Prima pagină » Economic » Câte benzinării va construi Rompetrol în România în următorii ani. „România este piața noastră de bază”

Câte benzinării va construi Rompetrol în România în următorii ani. „România este piața noastră de bază”

Câte benzinării va construi Rompetrol în România în următorii ani.
Reprezentanții grupului petrolier Rompetrol au declarat, joi, că vor să construiască, în următorii cinci ani, 350 de noi benzinării în șase state, printre care se numără și România.

Reprezentanții grupului petrolier Rompetrol au declarat, joi, că vor să construiască, în următorii cinci ani, 350 de noi benzinării în șase state, inclusiv în România.

„Compania intenționează să construiască 350 de benzinării în România, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Georgia și Republica Moldova. Ucraina și Turcia sunt pentru noi piese de mare perspectivă”, a declarat Daniyar Berlibayez, vice-președintele consiliului de administrație al KazMunaiGaz, acționar majoritar al grupului Rompetrol.

„În România, vom construi 150 de benzinării în următorii cinci ani. România este piața noastră de bază”, a mai explicat reprezentantul KazMunaiGaz.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol, operează în prezent 430 de benzinării în țara noastră.

În momentul de față, litrul de benzină poate fi cumpărat de la pompele stațiilor de alimentare Rompetrol din România cu sume cuprinse între 6,1 lei pe litru și 6,75 lei pe litru, în funcție de sortimentul dorit. Șoferii care dețin autoturisme cu motoare diesel trebuie să scoată din buzunar între 6,21 lei și 6,52 lei pentru fiecare litru de motorină achiziționat.

Prețurile sortimentelor de benzină și de motorină vândute de Rompetrol pot varia de la o stație de alimentare la alta cu până la 5%.

Rompetrol Rafinărie și Rompetrol Downstream, parte a grupului controlat de KazMunaiGaz, s-au plasat în 2011 pe locurile 3 și 4 în topul celor mai mari companii din România, după cifra de afaceri.

Prima a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de euro, în creștere cu 42% față de anul 2010, iar cea de-a doua a înregistrat o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro, în creștere de 24% față de același an, potrivit Ziarul Financiar.

În top sunt prezente și alte trei companii petroliere, mai exact OMV Petrom, Petrotel – Lukoiul și Lukoil România.

În perioada ianuarie – septembrie 2012, prețul litrului de benzină, fără taxe, a crescut în România cu 13,6%, ajungând de la 64 de eurocenți pe litru la 72,7 eurocenți pe litru, conform datelor făcute publice de către reprezentanții Comisiei Europene.

Astfel, dacă la începutul anului un plin de benzină de 50 de litri putea fi cumpărat cu suma de 32 de euro (fără taxe), acum el a ajuns să depășească 36 de euro, potrivit calculelor gândul.

La nivelul Uniunii Europene, cea mai mare scumpire a prețului benzinei, fără taxe, a fost înregistrată anul acesta în Slovenia, unde litrul de benzină a ajuns de la 62,4 eurocenți la 76,5 eurocenți în doar nouă luni. La polul opus, cea mai mică scumpire s-a înregistrat în Franța.

Citește și