Prima pagină » Știri externe » Din cauza scandalului Jozsef Nyiro, ELIE WIESEL RETURNEAZĂ UNGARIEI o medalie primită în 2004

Din cauza scandalului Jozsef Nyiro, ELIE WIESEL RETURNEAZĂ UNGARIEI o medalie primită în 2004

Din cauza scandalului Jozsef Nyiro, ELIE WIESEL RETURNEAZĂ UNGARIEI o medalie primită în 2004

Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a înapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit în 2004, ca urmare a participării președintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro.

Într-un comunicat, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” anunță că este împuternicit de către prof. univ. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, să transmită următoarea scrisoare prin care înapoiază statului ungar Ordinul Marea Cruce, „ca urmare a intensificării manifestărilor antisemite sau cu semnificație fascistă la care participă oficiali ai Republicii Ungaria”.

„Domnule președinte (al Parlamentului Ungariei – n.red.), am aflat cu profundă dezamăgire și indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Zsocs și de liderul formațiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. (…) Mi se pare ofensator ca președintele Parlamentului ungar să participe la o ceremonie în favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty și Szalasi”, scrie Elie Wiesel.

„Nu vreau să fiu asociat în niciun fel cu aceste activități. În consecință, renunț la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004”, precizează Wiesel.

În 24 mai, directorul executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, declara pentru MEDIAFAX că instituția pe care o reprezintă se opune înhumării în România a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, în cadrul unui eveniment public. „A fost parlamentar în Parlamentul fascist de la Budapesta, a scris în ziare de orientare fascistă de la Budapesta, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare când era Guvernul Szálasi la putere, și în consecință – e adevărat, nu a făcut crime, nu a instigat la crime – dar a făcut politică activă de orientare fascistă. Dacă familia sau cineva, pentru că într-adevăr s-a născut în Ardeal, de acolo a plecat, dacă vrea să fie reînhumat de către familie în cimitirul din localitatea în care s-a născut, pentru înhumare privată nu avem nimic. (…) Noi ne-am exprimat rezervele și am considerat că ar fi un prilej pentru a promova o imagine pozitivă a unui personaj care a făcut politică de extremă dreapta în perioada celui de-al doilea război mondial”, a spus Alexandru Florian.

Bucureștiul și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Ghiorgheni, Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Citește și