Premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor implicați să verifice rapid, prin „mijloace administrative”, dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului și persoane decedate sau fără cetățenie, arătând că un „mini-recensământ” nu mai poate fi organizat doarece „boicotul” continuă.
El a mai arătat că judecătorii Curții Constituționale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci „listele electorale permanente actualizate conform dispozițiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000”.
„Măcar să o scoateți pe Elodia de pe liste”
„Vă rog, domnilor miniștri, să procedați strict în conformitate cu solicitările Curții Constituționale. E foarte clar că ideea inițială a unui mini-recensământ nu poate funcționa, pentru că înțeleg că boicotul se continuă și în acest caz și atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trântește ușa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificați cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveți, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetățenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veți reuși, fără să-l supărați pe președintele suspendat, să îi scoateți de pe listă și pe generalul Pacepa și pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul și spre deliciul mass-media”, a spus Ponta.
Premierul a mai susținut că deplânge faptul că tocmai Traian Băsescu exercită presiuni asupra Curții Constituționale și a făcut din nou apel pentru încetarea acestor presiuni.
În 2 august, Curtea Constituțională anunța că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menționând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente.
O zi mai târziu, Curtea Constituțională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului.
Curtea Constituțională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfășurat refendumul din 29 iulie.
În 6 august, Curtea Constituțională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfășurarea referendului și listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu „actualizarea listelor” de alegători.
Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curții în datele de 1 și 2 august, de către Serviciul de Evidență a Populației al MAI.
Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofițerului de poliție fiind declanșată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunțat, luni, Ministerul Public.
Sursa citată a precizat că în baza acestor liste electorale permanente actualizate în termenele și condițiile prevăzute de legislația în materie, privind numărul de 18.292.514 cetățeni cu drept de vot, s-a organizat și desfășurat referendumul național din 29 iulie pentru demiterea președintelui României.
Adresa comunicată Curții Constituționale în 2 august, conform căreia MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuție revenind exclusiv Autorității Electorale Permanente, relevă „o îndeplinire defectuoasă cu știință a atribuțiilor de serviciu” din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.
Prin această faptă a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzată „o tulburare însemnată relațiilor sociale privind evidența persoanelor cu drept de vot și a au fost afectate acele relații sociale a căror normală desfașurare și dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcționarii publici sau alți funcționari”, spun anchetatorii.
În dimineața acestei zile Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.
Citește și Ion Iliescu ia bătălia pentru referendum pe cont propriu: „Porcăria zilei este că Parchetul General se bagă în procesul electoral, împinși de la spate de Băsescu”
Citește și REFERENDUM 2012. CCR revine cu o adresă către Guvern: Noi am cerut listele electorale permanente actualizate, NU ACTUALIZAREA LISTELOR
Citește și REFERENDUM 2012. Băsescu: Nu mă îngrijorează amânarea deciziei CC, ei trebuie să aibă documente originale în dosare
Citește și REFERENDUM 2012. Guvernul le pune cruce românilor plecați în străinătate: cum vrea USL să scoată 2 milioane de cetățeni din cvorumul de prezență