Prima pagină » Economic » ICCJR decide pe 25 octombrie dacă aprobă strămutarea dosarului Hidroelectrica pe rolul unei alte instanțe din țară, la cererea „băieților deștepți”

ICCJR decide pe 25 octombrie dacă aprobă strămutarea dosarului Hidroelectrica pe rolul unei alte instanțe din țară, la cererea „băieților deștepți”

ICCJR decide pe 25 octombrie dacă aprobă strămutarea dosarului Hidroelectrica pe rolul unei alte instanțe din țară, la cererea
Dosarul pentru care a fost cerută strămutarea are ca obiect contestația formulată de doi traderi de energie - Alpiq Romenergie SRL și Alpiq Romindustries SRL - împotriva măsurii de denunțare a contractelor de vânzare-cumpărare pe care cele două firme le aveau cu Hidroelectrica.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJR) urmează să ia o decizie pe 25 octombrie a.c. în cazul cererilor formulate de „băieții deștepți” privind strămutarea judecării procesului privind Hidroelectrica, a declarat pentru gândul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. 

Obiectul dosarului a cărui strămutare a fost cerută vizează contestația formulată de doi traderi de energie – Alpiq Romenergie SRL și Alpiq Romindustries SRL  – împotriva măsurii administratorului judiciar Euro Insol SPRL de denunțare a contractelor de vânzare-cumpărare energie electrică nr. 89 CE/2008, respectiv 39 CE/2004 pe care cele două firme le aveau cu Hidroelectrica. 

Prin aceste contracte, Hidroelectrica a suferit un prejudiciu de 850 milioane lei, potrivit  lui Remus Borza, practician coordonator Euro Insol SPRL, administratorul judiciar Hidroelectrica.

Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvență la Înalta Curte de Casație și Justiție, încercând să obțină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului București pe rolul unei alte instanțe din țară.

Patru dosare cu același obiect

Remus Borza a precizat, în urmă cu două săptămâni, citând informațiile de pe portalul Inaltei Curți, că pe rolul instanței sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleași părti și care au același obiect.

„Având în vedere identitatea de obiect, cauză și părți, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 și 18 octombrie 2012”, atrăgea atenția administratorul judiciar al Hidroelectrica.

La primul termen de judecată, pe 10 octombrie, Inalta Curte de Casație și Justiție a României a respins cererile formulate de Alpiq Romenergie SRL și Alpiq Romindustries SRL pentru strămutarea judecării procesului privind Hidroelectrica.

Remus Borza a declarat pentru gândul că a cerut instanței comasarea celorlalte trei dosare care aveau termene de judecată pe 11, 16 și respectiv pe 18 octombrie, iar magistrații au fost de acord.

„Pe 25 octombrie este termen pentru judecarea celor trei dosare comasate”, ne-a precizat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Pe 18 octombrie, Curtea de Apel București decide dacă Hidroelectrica rămâne sau nu în insolvență

Pe de altă parte, Curtea de Apel București urmează să pronunțe pe 18 octombrie verdictul în cazul recursurilor formulate de „băieții deștepți” din energie împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica, propunțată de către Tribunalul București în data de 20 iunie 2012. La începutul lunii octombrie Curtea de Apel București a judecat recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind, magistrații amânând pronunțarea pentru data de 11 octombrie, și ulterior pentru 18 octombrie.

În situația în care Curtea de Apel București va admite pe 18 octombrie recursurile „băieților deștepti”, hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica va fi anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi, a arătat Borza.

„Având în vedere că, la 20 iunie 2012, obligațiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh și că producția din 2012 nu va depăși  12 TWh, în condițiile de secetă prelungită, societatea va fi in imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale, cu consecința intrării în faliment”, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Invitat la Gândul LIVE, Remus Borza a declarat săptămâna trecută că unii dintre „băieții deștepți” din energie au încercat să îi ofere mită pentru ca administratorul judiciar să nu denunțe contractele directe pe care aceștia le aveau cu Hidroelectrica, Borza comentând că a refuzat să fie corupt, pentru că nu este un „pervers”.
 

Citește și