă, liderul guvernului de coaliție de la Atena a purtat o adevărată campanie de PR în Europa, și a susținut cauza greacă în interviuri acordate în mai multe publicații europene.
Citește și Grecia pregătește noi tăieri de salarii și pensii, concedieri, pentru a obține tranșa de la FMI, UE
Citește și Reveniți din vacanță, liderii UE se pregătesc să salveze din nou Grecia și să ajute Italia și Spania
Citește și Președintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker: SCENARIUL în care Grecia ar putea fi EXPULZATĂ din zona euro
Citește și Președintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker: SCENARIUL în care Grecia ar putea fi EXPULZATĂ din zona euro
Citește și Avertismentul Germaniei: „O perioadă mai lungă de timp nu este o soluție pentru problemele Greciei”
Citește și Ministrul de finanțe grec, despre o eventuală IEȘIRE A GRECIEI DIN ZONA EURO: Am plonja într-o SĂRĂCIE FĂRĂ PRECEDENT