În urma întâlnirii pe care a avut-o astăzi la Bruxelles cu premierul Victor Ponta, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a formulat public două mari așteptări pe care insituțiile europene le au în ceea ce privește România. Prima este legată de selecția magistraților numiți în funcții de conducere, în condițiile în care una din marile dispute dintre președinție și guvern vizează numirea Procurorului General și a șefului DNA. A doua se referă la rezolvarea problemelor de corupție, recentul Raport MCV menționând situația miniștrilor cu probleme penale, Liviu Dragnea și Relu Fenechiu, dar și a parlamentarilor Ion Stan, Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre, pentru care Camera Deputaților a respins mai multe cereri ale procurorilor.
„Trebuie să vedem progrese în numirea persoanelor în justiție, noul guvern și noul parlament trebuie să dea un exemplu acolo unde sunt probleme de corupție”, a spus Jose Manuel Barroso la finalul „discuției foarte sincere” pe care a avut-o cu Victor Ponta inclusiv pe tema Raportului MCV. Președintele CE a indicat și instituțiile pe care recomandările sale le vizează: „e nevoie ca noul guvern, noul parlament să stimuleze reformele”.
Critic în privința mai multor pasaje din Raport, la București, premierul Victor Ponta și-a însușit la Bruxelles „recomandările” lui Jose Manuel Barroso, angajându-se chiar la îndeplinirea lor. „Chiar și fără MCV, sunt deplin angajat față de independența justiției. Mă voi strădui să îndeplinesc toate angajamentele guvernului. Sunt sigur că următorul raport, la sfârșitul anului, va cuprinde pe lângă progrese, și recomandări clare pe care guvernul si parlamentul să le poată aplica”, a spus Ponta.
Citește și USL scoate la tablă Comisia Europeană: „Să răspundă pentru raportul slab, superficial și politizat”
Citește și Băsescu îi traduce lui Ponta raportul MCV: „UE spune: fraților, când aveți miniștri suspectați, de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”
Barroso: „autoritățile române s-au angajat pentru a corecta” campaniile de presă anti-magistarți
Președintele Comisiei Europene a făcut clarificări și în legătură cu pasajele intens dezbătute la București care menționează campaniile de presă care au avut ca efect discreditarea unor magistarți. „Pentru noi, libertatea presei este sfântă. Nu avem nicio intenție să propunem reglementarea presei. Dar nu putem să nu ținem seama că am primit plângeri de la CCR, de la CSM în legătură cu campaniile orchestrate în presă împotriva unor magistrați. Aici avem o problemă din punct de vedere al independenței justiției”, a spus Barroso.
În ciuda criticilor intense ale USL privind această mențiune, Jose Manuel Barroso a anunțat că la Bruxelles există deja un angajament al autorităților române de a corecta astfel de derapaje, fără a menționa însă soluțiile concrete. „Am considerat că este important să menționăm că există aceste probleme și avem angajamentul autorităților române pentru a le corecta”, a spus președintele CE.
„Angajamentele autorităților române” au fost practic asumate tacit și de Victor Ponta. „Am vorbit despre problema presei și domnul președinte
La întâlnirea Ponta-Barroso a fost discutată și situația fondurilor europene care riscă să fie blocate, după avertismente repetate din partea CE, ca și perspectiva aderării României la Spațiul Schengen, sprijinită de Comisie, dar condiționată de mai multe state membre de ridicarea monitorizării pe Justiție.