Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie

Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie
Publicat: 21/02/2013, 10:36
Actualizat: 05/02/2016, 17:04

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creștere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câștigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol și gaze, care a consemnat un avans de 24% față de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câștigul EBIT ajustat pentru factori excepționali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Prețul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

„În 2012 am înregistrat rezultate financiare record, în timp ce am progresat în privința implementării strategiei. Am beneficiat de revenirea producției în Libia și de o producție stabilizată, conform obiectivelor, în România și Austria. Portofoliul de proiecte pe explorare și producție a fost consolidat semnificativ, iar importanta descoperire de gaze naturale din Marea Neagră și achizițiile din Norvegia au pus bazele unei noi creșteri. Programul de vânzare de active pe partea de rafinare și distribuție și cel de îmbunătățire a performanței se desfășoară conform planurilor și au atins deja obiective importante. Ne-am stabilit obiective ambițioase, dar sunt convins că suntem bine pregătiți pentru viitor și vom continua să ne respectăm angajamentul pentru creștere profitabilă”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Operațiunile de Explorare și Producție ale grupului au raportat câștig EBIT de 2,74 miliarde de euro pentru anul trecut, în creștere cu 31%, de la 2,1 miliarde de euro în anul anterior, ca urmare a volumelor de vânzări semnificativ mai mari în Libia și a unui climat favorabil privind cotațiile pe piața valutară.

Profitul EBIT al diviziei de gaze naturale și energie a OMV a scăzut cu 82% anul trecut, la 43 milioane de euro, din cauza unor provizioane pentru transport și rezervărilor de capacitate pentru gaze naturale lichefiate (GNL) de către EconGas, precum și ca urmare a reevaluării unui proiect din Austria pentru stocare de gaze naturale.

Vânzările de gaze naturale au urcat cu 60% anul trecut, la 437,2 TWh, avans datorat în principal intensificării activităților de trading. Companhia EconGas a fost afectată negativ de presiunea intensă pe marjele gazelor naturale, precum și de utilizrea redusă a contractelor pe termen lung pentru transport și capacități GNL. Vânzările de gaze naturale la Petrom au scăzut în linie cu consumul estimat la nivelul pieței, respectiv cu 4%, la 52,16 TWh. Contribuția operațiunilor de gaze de la Petrom în profit a urcat semnificativ, susținută de îmbunătățirea marjelor, în contextul contractelor mai bune de vânzare pe piața românească.

Pe partea de energie electrică, OMV a consemnat o producție de 1,69 TWh anul trecut, în principal ca urmare a centralei de la Brazi, care a devenit operațională în august și este alimentată din septembrie exclusiv cu gaze naturale produse în România.

Rafinarea și marketingul au generat profit EBIT de 417 milioane de euro pentru OMV anul trecut, cu 48% mai mult față de anul anterior, reflectând mai ales marjele mai bune ale activităților de rafinare. Rata de utilizare a capacității de rafinare a rămas stabilă, la 88% anul trecut, față de 87% în 2011.

Pentru anul în curs, OMV se așteaptă ca prețul petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, cu o diferență de preț relativ redusă față de cotația țițeiului Ural. Pe piața europeană a gazelor naturale, prețurile de hub sunt așteptate să influențeze în continuare prețurile mai mult decât cele legate de cotația petrolului. În România, planul de progres către liberalizarea prețurilor prevede trei noi majorări de preț pentru consumatorii industriali în acest an.

Marjele de rafinare, care au atins un nivel ridicat anul trecut, ar urma să revină la niveluri mai „modeste” în acest an.

La sfârșitul anului trecut, rezervele dovedite de petrol și gaze naturale ale OMV se situau la 1,12 miliarde de barili echivalent petrol, din care 775 milioane de barili echivalent petrol în legătură cu Petrom. Rezervele dovedite și probabile totalizau 1,77 miliarde de barili echivalent petrol, din care 1,09 miliarde de barili la Petrom.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar