Retragerea sau menținerea Greciei în zona euro, scenariile de după alegerile legislative de duminică
Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia și zona euro după alegerile cruciale de duminică, care ar putea influența viitorul țării, merg de la cele mai negre și până la unele mai puțin defavorabile, informează Mediafax, care citează AFP, unde se prezintă succint patru astfel de posibilități.
1. Abandonarea euro
Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câștigă majoritatea în alegerile de duminică. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul său Alexis Tsipras vrea să revină asupra acestui plan, obținut în schimbul unui ajutor financiar.
În cazul în care preia conducerea Greciei, el și-a acordat zece zile să finalizeze aceste negocieri. Însă europenii nu îi dau ascultare. În opinia lor, dacă Grecia nu își respectă angajamentele, nu va mai primi un cent și va trebui să se retragă din zona euro.
Citește și ALEGERI ÎN GRECIA, ultimul act al tragediei elene. Conservatorii: „Mâine va fi un nou început pentru Grecia”. Gândul transmite LIVE TEXT
Potrivit unor oficiali informați, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec să emită titluri de recunoaștere a datoriei, în cazul în care devine incapabil să mai plătească salarii, aștepâtndu-se la o posibilă revenire la drahmă. „Nu înseamnă că ne îndreptăm spre acest scenariu”, a subliniat, însă, una dintre aceste surse.
2. Neaplicarea planului de austeritate, dar menținerea în zona euro
Un Guvern împotriva austerității s-ar putea forma în Grecia, care să decidă totodată să rămână în zona euro, așa cum dorește majoritatea populației.
Acest lucru ar risca să conducă foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE și FMI) ar închide robinetul împrumuturilor, antrenând rapid un default grec. Acest lucru ar pune băncile grecești și europene în mare dificultate, cu un risc de propagare la alte țări fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-însăși.
3. Relaxarea planului de austeritate
Noile autorități grecești, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obțină „un pic mai mult timp din partea UE și FMI”, a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.
Acest scenariu ar putea prinde contur în cazul formării unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democrații, sau unui Cabinet de uniune națională, condus de un lider de consens.
Dacă sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra conținutului reformelor, duratei sau dobânzilor), nucleul acordului dintre Atena și creditorii săi – care se bazează pe reforme structurale – nu este negociabil, a declarat o sursă europeană.
Ar fi, într-adevăr, un lucru dificil de aceptat de către opinia publică europeană, în special în țările care au pus în aplicare planuri de austeritate.
4. Punerea în aplicare a reformelor și menținerea în zona euro
Conform acestui scenariu, Atena ar pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii săi de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reuși să stabilizeze economia țării.