Premierul Victor Ponta a declarat joi la Nurnberg că, în ce privește scandalul cărnii de cal, partea grea a crizei a trecut, dar autoritățile trebuie să rămână vigilente și să intensifice controalele pentru a verifica modul în care firmele de profil respectă prevederile legale.
„Trebuie să avem reguli europene chiar mai dure. (…) Criza a fost foarte gravă și încă nu s-a terminat, nu a trecut cu totul. Partea mai grea a crizei a trecut, dar rămânem vigilenți”, a declarat Ponta.
„Trebuie să îi găsim pe trișori, cum a spus ministrul francez al agriculturii”, a spus zâmbind primul-ministru, adăugând că „nu acceptăm ideea de a rămâne vinovatul de serviciu”.
Citește și Scandalul cărnii de cal. Principalul suspect – un comerciant olandez condamnat anul trecut pentru că a vândut carne de cal etichetată ca „vită olandeză”
Citește și Ponta, la BBC News: România putea fi victimă sau țap ispășitor în scandalul cărnii de cal
Citește și Scandalul cărnii de cal. UE propune țărilor membre să facă teste ADN pe produsele cu carne de vită. Daniel Constantin: Loturile de carne fraudată nu provin din România
Pe de altă parte, Ponta a dat asigurări că Guvernul va începe „ofensiva” pentru o promovare mai bună a României imediat după ce criza cărnii de cal va fi încheiată, în condițiile în care până în prezent românii „tăceau din gură de fiecare dată”, a anunțat premierul Ponta, arătând că și românii au talentul extraordinar de a se denigra singuri.
„În mod sigur, după ce se termină criza, ne gândim cum să facem o promovare mai bună. Prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comerț, va trebui să lucrăm un pic mai mult la imaginea noastră”, a spus Ponta, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.
El a reiterat faptul că România a fost acuzată pe nedrept în scandalul cărnii de cal.
„Am oprit atacul și acum trebuie să mergem în ofensivă, să spunem că am fost acuzați pe nedrept, s-a creat – cred că mai mult din cauza noastră, a românilor, că tot tăceam din gură de fiecare dată – impresia că pentru orice necaz pe plan european România sau Bulgaria sunt vinovații de serviciu, și să promovăm faptul că România are o agricultură modernă și respectă toate regulile europene”, a afirmat Ponta.
Pe de altă parte,ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care îl însoțește pe premier la Nurnberg, a anunțat că toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conținutului, iar simultan va fi îmbunătățită și legislația europeană în domeniu.
Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.
„Pentru a recâștiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate țările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găsește și pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» și că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»”, a spus ministrul, citat de Mediafax.
Citește și Daniel Constantin, despre scandalul cărnii de cal: „Mâine așteptăm un raport din care va reieși că România este în afara suspiciunilor”
Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal.
Un comerciant olandez de carne, Draap Trading Ltd, este considerat suspectul-cheie în cadrul scandalului cărnii de cal, în care a fost implicată în ultima perioadă România. Informația a fost dezvălută de The Guardian care realatează că, anul trecut, comerciantul a fost condamnat și anul trecut pentru etichetarea cărnii de cal drept carne de vită.
Directorul Draap Trading Ltd, Jan Fasen, a confirmat pentru The Guardian că a cumpărat un lot de carne de cal de la două abatoare românești și l-a vândut unor procesatori francezi, insistând că a etichetat în mod clar carnea ca fiind carne de cal.