Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că „nu exclude” sesizarea organelor de cercetare penală în cazul contractelor păguboase ale producătorului de energie. Firma de insolvență Euro Insol va depune la Tribunalul București raportul care arată cauzele care au dus la intrarea în insolvență a Hidroelectrica.
„Nu exclud o astfel de decizie (o plângere penală împotriva foștilor manageri ai Hidroelectrica – n.n.), dar încă e prematur să mă pronunț”, a declarat pentru gândul avocatul Remus Borza.
Întrebat dacă întreaga cantitate de energie eliberată de contracte va fi scoasă la vânzare pe bursa OPCOM, Borza a răspuns afirmativ, precizând că Legea energiei, intrată în vigoare pe 19 iulie, nu mai permite încheierea de noi contracte bilaterale. „Am încheiat un act adițional în cazul contractului cu Electromagnetica. Sunt trei contracte renegociate: cu Electromagnetica, Elsid și Electrocarbon. Le-am menținut până la momentul expirării lor, în 31 martie 2013. După care vor veni toți să cumpere energie de pe OPCOM”, a mai spus Borza.
Citește și De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei? El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei
Borza a spus că actele adiționale la contractele cu Elsid și Electrocarbon vor fi făcute publice după finalizarea negocierilor cu Alro. „Ei – Alro, Elsid și Electrocarbon – au fost tratați în același registru sau condiții comerciale având în vedere că sunt consumatori eligibili, iar componenta socială sau economică are o importanță destul de mare și în ecuația noastră. Evident, se vor bucura de un preț mai bun, dar nu cu mult mai bun decât Electromagnetica”, a mai arătat administratorul judiciar.
Până pe 15 august administratorul judiciar va finaliza negocierile și cu Alro, care are cel mai mare contract direct, de 3 milioane MWatt.
„Denunțările sunt ireversibile”
„Denunțările contractelor bilaterale sunt ireversibile, intangibile, nu au nicio cale de atac”, afirmă Borza.
În paralel cu renegocierea contractelor bilaterale, administratorul judiciar renegociază și alte contracte ale Hidroelectrica, precum cele cu Hidroconstrucția, Energoconstrucția, Energomontaj, UCM Reșița. „Se renegociază și contractele Hidroelectrica pentru prestări servicii, contracte de consultanță. Am redus cu 50% valoarea chiriilor plătite de Hidroelectrica”, a conchis Borza.
În iulie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunțat șase din cele zece contracte directe de vânzare a energiei și care în ultimii zece ani au provocat producătorului de energie pierderi de 1,5 miliarde de euro.
Firmele Euro P.E.C., EFT AG, EFT RoÂmâÂnia, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomInÂdustries și în cele din urmă Energy Holding au fost decuplate de la cel mai ieftin curent din România.
Contractele directe de vânzare a energiei, la prețuri sub cele din piață, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003 și expiră în 2014, 2015 sau 2018.