Prima pagină » Știri politice » Băsescu respinge superimunitatea parlamentară. Statutul senatorilor și deputaților, întors la Parlament

Băsescu respinge superimunitatea parlamentară. Statutul senatorilor și deputaților, întors la Parlament

Băsescu respinge superimunitatea parlamentară. Statutul senatorilor și deputaților, întors la Parlament

Noua lege care reglementează statutul deputaților și senatorilor a fost retrimisă de președintele Traian Băsescu parlamentului pentru a fi reexaminată. Șeful statului a respins legea de la promulgare, criticând faptul că noile norme permit unui parlamentar incompatibil să își păstreze mandatul în ciuda unei decizii a Agenției Naționale de Integritate în acest sens, care nu a fost contestată.

Potrivit noii legi adoptate de parlament, pierderea mandatului în caz de incompatibilitate are loc în urma unei decizii definitive și irevocabile a instanței. Senatorii și deputații au eliminat, la propunerea fostului ministru al justiției Tudor Chiuariu, prevederea potrivit căreia un parlamentar rămâne fără funcție dacă în termen de 15 zile nu contestă în instanță decizia de incompatibilitate emisă de Agenția Națională de integritate.

„Printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilității, prevăzute la Articolul I, pct. 3 din noua lege, nu este inclusă situația prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenției Naționale de Integritate, necontestat la instanțele judecătorești. Practic, datorită textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situația în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de Agenția Națională de Integritate, refuză să notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate și își continuă exercitarea mandatului. De aceea, considerăm că o asemenea opțiune a legiuitorului lipsește de conținut activitatea Agenției Naționale de Integritate”, se arată în cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu.

De asemenea, șeful statului critică procedura instituită în noua lege privind declararea incompatibilității unui senator sau deputat, în sensul că, la nivelul Parlamentului, comisiile ar urma să aibă ultimul cuvânt după verificări. Potrivit noii legi, dacă un parlamentar nu-și declară incompatibilitatea, dacă aceasta intervine în timpul exercitării mandatului sau dacă nu optează în termenul legal pentru una dintre funcții, acesta își piede mandatul doar în urma unui raport al comisiei juridice din care să reiasă că e incompatibil.

„În ceea ce privește procedura declarării incompatibilității, reglementată la Articolul I, pct. 11 din noua lege, prevede derularea unor verificări în paralel celor ale Agenției Naționale de Integritate întrucât starea de incompatibilitate se constată printr-o hotărâre a plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul în cauză, în urma întocmirii unui raport de către comisia ce are în competență analizarea situațiilor de incompatibilitate”, susține președintele în cererea de reexaminare.

„Considerăm că toate aceste aspecte vin în contradicție cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare, din 30 ianuarie 2013”, mai precizează Băsescu.

De asemenea, șeful statului apreciază că textul referitor la incompatibilități este ambiguu.

 

Citește și