Prețul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârșitul lunii iunie atât pentru populație, cât și pentru consumatorii industriali, iar Executivul menține în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.
„Vom implementa ajustarea convenită de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate – n.r.) pentru consumatorii casnici și industriali până la 30 iunie”, se arată în memorandumul de politici economice și financiare semnat de Guvern cu FMI, document obținut de agenția Mediafax.
Procesul de renunțare la tarifele reglementate la energie electrică, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali și pentru cei casnici.
Citește și Franks: „Băieții deștepți” din energie ar putea fi nevoiți să dea înapoi ajutorul de stat primit. Ei riscă amenzi din partea Comisiei Europene
Pentru consumatorii industriali, prețurile regelementate vor începe să fie eliminate, în etape, din luna septembrie a anului în curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate până la 31 decembrie 2013.
Eliminarea prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 și va fi încheiată până în 2017.
„ANRE va majora treptat cota de electricitate obținută de pe piața dereglementată de companiile de distribuție pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungând la 100% până la finele anului 2013. De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate prețurile reglementate pentru consumatorii industriali. (…) Pentru gospodării, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, începând cu 2013, finalizându-se până în 2017”, se arată în document.
În memorandum se mai arată că Legea energiei electrice ar putea fi aprobată de Parlament până la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi făcută publică de Guvern până în 30 iunie.
Citește și Chițoiu: Vrem dublă listare pentru companiile de stat din energie, la BVB și pe burse externe
Tarifele la electricitate și gaze plătite de populație sunt reglementate de ANRE din considerente de protecție socială, dar Comisia Europeană și FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piața pentru a aduce prețurile la nivelul din blocul comunitar.