Prima pagină » Știri » Dosarul „bani pentru locul de deputat”: cum a fugit un fost lider al partidului lui Diaconescu cu BANII DE FLAGRANT. Procurorul Ioan Irimie, propunerea pentru șefia DNA, confundat cu un HOȚ

Dosarul „bani pentru locul de deputat”: cum a fugit un fost lider al partidului lui Diaconescu cu BANII DE FLAGRANT. Procurorul Ioan Irimie, propunerea pentru șefia DNA, confundat cu un HOȚ

Procurorii, cascadorii râsului

În referatul DNA prin care se cere arestarea preventivă a lui Octavian Seciu, fostul șef al PPDD Bistrița, procurorul de caz povestește că politicianul a fost surprins în timp ce primea 6.000 de euro de la un om de afaceri, însă a fugit cu banii când anchetatorii au vrut să-l rețină. Prins după trei ore, Seciu nu mai avea cei 6.000 de euro asupra lui. Fostul lider al PPDD a declarat că a crezut că anchetatorii sunt de fapt niște hoți care vor să-l jefuiască. Sunat de procuror și somat să se predea, Seciu i-a transmis acestuia că nu îl crede că lucrează la DNA. Citește mai jos povestea unui flagrant pe jumătate ratat.

Fostul șef al PPDD Bistrița-Năsăud, Octavian Seciu, este acuzat de procurorul DNA Ioan Irimie că i-a cerut omului de afaceri Lucian Adrian Ungur suma de 75.000 euro pentru un loc de parlamentar pe listele partidului lui Dan Diaconescu. Din acestă sumă, procurorii susțin că 35.000 euro reprezentau mită pentru ca omul de afaceri să fie reprimit în partid după ce PPDD i-a retras sprijinul politic. Procurorul Ioan Irimie susține în cererea de arestare preventivă că Octavian Seciu este vinovat de „corupție politică”. DNA a cerut arestarea preventivă a liderului PPDD, dar judecătorii au respins cererea, Octavian Seciu fiind acum cercetat în libertate.

În motivarea Judecătoriei Cluj, magistrații au citat referatul procurorilor care povestesc scena flagrantului despre care susțin că ar proba că Octavian Seciu a cerut și primit bani de la Lucian Adrian Ungur. Flagrantul, însă, nu s-a finaliazat și cu reținerea pe loc a liderului PPDD.

Contactat de gândul procurorul Ioan Irimie a precizat că nu poate face nici un comentariu pe marginea acestui subiect. „Deontologia profesională nu îmi permite să fac nici un fel de comentariu”, a precizat procurorul Ioan Irimie.

Procurorul Ioan Irimie susține în referatul cu propunerea de arestare preventivă că probele din dosar arată că Octavian Seciu a vândut locul de deputat pe listele PPDD al colegiului 1 din Bistrița. Seciu a fost reținut pe 31 octombrie de procurori. În aceeași zi gândul a publicat un acrticol în care am arătat cum am reușit să negociem prin intermediul unui personaj fictiv candidatura pe listele PPDD într-un colegiu de senator din București. Călin Pompiliu Popescu, personajul inventat de gândul, a fost sunat personal de Dan Diaconescu și a negociat, trimis de liderul PPDD, cu șeful filialei București a partidului. De la cel din urmă am aflat că „taxa” de participare pentru alegerile parlamentare este de 50.000 de euro.

Șpaga aruncată pe geamul mașinii

În referatul înaintat instanței, procurorul Irimie povestește scena flagrantului, adică momentul despre care susține că liderul PPDD a primit 6.000 de euro de la Lucian Adrian Ungur. Potrivit procurorului, pe 30 octombrie, la ora 23:00, după ce listele cu candidați au fost depuse la Biroul Electoral Județean, Octavian Seciu, care era președinte interimar al partidului, s-a întâlnit cu Ungur „într-un cartier al municipiului Bistrița, un loc intunecos, cum susține inculpatul, ferit de privirile indiscrete ale altor persoane”.

Cei doi au parcat mașinile în paralel. Seciu și Ungur au deschis geamurile mașinilor. Procurorii susțin că fostul lider al PPDD i-a spus omului de afaceri să îi înmâneze banii. Procurorul Irimie afirmă că din înregistrarea video a flagrantului reiese că Seciu i-a indicat omului de afaceri bistrițean să îi arunce banii pe geamul mașinii. ” Aruncă-i!”, i-ar fi spus Seciu denunțătorului său, care s-a conformat și i-ar fi aruncat pe geamul mașii un plic cu 6.000 euro marcați în prealabil de procurorii DNA.

CITEȘTE AICI ÎNCHEIEREA INSTANȚEI

„Au venit hoții, bandiții sunt în fugă prin oraș”

După ce banii au fost aruncați în mașina liderului PPDD, procurorului Irimie și echipa sa au intervenit. Practic, Octavian Seciu urma să fie reținut și dus la parchet. Judecătorul care a analizat documentele povestește însă altceva. În momentul în care procurorii au intervenit, Seciu a închis ușile mașinii și a demarat în trombă. În declarația dată ulterior, Seciu susține că s-a speriat crezând că este atacat. „În spate o venit niște hoți, niște bandiți și am fugit de acolo și acuma sunt în fugă prin oraș”, spunea Seciu în dicuțiile purtate cu alți membri PPDD și cu avocatul său.

După ce a fugit de la locul flagrantului, Seciu a condus în permanență și a declarat anchetatorilor că nu avea o țintă. În tot acest timp, Seciu a fost sunat de procurorul DNA Ioan Irimie, care i-a solicitat să se prezinte la sediul Poliției din Bistrița. În schimb, liderul PPDD avea îndoieli că cel care îl suna era chiar procurorul Irimie. Pentru exemplificare, instanța a inserat și câteva interceptări:

„Procurorul I. Eu nu cred… deci eu în seara asta am fost atacat, am fost atacat de șapte indivizi. Deci eu nu cred că sunteți cine sunteți. Eu nu mă joc cu nimeni, eu o să dau telefon la Poliție. Confirmați-mi că domnul U trăiește, e în viață”.

Banii de flagrant au dispărut

Seciu a fost reținut abia la 3 ore după presupusul flagrant când a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție. Anchetatorii au decis să îl și percheziționeze pe Seciu. Căutau banii flagrantului. Supriză! Seciu nu avea asupra lui cei 6000 euro pe care i-ar fi primit de la omului de afaceri Lucian Adrian Ungur. Procurorii au găsit asupra lui doar 2.000 euro și de 6.200 lei. Procurorul de caz spune în referat că este convins ca acea suma de bani nu a fost distrusă de catre inculpat, ci a fost ascunsă de acesta.

De ce nu a fost arestat liderul PPDD

Avocații liderului PPDD au arătat instanței că la dosar au fost omise diverse acte, printre care și o delegație pentru transcrierea interceptărilor. Practic, avocații au cerut anularea interceptărilor din dosar pentru că nu a fost depus ordinul de delegare a polițistului care a realizat transcrierile interceptărilor. Procurorul de ședință care a reprezentat DNA a explicat că ofițerii Poliției Judiciare au uitat să depună la dosar ordinul de delegare, dar că și fără acest ordin interceptările sunt valabile. Instanța a precizat că nu a analizat acest aspect deoarece este o problemă ce privește judecarea pe fond a dosarului.

Judecătoria Cluj a respins cererea de arestare preventivă a fostului lider PPDD Bistrița. Judecătorul a constat că este suficient ca Octavian Seciu să fie cercetat de procurori în libertate și doar cu interdicția de a părăsi țara. Judecătorii au reținut în motivare că din probatoriul DNA rezultă că omul de afaceri Adrian Ungur a fost cel care a inițiat discuțiile despre mita pentru un loc de parlamentar.

Instanța susține că Octavian Seciu nu ar fi achiesat în totalitate la operațiunea de vânzare-cumpărare a locului de deputat. „Judecătorul constată că activitatea de pretindere a sumelor de bani rezultă doar din declarațiile date de denunțător, convorbirile derulate între ULA și în acest sens fiind mai mult decât vagi, făcând referire explicită doar la necesitatea stabilirii unei „garanții” – motivată de inculpat prin necesitatea susținerii financiare de către ULA a viitoarei campanii electorale, în condițiile în care ceilalți trei candidați la funcțiile de deputat pe listele PPDD nu aveau „puterea financiară” de a acoperi respectivele cheltuieli”, se reține în încheierea judecătorului de la Cluj.

„A depus eforturi pentru dinamizarea activității organizației județene”

Instanța mai precizează că în decizia de respingere a cererii de arestare preventivă a fost luat în calcul și faptul că Octavian Seciu se bucură de o reputație bună și pentru că a dinamizat filiala locala a PPDD.

„Un rol important în aprecierea pericolului concret pentru ordinea publică îl joacă și persoana inculpatului, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale sau ca generând probleme în comunitatea din care face parte, iar din susținerile acestuia reieșind că se bucură de încrederea celorlalți membri ai PPDD și că a depus eforturi pentru dinamizarea activității organizației județene”, se mai precizează în hotărârea magistratului clujean.

Decizia Judecătoriei Cluj va fi discutată în recurs la Tribunalul Cluj.

Autor
Autor

Citește și