Ponta a greșit destinatarul. Comisia Europeană: Lista pentru Bruxelles trebuia trimisă la Consiliul European
Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, nu și pe președintele Traian Băsescu. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, susține însă că lista cu participanți ar fi trebuit trimisă Consiliului European. Mai mult, el spune că lista nu a ajuns la Comisie.
Anunțul premierului
„Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componența delegației României și mandatul delegației. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie și pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situația economică și socială din acest moment în Europa și Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la București împreună cu președintele Barroso și alți nouă prim-miniștri”, a spus Ponta.
Întrebat de jurnaliști dacă delegația României anunțată la CE îl include și pe președintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns: „Componența este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene”.
El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuție cu șeful statului pe această temă.
Precizările Comisiei
Lista cu delegația României la summit-ul Consiliului European din 28-29 iunie ar trebui trimisă în mod normal Consiliului European, la biroul președintelui Herman Van Rompuy, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
De asemenea, el a precizat că nu are, în prezent, informații referitoare la primirea la președinția Comisiei Europene a listei menționate de premierul Victor Ponta.
„Nu cred că este o listă care trebuie trimisă nouă, ci Consiliului European, pentru că președintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupă de organizarea summit-ului de săptămâna viitoare. Ar fi normal să fie trimisă Consiliului European, nu Comisiei Europene. Eu nu am informații despre faptul că o asemenea listă a fost primită la birourile noastre”, a spus Mark Gray.
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, marți, că MAE a pregătit deja documentul cu propunerea de mandat pentru reprezentarea României la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar acesta a fost trimis premierului Victor Ponta.
„După ce se elaborează documentul, el vine pus în mișcare pe ierarhie, ministrul de Externe adresează imediat documentul primului-ministru care îi dă drumul mai departe spre președinte, în cazul în care sigur e implicată și Președinția. Deci, documentul de la noi a plecat, el este pe acest traseu”, a declarat Marga, după audierea în Comisia de politică externă a Senatului.
El a arătat că este obligația MAE să pregătească această propunere de mandat pentru oficialii care reprezintă România la Consiliul European, indiferent că este vorba despre președinte sau prim-ministru, iar după ce documentul este finalizat „e normal” să fie transmis premierului.
„Este obligația fiecărui minister de Externe, și la București, și la Praga, și la Varșovia, între multe alte obligații, să pregătească propunerea de mandat pentru cei care reprezintă România. Chit că e vorba de președinte, de prim-ministru, de ministru de Externe sau alte persoane, director general și așa mai departe. (…) Totdeauna se face un mandat. Acesta este traseul normal, un ministru se adresează imediat premierului, acesta este șeful Guvernului”, a argumentat Marga.
De asemenea, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, a arătat că un document cu o schiță privind mandatul de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie a fost primit și de comisie.
„Sigur, dacă vă amintiți declarația Parlamentului cu privire la reprezentarea României la Bruxelles, acolo se cerea ca autoritățile, primul-ministru, președintele, ministrul de Externe evident, cu atât mai mult, să arate ce mandat urmează atunci când reprezintă România. Acest fapt noi l-am împlinit”, a mai precizat ministrul Marga.
Președintele și premierul au avut săptămâna trecută o discuție privind nivelul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, dar nu au ajuns la un acord, ambii dorind să participe la reuniune.