Prima pagină » Știri politice » Marga a primit asigurări din Cipru că aderarea la Schengen rămâne pe agenda UE în 2012

Marga a primit asigurări din Cipru că aderarea la Schengen rămâne pe agenda UE în 2012

Marga a primit asigurări din Cipru că aderarea la Schengen rămâne pe agenda UE în 2012
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost asigurat de omologul din Cipru, Erato Kozakou-Marcoullis, că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen rămâne pe agenda președinției cipriote a UE din a doua jumătate a acestui an.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost asigurat de omologul din Cipru, Erato Kozakou-Marcoullis, că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen rămâne pe agenda președinției cipriote a UE din a doua jumătate a acestui an.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de MAE, în cadrul întâlnirii cu omologul cipriot desfășurată luni, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, Marga a abordat agenda președinției cipriote a UE din acest an. Ministrul Erato Kozakou-Marcoullis a subliniat că pe agenda președinției cipriote care se desfășoară până în luna decembrie 2012 va rămâne, de asemenea, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Totodată, Marga a avut întrevederi la Bruxelles și cu omologul olandez, Uri Rosenthal, și secretarul de stat din MAE german, Michael Link. El i-a asigurat pe interlocutorii din Olanda și Germania că România va aplica recomandările Comisiei Europene din Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, se mai arată în comunicatul MAE.

Marga a arătat, într-o conferință de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii CAE, că România va merge înainte în privința aderării la spațiul Schengen pe varianta cu două etape de aderare, însă decizia va depinde și de următorul raport MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta până la sfârșitul acestui an.

„Părerea noastră este că trebuie mers înainte în ritmul în care s-a proiectat și o să vedem, dar este clar că se va aștepta și raportul de care vorbiți”, a spus ministrul de Externe, întrebat dacă nu ar fi mai indicată amânarea discuției de la Consiliul JAI din septembrie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen până după raportul MCV din decembrie.

El a menționat că mai întâi se va face analiza următorului raport MCV al Comisiei Europene, iar abia apoi, „dacă aceste lucruri sunt realizate”, se va lua o decizie privind aderarea la Schengen în două etape, într-un prim pas cu frontierele aeriene, iar apoi cele terestre.

„Nu s-a scos din discuție soluția în două etape (…) Discuțiile care sunt nu au dus în vreun fel la a submina această propunere, care știm bine, este la origine germană, este rezultatul unui compromis între Germania și Franța, soluție promovată la ora respectivă de președinția poloneză. În discuțiile pe care le-am avut, a intrat pe agendă desigur și acest subiect, deci raportul pe MCV și, desigur intrarea în Schengen, care sunt legate de unele state, de altele nu sunt legate foarte strict și urmează ca în continuare să se ia notă de raportul pe MCV, să se observe acțiunile Guvernului român și, nu omit să spun imediat, am subliniat și aici că, în ceea ce privește Guvernul român, va aplica ceea ce se recomandă în raportul pe MCV, încât, dacă și aceste lucruri sunt realizate, avem a doua mare premisă pentru ceea ce am spus și anume sentimentul profund că se va face un pas”, a declarat Andrei Marga.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că are „sentimentul lăuntric” că România va adera la spațiul Schengen parțial în această toamnă, existând sprijinul Franței, însă decizia se va lua în funcție de organizarea referendumului.

Marga a precizat într-o emisiune că în privința raportului CE privind MCV sunt multe țări membre UE care „leagă” acest raport de aderarea la spațiul Schengen.

Ministrul de Externe a susținut că rămâne „de actualitate” varianta în care aderarea României la spațiul Schengen să se realizeze parțial în această toamnă.

„Ideea aderării în două trepte, deci în această toamnă spre iarnă cu frontierele maritimă și aeriană și în primăvară cu frontierele terestre, această soluție propusă la origini de Germania, agreată de Franța, sau în orice caz, asupra căreia au căzut de acord, soluția rămâne valabilă. Până la această oră reprezentanții Franței au spus că ei merg pe această soluție, urmează să vedem în zilele viitoare care este opinia de la Berlin”, a declarat Marga.

Potrivit textului raportului MCV adoptat miercuri de Comisia Europeană, „date fiind incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în temeiul MCV privind România înainte de sfârșitul anului 2012”.

„În acest raport, se va analiza dacă au fost rezolvate problemele privind statul de drept și independența sistemului judiciar, în legătură cu care Comisia și-a exprimat îngrijorarea, și dacă a fost restabilit echilibrul democratic. Comisia va monitoriza îndeaproape progresele, prin intermediul unor misiuni periodice, precum și al unui dialog frecvent cu autoritățile române și cu alte state membre”, se arată în text.

De asemenea, în textul raportului sunt cuprinse zece recomandări pentru România privind respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar, îndeplinirea acestora urmând a fi monitorizată de Comisia Europeană, iar constatările incluse în următorul raport.