Philip Gordon, Asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al lui Hillary Clinton, vine duminică la București, pentru a discuta cu oficialii români despre „îngrijorarea Statelor Unite” față de ultimele evenimente politice din România, care „amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.
„În data de 12 august, Asistentul Gordon va merge la București, în România, unde se va întâlni cu oficiali guvernamentali de vârf, pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite, ca urmare a ultimelor acțiuni ale Guvernului, care amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului. De asemenea, Asistentul Gordon se va întâlni și cu membri ai societății civile și ai comunității de afaceri, pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor și principiilor democratice împărtășite de comunitatea transatlantică”, a informat Departamentul de Stat.
Gordon vine în România din Turcia, unde o însoțește pe Hillary Clinton, care efectuează o vizită în această țară.
Citește și SCRISOAREA lui Barroso către Guvern: Trimiteți rapid listele electorale la CCR. Ponta răspunde: Nu aveți informații complete
Faptul că Secretarul de Stat american l-a trimis pe Philip Gordon l-a București este un semnal foarte clar al Statelor Unite pentru Guvernul Ponta că este timpul să treacă de la vorbe la fapte și să își respecte angajamentele internaționale de a asigura o guvernare democratică.
În plus, termenii foarte duri, în materie de limbaj diplomatic, folosiți de Departamentul de Stat pentru a descrie scopul vizitei oficialului american în România sunt un alt semnal că SUA se implică în actualul război politic la București, mai mult decât au făcut-o până acum, prin ambasadorul Mark Gitenstein, care a vorbit deseori despre problemele din ultima vreme și s-a întâlnit cu oficialii români pentru a discuta pe această temă.
În opinia europarlamentarului PNL Ramona Mănescu, vizita lui Philip Gordon este consecința „dezinformării” în plan internațional făcute de Traian Băsescu și PDL: „Constatăm pe zi ce trece că de fapt în continuare domnul Băsescu, prin oamenii, susținătorii dumnealui, în diferite structuri ale statului, dezinformează la nivel internațional, și mi se pare absolut normal ca și Statele Unite și UE să vrea să afle care este situația în realitate și este absolut normal să vrea să discute cu oficialii români, deci cu membrii USL, care pot clarifica până la urmă situația”, a declarat sâmbătă eurodeputata, potrivit Mediafax.
Cine este emisarul Statelor Unite
Director pentru Afaceri Europene în Consiliul Național de Securitate din timpul administrației Bill Clinton și consilier pe probleme de politică externă al lui Barack Obama în timpul campaniei din 2008, Philip Gordon este unul dintre cei mai importanți oficiali din Departamentul de Stat.
Citește și Ministrul Radu Stroe: Erata CCR este un fals, o hârtiuță care schimbă la 180 grade conținutul hotărârii CCR
A fost nominalizat în funcția de Asistent pentru afaceri europene și eurasiatice în martie 2009, iar numirea în funcție a avut loc în 15 mai.
Este, în termeni mai apropiați de ierarhia politică românească, adjunctul lui Hillary Clinton în Europa și spațiu eurasiatic. Gordon are în portofoliul său 50 de state de care este responsabil. Acestora li se mai adaugă NATO, UE și OSCE.
Mark Gitenstein, „ambasadorul-jucător”
Cu toate că Mark Gitenstein a fost, de la începutul mandatului său, cel mai activ ambasador de la București, primind porecla de „ambasador-jucător”, reprezentantul SUA în România s-a implicat și mai mult în ultima perioadă în problemele interne ale României. Diplomatul a făcut apel la politicienii români, în mai multe declarații publice recente, să respecte statul de drept și independența Curții Constituționale.
Citește și EXCLUSIV. Al treilea judecător CCR atacă ERATA care-l salvează pe Băsescu. Acsinte Gaspar: „Eu, de când sunt judecător, nu am întâlnit în jurisprudența Curții așa ceva”
De asemenea, luni, când fostul ministru de Interne Ioan Rus și-a dat demisia, ambasadorul american a fost la MAI pentru a se întâlni cu oficialul român demisionar, după cum a declarat Ambasada SUA pentru gândul. O zi mai târziu, Gitenstein s-a întâlnit și cu Victor Ponta, cu care a discutat, conform primului-ministru, „despre parteneriatul strategic” România-SUA.
Pe tema acestui parteneriat, Gitenstein a făcut miercuri un comentariu care poate fi interpretat drept un avertisment pentru politicienii români: „Guvernele vin și pleacă, atât în România, cât și în SUA, dar ceea ce este important este parteneriatul dintre cele două țări”.
Citește și BĂTAIE CA-N CURTEA CONSTITUȚIONALĂ. Judecătorul CCR Tudorel Toader cere convocarea urgentă a plenului Curții: „NU am fost întrebat de nicio ERATĂ. Am aflat de ea din presă”
Citește și Comisia de la Veneția se declară „surprinsă și șocată” de România: „Respectați pe deplin independența CCR și abțineți-vă de la presiuni”
Citește și Purtătorul de cuvânt al CE, pentru Gândul: Ponta trebuie să respecte cererea CCR și angajamentele față de Barroso. EXCLUSIV
Citește și REFERENDUM 2012. CCR revine cu o adresă către Guvern: Noi am cerut listele electorale permanente actualizate, NU ACTUALIZAREA LISTELOR
Citește și Președintele interimar Antonescu: Vreau să apăr CCR de Traian Băsescu. Îi chem pe ambasadorul SUA și comisarul pe justiție la discuții
Citește și MESAJUL AMBIGUU al unui JUDECĂTOR de la CCR postat pe FACEBOOK, după ce verdictul în cazul referendumului a fost amânat
Citește și Traian Băsescu: „CCR nu are nevoie de liste nominale, că nu stă nimeni să-i inventarieze pe toți cu creionul să vadă dacă iese scocoteala”
Citește și REFERENDUM 2012. Ce mesaj a postat Victor Ponta pe Facebook în așteptarea verdictului CCR
Citește și Cum comentează presa internațională AMÂNAREA deciziei CCR: „Curtea ÎL LASĂ SUSPENDAT pe Băsescu”
Citește și Președintele interimar, Crin Antonescu: „În fond, Traian Băsescu a fost demis. În formă, așteptăm verdictul CCR. Băsescu trebuia să demisioneze. Eu am luat o decizie”