PRIMELE din TVR care ar face invidios orice angajat de la multinațională. Un raport exploziv despre RISIPA dintr-o instituție care are datorii de 125 de milioane de euro
Cei aproape 3.400 de salariați ai Societății Române de Televiziune (SRTv) s-au bucurat în ultimii ani de o serie de drepturi salariale – prime de vacanță și de fidelitate, spor pentru activitatea de sâmbătă și duminică, spor de program fracționat, tichete de masă – care ar trezi invidia angajaților din multe multinaționale.
Dintre drepturile salariale acordate angajaților SRTv prin contractele colective de muncă exemplificăm:
– primă de vacanță (85% din indemnizația de concediu de odihnă)
– primă de fidelitate (până la șase salarii minime pe unitate)
– primă de Crăciun/Paște (un salariu minim pe unitate)
– indemnizație de pensionare (până la 8 salarii de bază)
– ajutor de accident (până la 3 salarii)
– spor pentru activitatea prestată sâmbăta/duminica (100%)
– spor program de lucru fracționat (30%)
– indemnizație de întrerupere concediu de odihnă (15%)
– compensații concediere colectivă (până la 20 de salarii).
Informațiile sunt cuprinse în sinteza Raportului de Audit al performanței privind realizarea veniturilor și utilizarea acestora în perioada 2008-2011 la SRTv, realizat de Curtea de Conturi.
De altfel, Curtea de Conturi recomandă, la acest capitol, „analizarea, din punct de vedere al oportunității, a menținerii numărului actual de salariați, precum și a tuturor posturilor actuale ale TVR, având în vedere și faptul că din punctul de vedere al performanțelor reflectate de valorile audienței, unele dintre aceste posturi care înregistrează cheltuieli semnificative, practic nu realizează o audiuență relevantă”.
Raportul de audit al SRTv realizat de Curtea de Conturi face referire la situația gravă din punct de vedere economico-financiar în care se află SRTv.
Tichetele de masă, sistate abia în septembrie 2011
Documentul menționează că au fost acordate de angajator chiar și drepturile condiționate prin Contractul colectiv de muncă de posibilitățile financiare ale instituției. De exemplu, tichetele de masă, pentru acordarea cărora efortul financiar al SRTv în perioada auditată 2008-2011 a fost în sumă totală de 20,6 milioane de lei, au fost sistate abia în septembrie 2011.
Citește și Contractele mai multor angajați ai TVR, modificate de Lăzescu în ultima zi a mandatului său: „Nu exclud să fi fost și măriri de salarii, dar nu am acum în minte”
Directori generali fără indicatori de performanță și plătiți mai mult decât un ministru
„Astfel s-a constatat că directorul general a fost salarizat prin negociere și indexare, potrivit contractelor colectiv și individual de muncă, la fel ca salariații SRTv, și nu în baza art 23 alin 2 care prevede că >, care în fapt ar fi fost cu mult mai mic decât cel negociat”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
Raportul arată că nu au fost negociați indicatori de performanță managerială atât în cazul lui Alexandru Sassu în perioada 2008-2010, cât și în cazul lui Alexandru Lăzescu, începând cu 2010.
În plus, ceilalți membri ai CA al SRTv au primit, lunar, o indemnizație reprezentând 25% din salariul brut lunar al directorului general al entității, la un nivel cu mult mai mare decât cel aferent funcției de ministru.
Datorii de 125 de milioane de euro
La sfârșitul anului 2011 datoriile SRTv erau de 124,72 milioane euro, înregistrând o „dinamică accelerată” față de situația din 2008, arată documentul Curții de Conturi.
Sursa: Curtea de Conturi, Raport de Audit
Societatea Română de Televiziune (SRTv) înregistrează „cea mai gravă situație” în ceea ce privește datoriile către bugetele publice, valoarea totală a acestora fiind de 67,4 milioane de euro, se arată în sinteza Raportului de Audit al performanței la SRTv.
„În contextul în care SRTv funcționează în lipsa unui cadru legal clar referitor la statutul său juridic și la cheltuirea fondurilor, precum prin luarea unor decizii manageriase defectuoase, care au condus la creșterea vertiginoasă a cheltuielilor SRTv în ultimii ani, instituția a înregistrat pierderi în activitate începând cu 2006, situație care s-a agravat de la an la an”, mai relevă Raportul de audit al Curții de Conturi.
Deficitul anual a crescut de nouă ori în cinci ani
Față de 2006, la sfârșitul anului 2011 s-a ajuns la un deficit anual de nouă ori mai mare, reprezentând 36,21 milioane de euro (la cursul BNR de 4,4411 lei pe euro, din data de 15 mai 2012), se menționează în raport.
Sursa: Curtea de Conturi, Raport de Audit SRTv
Evoluția datoriilor față de bugetele publice arată o dinamică foarte accelerată a acestora în perioada 2009-2011. Datoria față de bugetul statului a crescut cu 41% la 31 decembrie 2011, față de sfârșitul anului 2010.
În condițiile în care SRTv nu a efectuat la termen plățile cuvenite către bugetul de stat precum și a celorlalte contribuții cuvenite BASS, FNUASS și FS, Agenția Națională de Administrare Fiscală a luat succesiv măsura popririi conturilor instituției în vederea încasării sumelor”, se arată în raportul Curții de Conturi.
SRTv, datoare la UEFA
Între partenerii străini cu sume „foarte consistente” de încasat de la SRTv se remarcă:
– DES ASSOCIATIONS EUROPEENNES DE FOTBAL (UEFA), cu 51,97 milioane de lei, constituită din sumele aferente transmiterii Ligii Campionilor la fotbal
– European Broadcasting Union (EBU) cu 48,51 milioane lei, formată din obligații de plată pentru licențe de transmitere de competiții sportive, cheltuieli tehnice pentru transmisiuni
În ceea ce privește datoriile către furnizorii interni, la sfârșitul anului 2011 SRTv avea datorii de către SN Radiocomunicații de 38,11 milioane lei, precum și către două organisme de gestiune colectivă a drepturilor de autor, cărora le datorează 24,35 milioane lei.
Contracte de creditare de tip „overdraft”
În plus SRTv avea datorii, la finele anului 2011, de 5,19 milioane euro reprezentând credite bancare pe termen scurt.
„În vederea acoperirii necesarului de cash flow, SRTv a încheiat începând cu anul 2007 o serie de contracte de creditare de tip „overdraft” cu societăți bancare, astfel încât la 31 decembrie 2011 instituția avea angajate credite pentru acoperirea deficituliui de finanțare în valoare de 23.044.802 lei, ceea ce reprezintă 4,16% din datoria totală”, se mai precizează în raportul de audit.
Această măsură a condus la creșterea cheltuielilor instituției sub forma dobânzilor datorate, care numai în 2011 au însumat 1,9 milioane de lei, contribuind la creșterea deficitului general.
Creanțele de încasat – de 120,49 de milioane de lei – sunt mult sub datoria de plată de 553,88 milioane de lei, însă o parte însemnată a acestora (restanțe la taxa Tv – 23,6 milioane lei, suma de încasat de la Splendid Media – 17,3 milioane lei, penalizări – 12,5 milioane lei, clienți în litigiu – 0,35 milioane lei ) prezintă un grad mare de incertitudine cu privire la valoarea și termenul la care acestea vor fi încasate în vederea acoperirii chiar și parțiale a datoriei SRTv.
Principalele cauze care au determinat creșterea datoriilor SRTv:
– menținerea la un nivel relativ constant a veniturilor colectate din taxa Tv în condițiile unor imperfecțiuni ale cadrului normativ specific
– diminuarea drastică a veniturilor din publicitate, ca urmare a gestionării deficitare a vânzării spațiuni publicitar de către Spendid Media SA
– obținerea unor venituri foarte mici din sponsorizări
– creșterea continuă a cheltuieliloe cu resursa umană, în contract cu evoluția situației economico-financiare a SRTv. Numărul de salariați a crescut de la 3.175 de salariați la 1 ianuarie 2008, la 3.372 salariați la 31.decembrie 2011. Cheltuielile cu colaboratorii externi s-au majorat, iar prin contractele colective de muncă au fost acordate drepturi salariale peste posibilitățile financiare ale instituției
– achiziția de licențe pentru filme și programe peste posbilitpățile financiare ale instituției, cu clauze împovărătoare pentru SRTv
– achiziția de licențe pentru transmiterea unor competiții sportive peste posibilitățile financiare ale instituției
– acumularea unor majorări/penalități de întârziere foarte mari (17 milioane de euro) rezultate în urma neachitării la termen a datoriilor către bugetul statului, pe fondul lipsei de dispobnibilități bănești
Raportul face referire și la cauze externe care au dus la situația actuală din SRTv:
– reducerea cuantumului taxei Tv de la 4,5 lei la 4 lei începând din 2003, permisivitatea dată de lege în ceea ce privește sustragerea de la plata taxei în condițiile unui control slab și ineficace
– obligația de plată către fondul cinematografic a 15% din veniturile obținute din publicitate.
Raportul menționează un „management defectuos reflectat prin decizii manageriale cu impact financiar negativ”. Astfel, una dintre cauzele care au dus la actuala situația a SRTv a reprezentat-o încheierea de contracte colective de muncă în anii 2008 și 2010 care au prevăzut drepturi salariale (prime de vacanță, tichete de masă, plăți compensatorii, sporuri) nerealiste, peste posibilitățile financiare ale instituției, dar și creșterea continuă a numărului de salariați și a cheltuielilor cu salariații proprii și cu colaboratorii externi.
Emisiunea „Întrecerea anilor”: „Lipsă de performanță”, în ciuda unui „buget substanțial”
Situația audienței medii obținute de unele emisiuni difuzate de TVR1 în 2011, comparativ cu resursele de producție utilizate:
Sursa: Curtea de Conturi, Raport de Audit SRTv
„Dintre emisiunile care au beneficiat de bugete substanțiale se constată lipsa de performanță la emisiunea >, care a înregistrat o audiență medie de doar 7,5% share în condițiile în care a beneficiat de cel mai mare buget”, se precizează în raportul de audit.
Câteva dintre recomandările făcute de Curtea de Conturi:
– Analizarea, din punct de vedere al oportunității, a menținerii numărului actual de salariați, precum și a tuturor posturilor actuale ale TVR, având în vedere și faptul că din punctul de vedere al performanțelor reflectate de valorile audienței, unele dintre aceste posturi care înregistrează cheltuieli semnificative, practic nu realizează o audiuență relevantă”
– Analizarea oportunității menținerii în grilele de programe a unor emisiuni, care deși generează cheltuieli semniifcative, sunt neperformante, din punct de vedere al audienței.
– O mai eficientă colectare a taxei Tv
– Luarea tuturor măsurilor legale posibile în vederea recuperării creanței datorate de Splendid Media SA
– „Situația economico-financiară a SRTv impune luarea de urgență de măsuri de reorganizare a activității SRTv, care să asigure optimizarea numărului de salariați și a cheltuielilor de natură salarială”
– „Reanalizarea programelor și activităților pentru care s-a procedat la contractarea de prestații de către colaboratori externi și eliminarea acelora care nu prezintă o strictă necesitate”.
Raportul a luat în considerare un curs al BNR de 4,4411 lei pentru euro, valabil la data de 15 mai 2012.