Prima pagină » Știri politice » Băsescu cere să se adreseze parlamentului. Antonescu: „Va încerca din nou să găsească vinovați imaginari”

Băsescu cere să se adreseze parlamentului. Antonescu: „Va încerca din nou să găsească vinovați imaginari”

Băsescu cere să se adreseze parlamentului. Antonescu:
Președintele Traian Băsescu le-a scris președinților celor două Camere parlamentare, Valeriu Zgonea și Crin Antonescu, cerându-le să se adreseze parlamentului.

Președintele Traian Băsescu le-a scris președinților celor două Camere parlamentare, Valeriu Zgonea și Crin Antonescu, cerându-le să se adreseze parlamentului. Discursul pe care Băsescu dorește să îl susțină în plen ar urma să fie programat marți, pe 12 martie, iar subiectul vizează „teme de politică externă”.

„Vom organiza ședința, vom asculta mesajul și după aceea, fără îndoială,k ne vom prezenta poziția în legătură cu acest mesaj”, a comentat Crin Antonescu la Realitatea TV, estimând că președintele „va încerca din nou să găsească vinovați imaginari” pentru eșecul Schengen.

Scrisoarea lui Traian Băsescu vine după ce Cosânsiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a amânat astăzi decizia în privința aderării României la spațiul Schengen. Înainte de a adopta strategia de a nu cere un vot în JAI pe acest subiect în martie, având în vedere opoziția exprimată public de oficiali ai Germaniei, Olandei și Finlandei, Băsescu s-a angajat într-un adevărat conflict cu liderii USL cărora le-a reproșat restanțele semnalate de Comisia Europeană în raportul MCV pe Justiție.

Într-o scrisoare trimisă pe 23 februarie lui Victor Ponta, și înmânată „spre știință” și președinților celor două Camere parlamentare, Traian Băsescu cerea guvernului și „majorității largi” de care dispune USL, ca până pe 3 martie să desemneze candidații pentru Parchetul General și DNA, să fie „îndepărtați imediat din guvern miniștrii care au dosare penale”, să reia în Parlament discuția despre statutul deputaților și senatorilor care „să consacre condiții egale pentru cei vizați de rapoartele ANI”, să susțină în Parlament încetarea sau suspendarea mandatelor incompatibililor sau a celor condamnați pentru corupție și să fixeze termene reduse pentru aprobarea începerii urmăririi penale în dosarele aleșilor. Toate acestea, susține președintele, ar fi trebuit comunicate guvernelor statelor UE înainte de Consiliul JAI în care era inițial pe agendă aderarea României la Spațiul Schengen.

 

Autor

Citește și