Legătura dintre ciocolată și faptul că elvețienii au câștigat cele mai multe premii Nobel. STUDIU
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, New York, arată că șansele unui popor la Premiul Nobel cresc proporțional cu consumul de ciocolată, arată BBC News.
Cercetarea condusă de Franz Messerli sugerează că oamenilor care consumă în mod regulat produse pe bază de cacao li se îmbunătățesc funcțiile cognitive. Mai ales în cazul pacienților care au o formă ușoară de demență.
Profesorul Messerli a comparat numărul de câștigători de Nobel de la diverse popoare cu consumul de ciocolată al acelei țări. Rezultatele au fost uimitoare.
„Când corelezi consumul de ciocolată cu numărul de premii Nobel pe cap de locuitor observi că există o relație incredibil de strânsă”, a spus profesorul. Cel mai bun exemplu este Elveția care are cel mai mare consum de ciocolată și cei mai mulți câștigători de Nobel pe cap de locuitor.
Infografic: Care este legătura dintre consumul de ciocolată și numărul de premii Nobel obținute
Există totuși și țări, precum Suedia, care au un număr mare de laureați Nobel pe cap de locuitor, dar un consum foarte mic de ciocolată. Profesorul Messerli are o teorie privind acest lucru: „Premiul Nobel este evaluat în Suedia, mai puțin Premiul Nobel pentru Pace, așa că am crezut că suedezii ar putea avea o prejudecată ușor patriotică”, a spus profesorul.
Faptul că ciocolata chiar ajută la câștigarea premiul Nobel este explicat de Christopher Pissarides, profesor la London School of Economics, laureat pentru economie în 2010. „De mic copil ciocolata a făcut parte din dieta mea. E unul dintre dulciurile care mă înveselesc”, a spus Pissarides, adăugând că ciocolata nu e principalul factor, dar contribuie, pentru că te face să te simți bine.