Prima pagină » Economic » RECTIFICAREA BUGETARĂ. Guvernul alimentează conturile primăriilor înainte de alegeri. De cine depinde primirea banilor

RECTIFICAREA BUGETARĂ. Guvernul alimentează conturile primăriilor înainte de alegeri. De cine depinde primirea banilor

RECTIFICAREA BUGETARĂ. Guvernul alimentează conturile primăriilor înainte de alegeri. De cine depinde primirea banilor
Guvernul a alocat primăriilor aflate în dificultate financiară aproape 200 de milioane de euro, bani care să ajute la echilibrarea bugetelor locale și care urmează să ajungă în teritoriu până la data de 10 decembrie, respectiv înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 9.

Guvernul a alocat la rectificarea bugetară aproape 200 de milioane de euro pentru primăriile aflate în dificultate financiară, bani care să ajute la echilibrarea bugetelor locale și care urmează să ajungă în teritoriu până la data de 10 decembrie, în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie.

Banii pentru plata datoriilor, a salariilor și pentru asigurarea încălzirii pe timp de iarnă urmează să fie virați primăriilor pe baza unei hotărâri a consiliilor județene, reiese din proiectul ordonanței de urgență cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară, document ce va fi aprobat într-o ședință de guvern programată pentru sâmbătă.

„Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 se majorează cu suma de 874,8 milioane de lei”, se precizează în ordonanța de urgență.

Suma trimisă de guvern în teritoriu este cu peste 40 de procente mai mare decât cea aprobată la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii august când primăriile au primit 612,9 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarii primesc banii doar cu acordul consiliului județean

Sumele pentru plata arieratelor, definite de FMI drept datorii a căror scadență a fost depășită cu cel puțin 90 de zile, vor fi repartizate primăriilor prin hotărăre de consiliu județean.

Mai exact, primăriile vor înregistra o cerere scrisă însoțită de documentele care ateste existența arieratelor, urmând ca virarea sumelor să se facă „în ordinea înregistrării cererilor”.

Până la data de 10 decembrie 2012 se vor repartiza bani „unităților administrativ-teritoriale care nu pot achita din veniturile proprii drepturile salariale și nu pot opera reducerea cu 5%, respectiv 3% a arieratelor față de soldul lunii anterioare”, iar după data de 10 decembrie se va începe repartizarea banilor pentru celelate administrații locale.

„Hotărârea consiliului județean se transmite direcției generale a finanțelor publice județene, care, pe baza bugetelor locale rectificate, la solicitarea fundamentată a ordonatorilor principali de credite, virează în contul bugetelor locale sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pentru plata arieratelor”, se mai explică în ordonanța privind rectificare bugetului pe anul 2012.

În urma alegerilor locale de anul acesta, majoritatea Consiliilor Județene, adică 37 din 41, sunt controlate de USL. PDL are doi șefi de CJ, la Arad și Alba, iar UDMR tot doi, în Harghita și Covasna.

Pe ce vor fi cheltuiți banii alocați la rectificarea bugetară

♦ 8,9 milioane de lei, echivalentul a 1,5 milioane de euro, se alocă județului Suceava pentru achitarea restanțelor și rambursarea plății scadente a unui împrumut extern contractat pentru realizarea Programului „Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”. Astfel, municipiul Câmpulung Moldovenesc primește 2,3 milioane de lei, municipiul Vatra Dornei 1,8 milioane de lei, orașul Gura Humorului 2,2 milioane de lei și orașul Siret 0,4 milioane de lei.

♦ 68 de milioane de lei, echivalentul a 15,2 milioane de euro, se alocă pentru asigurarea continuității serviciului de furnizare a energiei termice pentru populație în sezonul rece.

♦ 350 de milioane de lei, 78,6 milioane de euro, se alocă pentru achitarea arieratelor unor unități administrativ-teritoriale față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, precum și față de bugetul general consolidat.

♦ Alte 450 de milioane de lei, echivalentul a 101,1 milioane de euro, se alocă, pe județe, potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului finanțelor publice, în scopul achitării plăților restante și a altor obligații de decontare înregistrate în contabilitate ale unor unități administrativ-teritoriale și instituții publice finanțate integral din bugetele locale, din subordinea acestora, la data de 30 septembrie 2012, rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări precum și din relațiile cu unele instituții publice

„Avem un angajament cu FMI de a reduce arieratele în zona autorităților locale. Acolo, în ultimii ani a fost un fel de haiducie, s-au dat la câțiva de la PDL și în rest la nimeni niciun leu”, a declarat Ponta cu privire la modul în care vor fi repartizați banii între primării.

Proiectul de rectificare bugetară mai prevede și utilizarea sumelor rămase nealocate sau neutilizate în urma rectificării din august. Totodată, banii neutilizați până la data de 25 decembrie vor fi restituiți bugetului de stat.

Citește și