Prima pagină » Știri politice » Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte-director general al TVR

Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte-director general al TVR

Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte-director general al TVR
Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte - director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), marți, de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" și 5 voturi "împotrivă".

Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte – director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), marți, de către Parlament, cu 265 de voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

După votul Parlamentului, Claudiu Săftoiu a depus jurământul în fața plenului.

Președintele Consiliului de Administrație al TVR este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit marți pentru validarea președinților Societății Române de Televiziune (SRTv) și Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

Claudiu Săftoiu a fost validat marți de Parlament, după ce Legislativul nu l-a putut numi pe 26 iunie pe Săftoiu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune. Atunci, președintele Senatului, Vasile Blaga, a anunțat că lipsesc 20 de parlamentari pentru a fi în cvorum.

Claudiu Săftoiu – propus ca membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune din partea PNL – a fost ales, tot pe 26 iunie, președintele Consiliului de Administrație al TVR, cu 10 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și o abținere.

Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidențial între 2004 și 2006, de la începutul primului mandat al președintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcția de director al Serviciului de Informații Externe. În martie 2007, Săftoiu a demisionat din funcția de director al SIE, la cinci luni și jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcție a președintelui Băsescu. În stenogramă, Săftoiu susținea că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general și că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, președintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Pe de altă parte, Cristian Hagi Culea este singura persoană care și-a îndeplinit mandatul de patru ani în fruntea TVR până în prezent, în timp ce restul președinților – directori generali ai Televiziunii Publice au fost schimbați în timpul mandatului lor, după cum a spus Cristian Țopescu, senator PNL, în 12 iunie, în ședința Comisiilor de cultură ale Parlamentului care au respins raportul de activitate al TVR pe anul 2011, care a echivalat cu demiterea lui Alexandru Lăzescu.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.

Citește și