Prima pagină » Știri externe » ONU se declară foarte îngrijorat de programul nuclear nord-coreean, SUA AMENINȚĂ: Diplomația privind programul nuclear nu va dura la nesfârșit

ONU se declară foarte îngrijorat de programul nuclear nord-coreean, SUA AMENINȚĂ: Diplomația privind programul nuclear nu va dura la nesfârșit

ONU se declară foarte îngrijorat de programul nuclear nord-coreean, SUA AMENINȚĂ: Diplomația privind programul nuclear nu va dura la nesfârșit
Fotografiile de care americanii aveau nevoie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord, evocând progrese realizate la două instalații nedeclarate, relatează AFP.

„Programul nuclear al Republicii Populare Democratice Coreea este un subiect de gravă îngrijorare, iar declarațiile (acesteia) cu privire la activități de îmbogățire a uraniului și construcția unui reactor pe bază de apă ușoară continuă să fie profund îngrijorătoare (…)”, anunță AIEA într-un raport.

Progrese semnificative au fost înregistrate la construirea acestui reactor în ultimele luni, se subliniază în mod expres în document.

Agenția încurajează din nou țara să coopereze și anunță că rămâne „pregătită să joace un rol esențial în verificarea programului nuclear” nord-coreean.

La sfârșitul lui februarie, Washingtonul a anunțat încheierea unui moratoriu cu Phenianul privind activitățile nucleare și balistice ale acestuia, în schimbul unei reluări a livrării unor ajutoare alimentare către nord-coreeni.

În acest cadru, Coreea de Nord a acceptat principiul găzduirii pe teritoriul său a unor inspectori AIEA, pentru prima dată după 2009.

Însă lansarea în aprilie de către regimul de la Phenian a unei rachete balistice, care a explodat în zbor, a condus la o condamnare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU și la o nouă blocare a relațiilor dintre Coreea de Nord și comunitatea internațională.

Negocierile deschise între Coreea de Nord și Agenția ONU au fost, în consecință, blocate.

Autoritățile nord-coreene i-au expulzat pe inspectorii AIEA de la instalația nucleară de la Yongbyon în 2009 și au refuzat de atunci să îi mai primească din nou.

Țara a efectuat două teste nucleare, în 2006 și 2009, iar în noiembrie 2010 a dezvăluit că deține o uzină pentru îmbogățirea uraniului. Până în prezent, Coreea de Nord a fabricat bombe cu plutoniu.

Altfel, Casa Albă a avertizat Iranul că perioada diplomației nu va dura pe termen nedefinit, în urma publicării unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care anunță o consolidare a programului nuclear iranian, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama Jay Carney a declarat totodată că președintele american este hotărât să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară, dar că Statele Unite sunt în măsură să știe dacă Iranul lansează elaborarea unei asemenea arme.

„Fereastra (de timp) pentru soluționarea (acestui dosar) rămâne deschisă (…), dar nu va rămâne deschisă pe termen nelimitat”, a declarat Carney într-o conferință de presă obișnuită.