Valoarea amenzilor rutiere ar putea să crească în următoarea perioadă, în cazul în care salariul minim brut pe economie va ajunge de la 700 de lei la 800 de lei, după negocierile Guvernului cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) care se află la București.
Conform prevederilor Codului rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de valoarea numărului de puncte-amendă aplicate.
„Punctul-amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim. În măsura în care va crește salariul minim cu o sumă, în mod implicit va crește și valoarea punctului. El se corelează automat”, a declarat pentru gândul Costin Tătuc, director adjunct al Direcției Rutiere.
În momentul de față, un punct-amendă valorează 70 de lei. Dacă salariul minim brut s-ar majora cu 100 de lei, așa cum se preconizează, el va ajunge să valoreze 80 de lei. Astfel, în cazul în care un șofer ar fi sancționat cu 2 puncte-amendă pentru că nu a semnalizat corespunzător atunci când a schimbat direcția de mers sau pasagerii mașinii ar fi amendați pentru că nu au purtat centură de siguranță, în loc să plătească 140 de lei ca până acum, ei vor plăti 160 de lei.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, explica la începutul săptămânii că măsura privind creșterea salariului minim brut cu 100 de lei are în vedere încurajarea muncii. „Omul va fi mai stimulat să lucreze pentru că se mărește diferența între salariul minim și ajutorul de șomaj”, a declarat el, luni, pentru un post de televiziune.
Voinea a adăugat, de asemenea, că o astfel de majorare va aduce venituri mai mari pentru 900.000 de angajați din mediul privat, pentru 1,1 milioane de bugetari și pentru 6 milioane de pensionari.
Citește și Surpriză deosebit de neplăcută pentru ACEASTĂ CATEGORIE DE ȘOFERI: verifică dacă ești vizat
Citește și Curtea de Apel Craiova a decis să-l elibereze mai repede din arest pe tânărul care a lovit intenționat cu mașina o fată – VIDEO
Citește și Proprietarii de mașini înmatriculate înainte de 2007 ar putea fi scutiți de la taxa de primă vânzare