Prima pagină » Economic » ANALIZĂ BLOOMBERG: Reacția piețelor care pune sub semnul întrebării relevanța agențiilor de rating

ANALIZĂ BLOOMBERG: Reacția piețelor care pune sub semnul întrebării relevanța agențiilor de rating

ANALIZĂ BLOOMBERG: Reacția piețelor care pune sub semnul întrebării relevanța agențiilor de rating
Relevanța agențiilor de rating este din nou pusă sub semnul întrebării de reacția piețelor, unde acțiunile băncilor suedeze au crescut, iar costurile de împrumut ale acestora au scăzut, deși Moody's a retrogradat săptămâna trecută instituțiile de credit.

Relevanța agențiilor de rating este din nou pusă sub semnul întrebării de reacția piețelor, unde acțiunile băncilor suedeze au crescut, iar costurile de împrumut ale acestora au scăzut, deși Moody’s a retrogradat săptămâna trecută instituțiile de credit.

Reacția piețelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken și DNB Bank sugerează că investitorii dau tot mai puțină atenție agențiilor de rating și se bazează pe propriile analize pentru a determina dacă vor cumpăra sau vor vinde o acțiune, potrivit unei analize Bloomberg.

„Putem vedea și singuri cât de solide sunt băncile suedeze și nu acordăm prea multă greutate informațiilor transmise de agențiile de rating. Tot mai mult, piața pare să adopte o abordare similară”, comentează un partener la fondul Norron din Stockholm.

UE încearcă să reducă influența agențiilor de rating asupra piețelor financiare, iar investitorii par tot mai dispuși să ignore Moody’s, Standard & Poor’s și Fitch.

Danemarca, care deține președinția rotativă a UE, a anunțat recent că a obținut sprijinul blocului comunitar pentru inițiative de scădere a influenței agențiilor de rating. Băncile daneze au început deja să renunțe la contractele cu Moody’s.

Moody’s a retrogradat săptămâna trecută cu câte o treaptă băncile suedeze Nordea și Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB și Swedbank au fost confirmate, în timp ce Landshypotek a fost retrogradată cu două trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectivă stabilă.

Acțiunile Handelsbanken au închis în urcare pe 24 mai, ziua în care a fost anunțată retrogradarea. Titlurile Nordea și DNB au avansat în aceeași zi cu până la 1,6%, însă au pierdut ulterior creșterile în linie cu sectorul bancar european.

Randamentul obligațiunilor Nordea cu maturitatea în 2019 a scăzut pe piețele secundare în ultimele două ședințe încheiate cu 4 puncte de bază, la 2,61%, în timp de dobânda plătită de Handelsbanken pentru titluri cu scadența la cinci ani a coborât cu două puncte, la 2,6%.

Piețele datoriilor de stat au înregistrat în trecut reacții similare la diverse retrogradări operate de agențiile de rating. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA au scăzut în vara anului trecut după ce Standard & Poor’s a coborât în premieră ratingul Statelor Unite de la AAA, iar Banca Angliei a anunțat în martie că reacția piețelor a fost limitată după decizia Moody’s de a modifica perspectiva ratingului Marii Britanii la negativă.

Citește și