Comisia Europeană urmărește în continuare foarte atent situația politică din România, după „un fel de puci parlamentar”, afirmă vicepreședintele CE, Viviane Reding, precizând că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată, conform unui interviu acordat Le Monde.
Citește și Jose Manuel Barroso: „Bulgaria îndeplinește criteriile pentru aderarea la Schengen”. România mai așteaptă
„Menținem o supraveghere atentă (a situației din România) după lupta politică teribilă din iulie și august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare grație acțiunilor determinate a numeroși actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar și FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control și verificare pe care l-am creat. Sperăm că toți actorii politici de la București vor putea depăși disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democrații din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democrații au îndeplinit în câteva decenii”, declară Viviane Reding.
Reporter Le Monde: „Credeți că aderarea României la Schengen este de actualitate?”
„Este o decizie care va aparține statelor membre UE, în unanimitate, dacă își vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esențială este de a ști dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spațiul Schengen nu se referă doar la funcționarea tehnică a frontierelor, așa cum evaluează Comisia Europeană. Implică și o bună funcționare a justiției și garanții în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aș fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România” în Schengen, a explicat Reding, vicepreședinte al CE și comisar UE al Justiției.