Prima pagină » Știri politice » Încă o reevaluare a lui Traian Băsescu: Tiberiu Nițu este oficial procuror general. „Nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulți”

Încă o reevaluare a lui Traian Băsescu: Tiberiu Nițu este oficial procuror general. „Nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulți”

Încă o reevaluare a lui Traian Băsescu: Tiberiu Nițu este oficial procuror general.

După ce a fost „reevaluat” de Consiliul Superior al Magistraturii, Tiberiu Nițu a fost reabilitat și la Palatul Cotroceni, fiind numit astăzi oficial în funcția de Procuror General al României. Președintele Traian Băsescu a anunțat că a semnat decretul de numire.

„Am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor șase. Rugămintea mea la cei șase numiți a fost să fie o echipă. Al doilea lucru pe care l-am cerut a fost să ridice nivelul eficienței, iar al treilea lupta împotriva crimei organizate. Am stabilit cu toți cei șase că tot ce s-a întâmplat până acum reprezintă standardul minim”, a anunțat președintele.

Șeful statului și-a argumentat decizia diametral opusă respingerii aceluiași procuror în ianuarie cu argumentul că la acel moment i-a refuzat numirea doar pentru că nu a avut o discuție cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru, care să îl convingă.

Cum își justifică Băsescu „avizul pozitiv” după respingerea din ianuarie

Înainte de a anunța oficial numirile, președintele a invitat candidații marți și miercuri la „întâlniri de evaluare” la Palatul Cotroceni, o etapă care nu a existat anterior înainte de decizii similare ale șefului statului.

O atenție deosebită am dat discuției cu domnul Nițu având în vedere controverselor. Desemnarea domnului Niți nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulți. Pur și simplu a fost o soluție la care am ajuns la fel cum am ajuns la nominalizarea oricărui procuror cu funcție în ultimii opt ani și jumătate. Întotdeauna între mine șși ministrul Justiției a existat o discuție înainte. Când această discuție nu a existat, am respins propunerile. Nu am apreciat în respingere calitatea profesională a celor doi, ci procedura. „Aș vrea să închid speculațiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aș fi acceptat”, s-a justificat Băsescu.

Mai mult, președintele a girat pentru noul procuror-șef care, spune el, l-a convins „că este un om care poate îndeplini funcția”. „Discutând cu domnul Nițu m-am convins că poate face față funcției, că Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic”, a susținut președintele, numărând, pentru „guralivii de la televiziuni”,  cu tot cu avizul său pozitiv, trei avize pozitive și unui negativ în dreptul lui Nițu în ultimii ani.

Președintele spune că, înainte de numire, i-a cerut lui Nițu să clarifice „până anul viitor” măcar două aspecte din dosarele revoluției, referitoare la decidenții politici care au cerut intervenția armatei. „Cine a luat decizia politică și a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului și mai ales armata cu muniție de război. Este un răspuns pe care trebuie să ni-l dea până anul viitor. Și a doua întrebare: care este cadrul în care s-a luat decizia politică de a fi înarmate gărzile cu muniție de război”, și-a detaliat Băsescu cerințele.

Kovesi la DNA, Bica la DIICOT

Oficializarea instalării lui Tiberiu Nițu la șefia parchetelor vine împreună cu numirea fostului Procuror General, Laura Codruța Kovesi, în fruntea Direcției Naționale Anticorupție.

De asemenea, Alina Bica va prelua șefia DIICOT , secondată de Elena Georgiana Hosu, în timp ce adjuncții procurorului general vor fi Bodgan Licu și Codruț Olaru, avizați și ei pozitiv de CSM.

„Din cei șase nu cred că va intra nimeni în categoria procurorilor subordonați politic”, a concluzionat Băsescu.

Negociate de Victor Ponta cu Traian Băsescu, numirile la vârful parchetelor s-au făcut practic peste capul liberalilor, conflictul iscat în jurul acestora între PSD și PNL fiind unui dintre cele mai puternice de la instalarea USL la guvernare. Nemulțumirea liberalilor a vizat revenirea Laurei Codruța Kovesi, în timp ce Băsescu a acceptat numele lui Nițu, respins inițial la începutul anului. la acel moment, președintele invoca oficial faptul că fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, nu i-a trimis criteriile după care l-a selectat pe Tiberiu Nițu pentru Parchetul General și pe Ioan irimie pentru șefia DNA.

Dacă inițial CSM a încercat cel puțin întârzierea numirii lui Nițu, după demisia lui Daniel Morar, calendarul a fost reanalizat, ulterior acesta primind chiar acceptul magistraților. Deși în urmă cu nici șase luni, Nițu era considerat nepregătit pentru funcția de procuror general, pe 10 mai CSM și-a schimbat radicat poziția, susținând, în avizul pozitiv pe care i l-a acordat, că are toate calitățile pentru a conduce parchetul. Dincolo de reabilitarea girată de CSM, interviul live din fața secției de procurori a candidatul propus de Victor Ponta la șefia parchetelor a arătat că Nițu nu cunoaște noile coduri și că nu a fost covingător în răspunsuri, venind, de altfel, în fața CSM cu același plan de management respins în decembrie.

Autor

Citește și