Prima pagină » Știri » REFERENDUM 2012. Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD: „Dacă la ora 17, la secția 93 să zicem, nu s-a ieșit decât 40%… acționăm în forță”. EXCLUSIV GÂNDUL

REFERENDUM 2012. Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD: „Dacă la ora 17, la secția 93 să zicem, nu s-a ieșit decât 40%… acționăm în forță”. EXCLUSIV GÂNDUL

REFERENDUM 2012. Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD:
Sub pretextul unei inspecții prin sondaj, Gândul a contactat 14 primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi in scopul de a obține cât mai multe voturi pentru a valida referendumul și pentru a-l demite pe președintele Traian Băsescu. Un primar din Bistrița-Năsăud a povestit că va folosi chiar și mașina primăriei pentru a transporta alegători

Sub pretextul unei inspecții prin sondaj, gândul a contactat 14 primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi in scopul de a obține cât mai multe voturi pentru a valida referendumul și pentru a-l demite pe președintele Traian Băsescu. Reportajul „sub acoperire” din tabăra PSD vine după ce, la începutul săptămânii, gândul a publicat un material asemănător, realizat în tabăra PDL, în care arătam cum primarii acestui partid încearcă să-i țină pe oameni departe de urne.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Un primar din Bistrița-Năsăud a povestit că va folosi chiar și mașina primăriei pentru a transporta alegătorii. Un viceprimar din Vrancea a relatat reprezentantului de la centru că are o organigramă cu 50 de persoane care vor duce votanții la urne. Primarul comunei Ruginești (Vrancea) a raportat fără echivoc că le va ordona concetățenilor să voteze „DA” la referendum. Unii primari au cerut de la organizația centrală benzină pentru mașini sau bani pentru rachiul și plăcintele ce urmează să fie împărțite în ziua votului.

Pentru a primi răspunsuri cât mai sincere din partea primarilor USL, am apelat la un sondaj incognito. Am sunat 14 filiale ale USL din țară în numele organizației centrale pentru a verifica modul în care gestionează votul de la referendumul pentru suspendarea președintelui Băsescu. Acesta a fost textul standard pe care l-am utilizat: „Buna ziua! Sunt Horia Panait, raportor la structura centrala a partidului. Din ordinul conducerii v-am sunat pentru a face o inspecție prin sondaj a modului în care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminică. Vă rog să ne spuneți cum veți proceda pentru ca alegătorii să se prezinte la vot în număr cât mai mare și să voteze pentru suspendare!”

„Facem cu ne-a învățat Dragnea. Dacă e nevoie ducem oamenii și cu Loganul primăriei – are opt locuri”

Primarul Venig Roland, edilul orasului Sângeorz-Băi (Bistrița-Năsăud), a răspuns presupusului raportor PSD în timp ce era în ședintă cu membrii Biroului Electoral și cu reprezentanții MAI. Reprezentantul USL a raportat că a organizat oamenii care se ocupă de transport pe secțiile de votare. „Mergem seara la oameni, în jurul orei 22. Vedem cine, cum sunt, ce fețe au. În funcție de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulți. Facem exact cum ne-a învățat Dragnea. Suntem echilibrați cu mașini pe secțiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem și cu Loganul de la primarie. E un Logan bun, cu opt locuri. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze”.

„Avem 50 de oameni pe teren. Target-ul este să aducem cel puțin 4400 de voturi”

Primarul orașului Panciu (Vrancea), Ion Petre, spune că USL are chiar și o organigramă pentru referendum și că vor acționa cu mașini și 50 de oameni. „La alegerile locale am avut 4400 de votanți, adică 72% din cei înscriși pe liste. Ăsta e target-ul și pentru referendum. Avem 50 de oameni în teren care se ocupă. Avem mașini pentru toată lumea. Eu sunt la al cincilea mandat, deci nu vor fi probleme. Am un viceprimar dat dracului, Iulian Nica. E văr primar cu ministrul Dan Nica. Viceprimarul are o organigramă de lucru pentru Panciu.”

„Avem o organigramă. Știm cine a votat și cine nu a votat”

După discuția cu primarul Ion Petre am luat legătura cu Iulian Nica, viceprimarul orașului Panciu și șef de campanie. Viceprimarul a prezentat planul detaliat si a raportat că are un program clar pentru a duce votanții la urne. Fiecare secție este supravegheată, iar în cazul în care se înregistrează o prezență slabă, membrii partidului vor acționa în forță: vor merge și vor aduce votanții cu mașinile. Viceprimarul Nica spune că are deja o sinteză cu toți alegătorii din oraș și în special cu cei care sunt prezenți în localitate. Iată și cum arată programul operativ al USL în Panciu, prezentat de viceprimarul Iulian Nica:

„Noi avem pe fiecare secție de vot o organigramă. Fiecare secție are un coordonator care are în subordine până la 10 coordonatori, care au în grijă cartierele și străzile din oraș. S-a făcut un inventar asupra tututor cetățenilor prezenți în momentul de față în oraș. Fiecare dintre coordonatori lucrează în teren. Din analiza noastră avem prezență de 65% din cei înscriși pe listă. Ceilalți sunt plecați în străinătate. Să știți, avem și morți pe liste!

Efectiv avem o fișă, pe fiecare bloc, cu numărul de persoane prezenți. Acum au fost împărțite cu scrisori în care le explicăm situația. În scrisoare e mesajul următor: >. Joi și vineri se împart pliante, e un duplicat după buletinul de vot pe care scrie votat în dreptul căsuței cu >. Avem de fapt o organigramă pe oraș.

Avem listă cu numere de telefon, cu blocul etc. Planul nostru este așa: dacă la ora 17 la amiază, la secția 93 să zicem, nu s-a ieșit decât 40%… acționăm în forță. Vedem ce zone nu s-au mișcat. Ne uităm pe strada X cine a venit la vot și cine nu a venit. Mergem și îi aducem la vot. Sunt în jur de 9 mașini pe fiecare secție.”

„Duc oamenii la vot cu taragotul. Să voteze > și să facem chef că l-am demis pe Satana”

După ce au mai mulți primari din Vrancea au fost consultați, presupusul raportor PSD a fost sunat de Avram Ion (PSD), primarul comunei Ruginești (Vrancea), care a solicitat el însuși să prezinte situația din teren. Primarul Avram Ion se laudă că va scoate oamenii la vot cu „taragotul pe ulițe” ca să îl demită pe „Satana”. „De la Ruginești, sunt primarul Avram. Mi-au spus colegii că trebuie să vă dau o situație. Deci o să ducem oamenii la vot ca să voteze >. Ducem oamenii la vot cu taragoatele pe uliță. Le spun eu primarul din Ruginești să meargă la vot. O problemă e că mulți oameni sunt plecați în Italia”, explică primarul Avram. Estimarea edilului este că va avea o prezență la vot de 40% și că nu va folosi mașini pentru a transporta votanții, pentru că localitatea este mică. „După închiderea urnelor facem un chef și sărbătorim demiterea lui Satana”, mai adaugă primarul Avram.

„Le dai un rachiu, un sandviș, o plăcintă. Noi am prefera mai bine bani decât să ne trimiteți produse”

La Mișlăuți (Suceava), primarul Laurus Mircea raportează la organizația centrală că toate pregătirile sunt finalizate, dar că nu s-ar supăra de un mic ajutor, pentru că poporul așteaptă o plăcintă și un rachiu. Spune că ar prefera ajutorul în bani, și nu în produse. „Planul de acțiuni este să-l dăm jos pe Băsescu. Fiecare consilier trebuie să-și aducă oamenii la vot. Avem mașini disponibile. Acum copiii sunt în teritoriu, umblă din casă în casă. Am avut un incident, ne-au tăiat bannerele. Suntem în mijlocul oamenilor, pe câmp, la treierat. Îi scotem la vot să voteze. Fiecare consilier are mașină și mai avem microbuze de la Tarsim. Ne ocupăm de tot. Va fi mai bine ca la locale.”

Primarul spune că nu ar strica un ajutor de la centru. „Știți cum e bugetul, mai mult am pus noi mână de la mână. Ce să mai… Le dai un rachiu, un sanviș, o plăcintă. Noi am prefera mai bine bani decât să ne trimiteți produse. Ne descurcă mai repede cu banii, că până vin produsele, știți cum e. Așa cum vă lasă bugetul. Da’ lăsați, nu e bine să vorbim din astea pe telefon, că știți că noi nu facem mită electorală. Mai bine nu pe telefon”, explică primarul Laurus. Ne atrage atenția că sunt persoane care spun că sunt de la PSD și încearcă să afle informații de la membrii partidului. Încheie discuția cu raportorul de la centru cu concluzia că așteaptă ajutoarele până vineri.

„Avem 15 mașini cu care să aducem votanții, dar ne vor ajuta și firmele de transport agreate”

Primarul municipiului Dorohoi (Botoșani), Alexandrescu Dorin, spune că a organizat ziua votului chiar mai bine decât alegerile locale. Edilul susține că speră la un procent de peste 50% prezență și că dispune de 15 mașini cu care să aducă alegătorii la urne, dar în caz de nevoie are „firme de transport agreate” care pot suplimenta flota de autovehicule. „Am luat măsuri suplimentare având în vedere un vot pentru alegerea primarului și pentru referendum. Am luat toate măsurile informatice și practice. Avem 22 de secții pentru care la nivel central am identificat 15 mașini. Am o posibilitate de a mări numărul. Avem niște firme agreate care fac lucrul ăsta. Eu spun că o să avem un procent de peste 50%. E o problemă cu neprezentarea adversarilor, dar suplinim prin organizarea noastră exemplară. Având în vedere că e un oraș care a votat preponderent PSD, nu cred că va fi o problemă”, relatează primarul Alexandrescu Dorin.

„Inclusiv fiicei mele, care e în New Jersey, i-am spus să meargă acolo să voteze”

Onul Gheorghe, primarul comunei Salva, arată delegatului de la centru că este implicat 100% în referendum și că i-a pus în vedere și fiicei plecate în SUA că trebuie să voteze la referendum. „Ne-am organizat cu mașinile, cei care stau la distanță îi aducem. Avem oameni pe străzi. Cei care nu vin îi sună. Care sunt pensionari sunt motivați direct, vin și singuri. La cei plecați din țară le dăm telefon. Inclusiv fiicei mele care e în New Jersey i-am spus să meargă acolo să voteze. Stăm rău cu fondurile, de asta nu am organizat petreceri. Nu cred că oamenilor nu le trebuie sarmale sau alte minuni”, susține primarul Onul Gheorghe.

„Avem nevoie de un microbuz, 10 litri de benzină/mașină și de sandvișuri”

Iacob Gheorghe, primar Răchiți (Botoșani), estimează că va aduce la vot 65% din concetățeni și spune că ar avea nevoie de la partid de un microbuz și de mâncare pentru ziua votului. „Consilierii și toți oamenii sunt mobilizați ca să scoată pe toată lumea la vot. Avem trei secții pentru care dispunem de 12 mașini. Eu spun că vom avea 65% prezență și nu avem îndoială că vor vota toți pentru noi. Am mai fi avut nevoie de o mașină pentru un sat mai îndepărtat. Un microbuz cu opt locuri, dacă se poate. Mi-aș fi dorit stimulente, că noi nu avem resurse. Măcar niște carburanți, așa… un 10 litri de mașină. Pentru oameni ne gândeam la o masă de amiază, ceva sandvișuri. Cam asta ar fi. Ne-ar ajuta niște carburanți și ceva gustări pentru oameni”, raportează edilul din Răchiți.

Primarul localității Josenii Bârgăului (Bistrița), Ciotmonda Tudorel, relatează la centru că, împreună cu consilierii locali care vor duce votanții la urne cu mașinile, are în target un scor de 50% voturi DA. „Noi, de când s-a început, la nivel de comună suntem pe toate fronturile. Din casă în casă, de la om la om. Pentru duminică avem telefoane, o grupă care lucrează pe străzi. De transportul votanților se ocupă consilierii locali. Vreau să ne apropiem de 50%”, explică primarul Tudorel.

În muncipiul Vicovu de Sus (Suceava), primarul Șchipor Gheorghe spune că va acționa cu 47 de mașini, iar primarul estimează că va aduce în jur de 5000 de voturi. „Am opt consilieri, fiecare cu zona lui. Deja au fost la oameni în case. În ziua respectivă fiecare consilier acționează cu mașinile. Pentru cei netransportabili avem urna mobilă. Avem șapte secții de votare și șapte mașini pe fiecare secție. Rezolvăm și cu benzina, și cu banii de benzină. Din 10800 de alegători, cam 3000 sunt în străinătate. Eu estimez că o să vină probabil la 5000-5500. Discutăm cu colegii dacă avem nevoie de ajutor. Noi nu am făcut tombole, că nu ne ocupăm.”

„Avem listele, oamenii și mașinile pregătite”

În Bumbești Jiu (Gorj) primarul Bobaru Constantin este ferm convins că va aduce la vot 65% din cei înscriși pe liste. Pentru operațiunea USL au fost mobilizate câteva zeci de mașini și 45 de activiști care se vor ocupa de transportul votanților. „Avem echipe pe cartiere, cu mijloce de transport pentru fiecare secție. Avem tot ce ne trebuie, liste, mașini… Avem opt secții și avem între cinci și zece mașini. Am detașat minim cinci oameni pe secție”, arată primarul Bobaru Constantin.

„Am fost seară de seară cu oamenii la cârciumi. O să avem 75%”

În comuna Găujani (județul Giurgiu), primarul Dumitru Marcu ne spune că în acțiunea de dumincă vor fi implicați toți consilierii locali. „Noi avem stabilit pe fiecare uliță a satului câte un băiat care să bată din poartă în poartă să îi scoată la vot. Unde e mai greu cu deplasarea, avem mașini. Consilierii locali s-au împărțit. Unii răspund de o parte din sat, alții de cealaltă parte. Estimăm un scor de 75%. Ne-am întâlnit cu oamenii seară de seară la cârciumi și i-am convins”, susține primarul Marcu.

La Fintoești a răspuns viceprimarul Gheorghe Gheorghe, care spune că ținta este să scoată toată populația la vot. „Cu primarul, cu șeful de secție, cu președintele de secție am împărțit comuna în cinci. Fiecare are un grup de case și îi dăm bătaie. ”

Primarul comunei Boghești, Aur Sandu, spune că va duce la vot toți oamenii din comună. Întrebat dacă are nevoie de susținere de la centru cu alimente sau băutură pentru votanți, primarul ne liniștește, spunând că a rezolvat tot. „Ducem la vot tot ce este de dus la vot. Avem tot ce ne trebuie. Dacă ați trimite două mașini, nu ar fi rău. Să nu fie microbuze, mai degrabă mașini mici”, povestește primarul.

La Cotești, primarul Bolovan Dorel susține că a organizat o mașină la fiecare din cele șapte sate. Primarul se plânge că are nevoie de încă două mașini pe sat. Primarul spune că a discutat cu deputatul Tîlvar și i-a sugerat că cel mai bine ar fi ca operațiunea să fie realizată de consilierii locali. „Ne-ar ajuta ceva mâncare pentru cei din secțiile de votare”, solicită primarul, care nu e prea convins că va depăși 50%.

Citește și