Prima pagină » Știri politice » Președintele Băsescu, la priveghiul călugărului Serafim Man

Președintele Băsescu, la priveghiul călugărului Serafim Man

Președintele Băsescu, la priveghiul călugărului Serafim Man
Se întâmplă chiar acum. Vestea face înconjurul României

Președintele Traian Băsescu a mers astăzi la priveghiul călugărului Serafim Man, fost stareț la Rohia până în 1984, cel care l-a uns în monahism și pe Nicolae Steinhardt. Părintele Serafim Man, care a murit marți, pe 12 februarie, va fi înmormântat mâine la Mănăstirea Sfânta Ana.

Băsescu: „Lăsați-l acolo unde e, în sufletul meu”

Președintele s-a recules aproape o oră la Rohia, mănăstirea la care s-a oprit în ultimii ani de fiecare dată când a ajuns în Maramureș, a semnat în cartea de onoare, apoi a plecat spre București. Arhimandritul Serafim Man este, de altfel, preotul care i-a spus lui Traian Băsescu, atunci când era primar al Capitalei, că va ajunge președintele României. În timpul opririi la Cluj-Napoca, la primăria condusă de Emil Boc, președintele a evitat să-și explice public relația cu arhimandritul Serafim Man.  „Nu am spus niciodată public, e mult mai mult decât credeți, lăsați-l acolo unde e, în sufletul meu”, a spus Traian Băsescu.

Prezența șefului statului la priveghi a fost, în schimb, explicată de starețul de la Rohia. „Președintele Traian Băsescu a venit să-i aducă un ultim omagiu părintelui Serafim, fiindcă dânsul a fost la Rohia de mai multe ori, când era ministru al Transporturilor, ca primar al Capitalei și ca președinte al țării. S-a întâlnit întotdeauna cu dânsul și i-a spus câteva cuvinte când a fost primar general al Capitalei: că dânsul va ajunge un om mare și va trebui să cârmuiască țara. Și s-a simțit dator să vină să-și ia rămas bun de la părintele Serafim, pentru că mâine nu va putea veni la înmormântare, deoarece va fi la o întâlnire cu Papa Benedict al XVI-lea”, a declarat starețul Mănăstirii Rohia, părintele Macarie, citat site-ul emaramures.ro.

Duhovnicul Serafim Man s-a stins la 77 de ani, după 60 de ani petrecuți la Rohia. A intrat în mănăstire la 17 ani, primit de starețul Justinian Chira, actual Arhiepiscop al Maramureșului și Satmarului. Trei ani mai târziu a fost tuns în monahism, primim numele de Serafim, iar în 1973 a devenit stareț. A fost cel care în 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt în mănăstire și l-a călugărit.

 

Citește și