Prima pagină » Știri externe » Programul VISA WAIVER. Polonia va intra pâna la sfârșitul anului. Cum se prezintă situația pentru ROMÂNIA

Programul VISA WAIVER. Polonia va intra pâna la sfârșitul anului. Cum se prezintă situația pentru ROMÂNIA

Programul VISA WAIVER. Polonia va intra pâna la sfârșitul anului. Cum se prezintă situația pentru ROMÂNIA
Ne-am bucurat degeaba

Înalți oficiali ai administrației SUA s-au angajat să facă lobby puternic pentru ca Polonia să intre în Programul Visa Waiver (VWP) până la sfârșitul anului 2012. Nu există însă perspective iminente pentru ca celelalte trei țări membre în UE încă excluse din program – Bulgaria, Cipru și România – să fie adăugate prea curând, informează joi Europolitics.

Vorbind la un briefing de presă, la 13 iunie, pentru a semnaliza o nouă inițiativă în turism, adjunctul secretarului de stat Thomas Nides a declarat că atât Casa Alba cât și Departamentul de Stat lucrează pentru a determina Congresul să aprobe proiectul de lege necesar, ”JOLT Act” și că „există opoziție foarte puțină față de acest demers”, atât din partea democraților cât și a republicanilor.

Un astfel de sprijin bipartizan este „foarte rar”, a remarcat Nides. Dar atunci când a fost întrebat despre Bulgaria, Cipru și România, el a spus că „în acest moment nu există niciun plan” pentru a le adăuga programului, fie din cauza ratelor înalte de respingere a vizelor pentru cetățenii lor, fie pentru că nu au finalizat încă acordurile necesare de împărtășire a datelor.

”JOLT Act” ar trebui să facă mai ușoară intrarea țărilor în VWP, permițându-le să fie incluse odată ce rata de respingere a vizelor pentru cetățenii lor este de sub 10%, cu condiția ca aceasta să se mențină la sub 3%.

SUA par să aibă intenția de a menține taxa de 14 dolari pentru a obține Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei /”Electronic System of Travel Authorisation”, ESTA/ pe care l-a impus pentru toți călătorii VWP din septembrie 2012. Zece dolari din taxă sunt folosiți pentru a promova turismul, în timp ce 4 dolari sunt folosiți pentru a executa programul ESTA.

„Nu există niciun plan, după câte știu, de a modifica taxa ESTA, dar cu siguranță există o nevoie de a finanța aceste programe”, a declarat pentru Europolitics David Donahue, secretar de stat adjunct pentru afaceri consulare la Departamentul de Stat.

UE obiectează atât față de taxa ESTA de 14 dolari cât și privind eșecul de a include toate cele 27 de țări membre ale blocului în VWP.