Prima pagină » Economic » De ce s-ar putea scumpi pâinea

De ce s-ar putea scumpi pâinea

De ce s-ar putea scumpi pâinea
Producătorii din agricultură și industria alimentară nu anticipează majorări de prețuri de peste 5% la carne, în perioada următoare, dar au anunțat că produsele de panificație se vor scumpi întrucât cerealele din recolta veche sunt în continuare foarte scumpe.

Producătorii din agricultură și industria alimentară nu anticipează majorări de prețuri de peste 5% la carne, în perioada următoare, dar au anunțat că produsele de panificație se vor scumpi întrucât cerealele din recolta veche sunt în continuare foarte scumpe, informează Mediafax.

„Majorările de prețuri la carne nu sunt proprii acestui sezon. Nu cred că vom asista la majorări substanțiale de prețuri la carne. Când spun substanțiale, mă refer la 5%, 5% pentru mine este o creștere substanțială de preț. Intuim creșteri de preț în piața produselor de panificație pentru simplul motiv că cerealele din recola veche sunt în continuare foarte scumpe, iar cele noi nu apărut încă”, a declarat marți Alexandru Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, prezent la un forum pe teme agricole.

El a arătat că toate celelalte input-uri pentru industria cărnii sunt în urcare, pe fondul majorării prețurilor cerealelor.

Jurconi a menționat că atunci când prețurile cresc cu un anumit procent, cererea scade proporțional.

„Revenirea la un plafon de consum anterior este dificilă și costă mai mult decât să crești prețul respectiv. De aceea procesatorii nu cresc prețurile”, a spus președintele Pro Agro.

El cere autorităților, printre altele, TVA redusă la produsele agroalimentare de bază și controale eficiente ale Autorității Sanitar-Veterinare. (Raluca Ghinea)

Citește și