Reuniunea NATO asupra avionului turc doborât de Siria a început

Publicat: 26 06. 2012, 13:08
Actualizat: 26 06. 2012, 13:08

Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit marți dimineața la Bruxelles, la solicitarea Turciei, în urma doborârii unuia dintre avioanele sale de luptă de către Siria, a anunțat NATO, relatează AFP.

Această reuniune a început imediat după ora locală 10.00 (11.00, ora României), la ea participând ambasadorii celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles. Secretarul general Anders Fogh Rasmussen urma să susțină o conferință de presă către ora locală 11.30 (12.30, ora României).

Reuniunea este organizată la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din Tratatul Alianței, prevăzând că orice țară membră poate să aducă o problemă în atenția Consiliului, atunci când apreciază că îi este amenințată integritatea teritorială sau securitatea.

Este pentru a doua oară, de la crearea NATO în 1949, când este invocat articolul 4, articolul fiind invocat anterior în vara lui 2003, tot de Turcia, în legătură cu Războiul împotriva Irakului.

Nu este așteptată nicio decizie la finalul reuniunii, care va consta în special în prezentarea de către reprezentantul Turciei a incidentului de vineri, prezentare care va fi urmată de o discuție, potrivit unei surse diplomatice.

Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu a declarat luni că o opțiune militară nu este de actualitate.

Avionul de tip F-4 Phantom turc a fost doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament în spațiul aerian de deasupra apelor internaționale, potrivit Ankarei. Damascul afirmă că avionul a încălcat spațiul aerian sirian.

Agenția de presă rusă, de stat, RIA Novosti a anunțat luni că, potrivit unor experți, avionul testa apărarea antiaeriană siriană în contul NATO, iar distrugerea lui a demonstrat eficiența sistemelor ruse cu care este echipată Siria.

Opțiunea militară nu a fost, până în prezent, privilegiată de către NATO.

„O intervenție militară străină nu este calea bună în privința Siriei”, a declarat Rasmussen înaintea reuniunii.

În opinia unor oficiali ai Alianței occidentale, condițiile care au fost stabilite în 2011 în vederea unei intervenții în Libia nu sunt îndeplinite în cazul Siriei, adică nu există o bază legală internațională, sub forma unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, și nici apelul opoziției siriene la o intervenție.

Articolul considerat cel mai important al Tratatului Atlanticului de Nord este articolul 5, care se referă la dreptul la legitimă apărare colectivă și stipulează că un atac armat împotriva unuia sau mai multor state membre ale NATO va fi considerat ca un atac îndreptat împotriva tuturor membrilor. NATO a invocat articolul 5 o singură dată în istoria sa, în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.