Prima pagină » Economic » Discuții aprinse între hotelieri și ministrul Maria Grapini din cauza impozitului forfetar

Discuții aprinse între hotelieri și ministrul Maria Grapini din cauza impozitului forfetar

Discuții aprinse între hotelieri și ministrul Maria Grapini din cauza impozitului forfetar
inistrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism, Maria Grapini, a răspuns în cursul zilei de miercuri scrisorii deschise care i-a fost adresată de către reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). În scrisoare aceștia își prezentau punctul de vedere legat de introducerea impozitului forfetar, pe care o consideră inoportună.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism, Maria Grapini, a răspuns în cursul zilei de miercuri scrisorii deschise care i-a fost adresată de către reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). În scrisoare, hotelierii își prezentau punctul de vedere legat de introducerea impozitului forfetar, pe care o consideră inoportună.

În răspunsul ei, Grapini a subliniat faptul că membrii federației sunt singurii care se opun introducerii noului impozit.

În această perioadă, a explicat Maria Grapini, ministerul pe care îl conduce desfășoară un studiu în vederea introducerii impozitului forfetar care se bazează pe date statistice, dar și pe experiența altor state.

„Recent, am avut o întâlnire, în Franța, cu Ministrul Turismului și am putut constata că cei din domeniul hotelier au taxe cu atât mai mari cu cât au gradație superioară și capacitate mai mare”, explică Grapini într-un comunicat de presă remis gândul.

Reprezentanții FIHR au răspuns, la rândul lor, punctului de vedere al ministerului. Ei susțin că nu cunosc studiul la care face referire Maria Grapini. „Nu cunoaștem > pe care-l face Ministerul, deoarece nu ne-a fost prezentat. A fost și ceea ce am solicitat necontenit, o > privind fezabilitate și oportunitatea introducerii acestui impozit”, se menționează în răspunsul FIHR adresat, miercuri, ministerului de către președintele federației, Radu Enache.

Cei de la FIHR susțin, de asemenea, că pot să ofere și ei informații ministerului legate de taxele aplicate în alte state, inclusiv în Franța.

„Pentru a se evita introducerea >, Ministerul trebuie de asemenea să răspundă de ce societățile din industria turismului trebuie să aibă un tratament fiscal diferit și cum va reuși introducerea acestui nou mod de impozitare să combată evaziunea cronică din turism de care suntem atât de preocupați și noi, cei care ne desfășurăm activitatea într-un astfel de mediu necompetitiv, chiar și >, care ,așa cum v-am prezentat în scrisoarea deschisă, plătesc impozite și taxe de zeci de milioane de lei anual”, se mai menționează în răspunsul FIHR.

Liderii federației au trimis această scrisoare după ce au participat la dezbaterile organizate recent pe tema impozitului forfetar. „FIHR a considerat că întreaga dezbatere nu a fost definită corect nici ca scop, nici ca acțiune”, a mai declarat, marți, Radu Enache în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă scopul ar fi combaterea activităților evazioniste și a muncii la negru în turism, acest scop este sortit pieirii, pentru că nu ar conduce decât la o impozitare în plus, arbitrară și inechitabilă”, a continuat el.

După cum a declarat, marți, pentru gândul, președintele FIHR este de părere că noul impozit nu va fi introdus în România și că aplicarea acestuia nu va duce la scăderea evaziunii și a muncii la negru în turism așa cum speră reprezentanții Guvernului. „Ne zbatem de pomană pentru că eu nu cred că Ministerul de Finanțe va schimba impozitarea de 16%. E o prostie incredibilă lucrul acesta mai ales pentru că se câștigă mai mult dacă o aplici”, ne-a declarat Enache. „Cred că va fi respinsă”, ne-a mai explicat el.

„Sigur, evaziunea nu se poate îndrepta printr-un impozit în plus, de aceea nu vrem să mai introducem un impozit pe care să-l plătească tot cei corecți, ci dorim să înlocuim modul de impozitare”, răspunde ministrul delegat.

Impozitul forfetar ar urma să fie bazat pe o valoare minimă exprimată în euro și ar putea fi calculat în funcție de trei coeficienți, mai exact numărul de locuri de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune, coeficientul de zonă etalon, mai exact locul unde este amplasată unitatea de cazare, și coeficientul sezonier.

La începutul lunii ianuarie, Maria Grapini anunța că acesta ar putea fi aplicat din al doilea semestru al anului 2013, în cazul în care studiul său de impact ar fi finalizat în primul trimestru al anului.

„În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mișcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început și trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an”, declara la acea vreme Grapini, potrivit Mediafax.

Aceasta explica, de asemenea, că în cadrul ministerului consilierii stabilesc deja numărul structurilor care ar putea să intre sub incidența lui.

 

Citește și