Prima pagină » Știri » REACȚIA MAE la declarațiile Vivianei Reding: Suntem surprinși. E DISCRIMINATORIU

REACȚIA MAE la declarațiile Vivianei Reding: Suntem surprinși. E DISCRIMINATORIU

REACȚIA MAE la declarațiile Vivianei Reding: Suntem surprinși. E DISCRIMINATORIU
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a luat notă cu surprindere de declarațiile vicepreședintelui CE Viviane Reding, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen, MAE susținând că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a luat notă cu surprindere de declarațiile vicepreședintelui CE Viviane Reding, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen, MAE susținând că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de declarațiile doamnei Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen”, se arată într-un răspuns al MAE român la o solicitare a agenției MEDIAFAX.

Ministerul de Externe precizează că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a țării noastre la UE, iar în iunie 2011, în cadrul reuniunii miniștrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut în mod formal faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. MAE amintește că avizul pozitiv dat de Parlamentul European, în iunie 2011, în favoarea adoptării unei decizii privind aderarea României la spațiul Schengen a consolidat recunoașterea faptului că țara noastră a îndeplinit toate criteriile necesare.

„Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiție și Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la spațiul Schengen”, mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE susține că „declarația vicepreședintelui Comisiei Europene este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia Europeană este gardianul respectării și implementării nediscreționare și nediscriminatorii ale Tratatelor UE și ea este chemată să asigure acest lucru”. MAE amintește că, de altfel, prin vocea președintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană a recunoscut îndeplinirea de către România a tuturor condițiilor prevăzute de acquis-ul Schengen.

„De asemenea, tocmai având în vedere atribuțiile Comisiei Europene, este și mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea la spațiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu față de un Stat Membru care și-a îndeplinit toate obligațiile, conform legislației europene. Cum a precizat și Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un proces separat, iar autoritățile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia”, arată Ministerul român al Afacerilor Externe.

Comisia Europeană urmărește în continuare foarte atent situația politică din România, după „un fel de puci parlamentar”, afirmă vicepreședintele CE, Viviane Reding, precizând că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată, conform unui interviu acordat Le Monde.
„Menținem o supraveghere atentă (a situației din România) după lupta politică teribilă din iulie și august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare grație acțiunilor determinate a numeroși actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar și FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control și verificare pe care l-am creat. Sperăm că toți actorii politici de la București vor putea depăși disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democrații din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democrații au îndeplinit în câteva decenii”, declară Viviane Reding.

Întrebată dacă ea crede că aderarea României la Schengen este de actualitate, Reding a răspuns: „Este o decizie care va aparține statelor membre UE, în unanimitate, dacă își vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esențială este de a ști dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spațiul Schengen nu se referă doar la funcționarea tehnică a frontierelor, așa cum evaluează Comisia Europeană. Implică și o bună funcționare a justiției și garanții în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aș fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România” în Schengen.

Citește și