Prima strigare, primul eșec. Guvernul nu a vândut nimic din casele și terenurile statului. „Cei interesați așteaptă să mai scadă prețul. Întâi cu 10%, apoi până la 30%”. EXCLUSIV
Eșec pe toată linia la primele licitații la care Regia Protocolului de Stat a scos la vânzare case și terenuri. Vile la Predeal, apartamente în centrul Capitalei, terenuri virane, agricole, terenuri de tenis sau de minigolf la mare nu au avut nici măcar un potențial cumpărător, motiv pentru care primele cinci licitații nici nu s-au ținut, în cele din urmă.
Pentru proprietățile deja evaluate, puținii interesați așteaptă chilipirul: noua ordonanță a Guvernului Ponta prevede că ceea ce nu se vinde la o strigare se scoate ulterior la un preț tăiat treptat cu câte 10% până la 30% și chiar mai mult pentru actualii chiriași.
Deocamdată însă, nici 10% din proprietățile puse pe lista de vânzare nu au nici măcar prețul de pornire stabilit, singurele evaluări datând din vremea Guvernului Boc. Fără evaluare imobilul nu poate fi scos la licitație. În această situație se află de altfel toate casele în care au rămas foștii demnitari – de la Mircea Geoană la Adrian Severin – mult după plecarea din Guvern, dar și apartamentele ocupate în prezent de miniștri, secretari de stat și de consilierii lor, rămași cu toții chiriași la stat în locuințele în care au intrat la începutul mandatului chiar dacă noua lege le-ar restrânge accesul la un singur bloc și doar pentru câteva luni.
Mai mult, până acum RA-APPS nu a comunicat, la solicitatarea gândul, niciun termen aproximativ până la care ar urma să li se stabilească un preț.
„Vreau, nu vreau, iarna trebuie să fac 10-12° căldurică, altfel se scorojesc pereții”
Marea operațiunea a scoaterii la vânzare a caselor RA-APPS rămâne în continuare doar pe hârtie. La prima încercare sub guvernul Ponta, Regia nu a avut nici măcar o singură ofertă. Șapte apartamente centrale și o casă în București pornind de la 73.000 de euro, un teren de tenis, unul de minigolf și o pepinieră pe litoral, la care se adaugă o vilă și un teren la Predeal plus un apartament de 66.000 de euro în centrul municipiului Cluj Napoca nu au trezit niciun interes în această etapă.
„Nu a cumpărat nimeni niciun caiet de sarcini. Va fi o etapă a doua la care prețul scade cu 10%”, a explicat pentru gândul Marius Bucura, care s-a ocupat, la Sinaia, de licitația pentru vila Predeal, plus un teren la munte, în vecinătatea pârtiilor.
La 430 de euro metrul pătrat pe suprafața construită, Vila Predeal nu a avut nici măcar un pretendent. „E o vilă liberă. O folosim ca să o închiriem turiștilor. Acolo a fost sediul Băncii Agricole, așa a fost gândită, ca sediu de instituție, iar în Predeal nu prea mai sunt instituții care ar putea să o folosească. Nu are curte, doar terenul de 240 de metri și e chiar la stradă, între DN1 și calea ferată. Dar e aproape de pârtie. Este mobilată, în stare foarte bună, are centrală termică proprie, cine o ia se poate muta imediat. Mi se pare că și cearșaful și pernele sunt pe pat, numai să le spălați, dacă doriți, și gata!„, spune Marius Bucura care a mai trecut, anterior, prin încă trei tentative de a o vinde, din 2011 încoace.
Prețul de 240.100 de euro plus TVA, așa cum a fost evaluată la începutul anului 2012, plus garanția de participare de 48.020 de euro nu a atras însă cumpărătorii care ar fi trebuit să mai plătească, pentru a intra la licitație, 2.000 de lei caietul de sarcini și alți 2.000 de lei dosarul de prezentare.
Între timp, vila consumă banii statului. „Interesul e să le vindem. Avem de plătit impozitele, plus cheltuieli de întreținere. Pe timp de iarnă trebuie să funcționeze căldura. Vreau, nu vreau, trebuie să fac 10-12° căldurică, altfel se scorojesc pereții. Chiar dacă nu o închiriază turiștii, tot trebuie încălzită”, explică Marius Bucura.
La următoarea licitație, vila se va scoate cu 216.000 de euro. În fața unui alt eșec, statul este dispus să scadă până la 72.000 de euro din prețul inițial.
Manager de hotel: „Pentru situația actuală, 165 de euro/ mp e mult„
Tot la Predeal, statul a scos la vânzare un teren, în vecinătatea unui complex turistic de trei stele. „Zona e foarte bună, iar terenul e liber”, spune Marius Bucura. Eșecul a fost însă similar: niciun ofertant. Doar informativ deocamdată, s-ar fi interesat proprietarii complexului vecin. Fără intenții concrete însă, cât timp prețul e mare.
„Cei interesați așteaptă să mai scadă prețul. Întâi cu 10%, apoi până la 30%, în mai multe etape, cum e prevăzut în ordonanță”, crede Marius Bucura. După trei etape succesive fără niciun cumpărător, statul va da înapoi, la preț, cu până la 131.400 de euro.
Directorului de complex, 165 de euro metrul pătrat, cât cere acum RA-APPS, i se pare însă prea mult. „Pentru zonă și pentru situația actuală prețul este foarte mare. După părerea mea, un investitor puternic ar putea să îl ia, dar așa, mie mi se pare mut prea mult 400.000 de euro și nu cred că domnul Conț (proprietarul complexului, n.r.) are astfel de intenții”, spune Gheorghe Filisan, directorul hotelului de la Predeal.
Sursa foto: www.copmplexrobinson.ro
Pentru 2656,75 de metri pătrați, RA-APPS cere 438.000 plus TVA din care 87.600 de euro trebuie depuși de la început într-un cont, ca garanție de participare. Nimeni nu a fost însă dispus în această etapă să plătească nici măcar cei 500 de lei pentru dosarul de prezentare, cu atât mai puțin 1.000 de lei pentru participarea la licitație.
Cum scad prețurile caselor statului în București
Cu perspectiva reducerii prețului în trepte, nici licitațiile anunțate pentru casele din București nu au trezit nicio reacție. Cu atât mai mult cu cât anunțul s-a făcut la jumătatea lunii aprilie, iar garanția de participare, câteva zeci de mii de euo, trebuia depusă într-un cont bancar în numai două săptămâni, având în vedere vacanța în care urmau să intre bugetarii.
„Nu a fost niciun ofertant”, a confirmat pentru gândul Anca Prodescu, purtătorul de cuvânt al RA-APPS.
Din informațiile obținute de gândul, două din cele opt imobile din București scoase la vânzare sunt ocupate de chiriași care vor avea, după trei încercări ratate de scoatere la licitație, dreptul de a negocia prețul, pornind de la o tăiere de 30% din cel inițial.
În această situație este un apartament de 3 camere într-un bloc cu cinci etaje din centrul Capitalei, pe strada Luterană, nr. 5 și altul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr 9, lângă Universitate. Apartamentul 42, situat la etajul 2, scara D, pe strada Lutherană are o surprafață de 83,77 de metri pătrați și a fost scos la licitație cu prețul de pornire de 73.000 de euro fără TVA. Fiecare eșec înseamnă un minus de 7.300 de euro din preț. Dacă nu apare niciun cumpărător, statul va negocia cu chiriașul pornind de la 51.000 de euro, cât un apartament de două camrere în cartierele muncitorești din Capitală.
Al doilea apartament cu chiriaș are patru camere cu suprafață de 107,61 de metri pătrați, boxă și teren, este situat la etajul al doilea și i s-a fixat un preț de pornire de 146.000 de euro fără TVA. Pentru apartamentul 16 din Nicolae Bălcescu, nr.9 statul este însă dispus să cadă la învoială cu chiriașul, dacă nu cumpără nimeni casa la încă două licitații, pe aproximativ 100.000 de euro sau mai puțin.
În vecinătate, pe același bulevard Bălcescu, dar la nr. 35, Guvernul a scos la licitație apartamentul 10 de patru camere și 138,58 de metri pătrați la etajul 5, cu 180.000 de euro fără TVA, dar cu acelașiu rezultat.
Lângă Parcul Cișmigiu, pe Bd. Regina Elisabeta nr.25, la etajul 6, a-a ratat din nou vânzarea apartamentului 30 cu 3 camere, de 87,72 metri pătrați, pentru care statul a cerut în primă intanță 98.200 de euro. Un alt apartament central, estimat la mai puțin de 100.000 de euro, este cel din Bd.Carol I nr.54 B. Situat la etajul al cincilea, apartamentul 8 are patru camere și suprafață de 104,03 de metri pătrați și va porni, la următoarea tentativă de vânzare de la 81.000 de euro.
În apropiere de Piața Romană, pe Bd. Lascar Catargiu nr. 11A va fi scos din nou la licitație apartamentul 18 de 4 camere și suprafață de 104,28 mp și garaj, plus terenul aferent de 87,71 mp, la un preț cu 10% redus față de cel inițial: 141.000 de euro.
Foto: Octav Ganea // Mediafax
Un duplex pe Calea Călărașilor, nr 79, la etajul al doilea (suprafață utilă 196,22 mp) și mansardă (66,78 mp), cu câte cinci camere pe fiecare nivel, dar într-un imobil vechi din 1940 și în care locuiește și un proprietar, a fost pus în vânzare la prețul de 286.000 de euro fără TVA. la următoarea încercare, statul va face o reducere de 28.600 de euro.
Singura casă scoasă la vânzare în București este una de 4 camere și dependințe, cu suprafață construită 122,13 mp și teren de 452,56 mp, pe strada Cuza Vodă nr. 90, în zona Tineretului, pentru care Guvernul va cere 233.820 de euro la următoarea licitație.
Cât fac terenurile de tenis care „nu-și scot banii”
La dispoziția Guvernului rămâne mai departe și apartamentul 25 de pe strada Nicolae Titulescu nr. 24 , din Cluj-Napoca. „Nu s-a înscris nimeni. Cred că e a treia oară când e scos la licitație. E într-o zonă centrală, apartamentul e bun, a fost modernizat și apoi l-am închiriat cu 220 de euro plus TVA pe lună. Acum e liber„, explică pentru gândul Mircea Vădan de la sucursala Regiei de Protocol din Cluj Napoca.
Prețul de 66.000 de euro plus TVA pentru trei camere și 62,17 mp, suprafață utilă nu a adus niciun cumpărător.
Un preț mai mic așteaptă și potențialii cumpărători de terenuri de tenis sau de minigolf scoase la vânzare la Neptun. „Hotelul Arad nu mai aparține de RA-APPS. A fost transferat la un moment dat către altă instituție. Terenurile de tenis însă au rămas. Noi le-am mai închiriat, dar nu întotdeauna își scot banii. Dar nu s-a înscris absolut nimeni și atunci licitația nu a mai avut loc”, a explicat pentru gândul Adriana Danciu, SRP Neptun.
Pe cele două terenuri de tenis cu zgură (606,92 mp), cu aleile și spațiul verde (5.364,15 mp) aferente, statul fixase un preț de 1.117.500 de euro fără TVA, iar pentru al treilea, un teren de minigolf cu suprafață totală de 7.753,28 mp, alei și spațiu verde (7.490 mp), Guvernul a cerut 1.296.000 de euro. Al patrulea – o pepinieră de 8.700 de metri pătrați în Eforie Nord este evaluată la 244.000 de euro.
Într-o primă etapă, vânzarea se va face prin licitație, pornind de la prețul stabilit de evaluator. Dacă proprietatea nu este cumpărată, la a doua încercare prețul scade cu 10%, iar la a treia cu 20%. În cazul unui eșec, etapa licitațiilor va fi urmată de negocierea direct cu actualul chiriaș de la un preț cu 30% mai mic decât cel stabilit de evaluator, dar peste valoarea de inventar.
După simplificarea regulilor de vânzare, casele RA-APPS se pot cumpăra în rate de până la trei ani cu avans de 25% sau între 10% și 25% dacă noii proprietari sunt tineri sub 35 de ani.