Prima pagină » Știri externe » ACESTE CARICATURI CARE STÂRNESC JIHADUL. Musulmanii și lumea – analiza unei hipersensibilități religioase

ACESTE CARICATURI CARE STÂRNESC JIHADUL. Musulmanii și lumea – analiza unei hipersensibilități religioase

Cu toate că lumea artistică - fie că este vorba despre cinematografie, literatură sau arte plastice - și lumea jurnalistică ironizează sau critică deseori diverse religii sau grupuri religioase, reacțiile sunt complet disproporționate când vine vorba despre islamism. Incidentele izolate, provocate de diverși indivizi sunt considerate, de câțiva ani, un afront adus de națiuni întregi musulmanilor și o călcare în picioare a sensibilității religioase a acestui grup confesional.

Sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo a devenit o adevărată fortăreață miercuri, după ce instituția de presă a publicat mai multe caricaturi cu profetul Mohamed. În același timp, autoritățile au decis să închidă vineri, în ziua marii rugăciuni a musulmanilor, ambasadele, consulatele și școlile franceze din aproximativ 20 de țări islamice, de teama unor atacuri provocate de caricaturile din Charlie Hebdo. Totodată, americanii își mențin efectivele suplimentate de pază la ambasadele lor din țările musulmane, din cauza protestelor stârnite de filmul „Inocența musulmanilor”.

Cu toate că lumea artistică – fie că este vorba despre cinematografie, literatură sau arte plastice – și lumea jurnalistică ironizează sau critică deseori diverse religii sau grupuri religioase, reacțiile sunt complet disproporționate când vine vorba despre islamism. Incidentele izolate provocate de diverși indivizi sunt considerate, de câțiva ani, un afront adus de națiuni întregi musulmanilor și o călcare în picioare a sensibilității religioase a acestui grup. O altă constatare este că, pe cât de util se dovedește Internetul în susținerea unor mișcări democratice precum Primăvara Arabă, el este pe atât de nociv în cazuri care implică sensibilitatea religioasă musulmană, dând amploare unor atitudini și gesturi izolate, care duc, în cele din urmă, la violențe.

Ambasador asasinat din cauza unui film pe care nu l-a văzut nimeni

Filmul „Inocența musulmanilor”, spre exemplu, care nici măcar nu a fost lansat, a stârnit un val de violențe în numeroase țări islamice, care au culminat cu asasinarea, săptămâna trecută, a ambasadorului SUA în Libia, Christopher Stevens, și a altor trei membri ai misiunii diplomatice americane în această țară. Totul, după ce pe Internet a apărut un trailer de 14 minute al „Inocenței musulmanilor”. Statele Unite au fost ținta furiei islamiștilor din lumea întreagă, pentru simplul motiv că un producător pe nume Nakoula Basseley Nakoula a făcut filmul pe pământ american. De o săptămână, acest bărbat și, mai nou, întreaga lui familie, se ascund și sunt păziți non-stop, de frică să nu fie uciși din cauza filmului.

Mai mulți avocați pakistanezi ard un steag american, în semn de protest față de filmul „Inocența musulmanilor” // FOTO: S. Mirza/AFP/Mediafax

Caricaturile, pretext pentru atentate criminale

Cazul caricaturior care îi scandalizează pe musulmani nu este singular nici măcar pentru Charlie Hebdo. Săptămânalul francez a publicat și anul trecut, în luna noiembrie, niște desene similare. Consecințele nu s-au lăsat așteptate, sediul redacției din Paris fiind distrus de un incendiu, provocat de un atac cu bombă. De asemenea, site-ul publicației a fost atacat de hackeri. Aceste incidente au avut loc cu o zi înainte ca Charlie Hebdo să publice noi desene cu profetul musulmanilor.

Decizia site-ului de a pune pe coperta numărului din această săptămână un evreu ortodox care împinge un musulman aflat într-un scaun cu rotile, imagine căreia i-au urmat în interiorul revistei și caricaturi cu Mahomed, a fost contestată de numeroși oficiali francezi. Aceștia nu au fost de acord cu conducerea Charlie Hebdo, care susține că publicarea desenelor este o chestiune ce ține de libertatea de exprimare a presei. În schimb, oficialii francezi sunt extrem de îngrijorați că ediția de miercuri a săptămânalului ar putea duce la violențe în lumea musulmană, precum cele provocate de filmul „Inocența musulmană”. Deocamdată, revista de satiră a fost atacată doar cibernetic, site-ul său fiind piratat miercuri.

„Site-ul este blocat, deoarece a fost piratat. Aparent, este un atac mai mare decât în 2011”, a declarat caricaturistul Charb, care l-a îndemnat pe premierul francez Jean-Marc Ayrault „să suțină mai degrabă libertatea presei și a republicii, decât să fie impresionat de o bandă de clovni ridicoli care manifestă în fața ambasadei Statelor Unite”, potrivit Mediafax. Charb a făcut, astfel, aluzie la refuzul lui Ayarault de a autoriza o nouă manifestație la ambasada SUA din Paris, împotriva filmului antiislam.

„Dacă luăm în considerare contextul mondial, acesta nu va fi niciodată favorabil să râzi de islamul radical sau de religii în general, dacă luăm în considerare contextul, nu vorbim despre nimic, niciodată, presa satirică este condamnată și gata”, a mai spus Charb.

„A fost depusă o declarație privind o manifestație, aceasta va fi urmată de o interdicție”, a declarat Ayrault la radio RTL, adăugând că nu există „niciun motiv să lăsăm să vină în țara noastră conflicte care nu privesc Franța”.

Mai mulți pakistanezi protestează, în februarie 2008, împotriva republicării caricaturilor daneze // FOTO: Arif Ali/AFP/Mediafax

Foarte mediatizat a fost și cazul caricaturilor daneze publicate în septembrie 2005 de cotidianul Jyllands-Posten. În primă fază, desenele, cel mai controversat fiind cel în care Mahomed apare cu un turban în formă de bombă, au trecut neobservate în afara Danemarcei. Odată ce au fost remarcate de un grup mic de musulmani, însă, caricaturile au dus la proteste și violențe pe scară largă, în urma cărora au murit aproximativ 50 de persoane. Cu toate că Jyllands-Posten le-a prezentat scuze musulmanilor care s-au simțit insultați de caricaturi, desenele au continuat să alimenteze manifestații anti-occidentale în lumea musulmană și au dus și la o criză diplomatică.

La începutul lui 2006, Arabia Saudită și-a rechemat ambasadorul de la Copenhaga, cu toate că autoritățile daneze au explicat în mai multe rânduri că nu pot interveni în politica editorială a presei independente. În 2008, mai multe publicații, inclusiv Charlie Hebdo, au republicat caricaturile, în semn de solidaritate față de jurnaliștii danezi.

Gestul i-a înfuriat și mai mult pe musulmani, care au continuat manifestațiile violente, atacurile la adresa ambasadelor europene, precum și amenințarea jurnaliștilor occidentali care transmiteau din lumea arabă.

Coranul, linia peste care nu se trece

Caricaturile și filmele nu sunt singurele forme pe care le-au luat aceste „insulte” la adresa religiei lor, care i-au îndemnat pe musulmani să recurgă la violență.

Pastorul Terry Jones/FOTO: Mario Tama/AFP/Mediafax

Cazul pastorului din Florida Terry Jones care a incendiat un exemplar al Coranului în martie 2011 și a condamnat în repetate rânduri religia musulmană, pe care o consideră un instrument al diavolului, a dus, de asemenea, la atentate mortale și la violențe în numeroase țări. Cu toate că autoritățile americane au încercat în repetate rânduri să îl convingă pe pastor să înceteze să atace islamul, gestul lui Jones a fost privit drept gestul Americii.

Peste 20 de persoane au fost ucise numai în Afganistan în 2011, din cauza protestelor stârnite de Jones.

Un alt pastor american arde un exemplar al Coranului, în prezența lui Terry Jones // FOTO: Andrew Ford/AFP/Mediafax

Același pastor a spânzurat anul acesta un manechin care îl reprezenta pe președintele Barack Obama.

Incendierea accidentală a mai multor copii ale Coranului, în februarie 2012, la o bază militară americană din Afganistan, a dus, de asemenea, la violențe ample, la care au participat mii de afgani.

Suniți pakistanezi protestează, în aprilie 2011, împotriva Statelor Unite, din cauza pastorului Terry Jones // FOTO: Farooq Naeem/AFP/Mediafax

Autor

Citește și