Prima pagină » Știri politice » Referendum 2012. UN MILION DE MAGHIARI ar putea, prin neprezentare, să încline balanța în favoarea lui Traian Băsescu, „răul mai mic”. EXCLUSIV

Referendum 2012. UN MILION DE MAGHIARI ar putea, prin neprezentare, să încline balanța în favoarea lui Traian Băsescu, „răul mai mic”. EXCLUSIV

Referendum 2012. UN MILION DE MAGHIARI ar putea, prin neprezentare, să încline balanța în favoarea lui Traian Băsescu,
Cine rezolvă soarta referendumului:

REZULTATUL de la REFERENDUM 2012 ar putea fi influențat de o „variabilă” importantă. Schimbarea bruscă de poziție a lui Traian Băsescu, care îi îndeamnă acum pe cetățenii României să boicoteze referendumul, creează premisele ca „variabila” maghiară să dobândească o importanță aparte în ecuația scrutinului de duminică.

Câți dintre cei aproximativ un milion de maghiari se vor prezenta la urn? De amintit că maghiarii sunt cu 210.000 mai puțini ca la referendumul similar din 2007, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului de anul trecut.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Poziția oficială

„De fiecare dată când sunt alegeri, Uniunea subliniază importanța prezenței la vot”, se spune clar într-un comunicat din 17 iulie al UDMR privitor la poziția acesteia față de participarea etnicilor maghiari la referendumul de duminică.

Spre deosebire însă de 2007, când consemnul de vot dat acestora de UDMR a fost „DA pentru demiterea lui Traian Băsescu”, acum alegătorii maghiari sunt îndemnați să voteze „cum îi îndeamnă conștiința”. „Sfatul UDMR către cetățenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi: votați cum vă îndeamnă conștiința!”, îndeamnă comunicatul, adăugând și explicația acestei schimbări de poziție. „UDMR nu a încheiat înțelegeri nici cu coaliția de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe șeful statului. Nu este misiunea UDMR să facă dreptate în lupta politică între partidele românești. Noi trebuie să putem înclina balanța atunci când este vorba despre obținerea unei majorități de voturi în favoarea intereselor comunității maghiare sau atunci când miza o constituie întărirea drepturilor minorităților.”

De menționat că, la referendumul din 2007, consemnul „DA pentru demiterea lui Băsescu!” dat de conducerea UDMR a avut un efect contrar zdrobitor: în Secuime, prezența la urne a fost de numai 27,38% în Harghita – circa 72.000 din cei 271.000 de cetățeni cu drept de vot – și de 31,15% în Covasna – aproape 62.000 din cei 185.000 de cetățeni cu drept de vot. Iar mai bine de trei sferturi dintre participanții la scrutin – peste 76% în Harghita și aproape 83% în Covasna – au votat atunci pentru rămânerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Borbely Laszlo: „Electoratul maghiar trebuie să meargă la vot”

În opinia ex-ministrului Borbely Laszlo, vicepreședintele politic al UDMR, electoratul maghiar trebuie să participe în număr cât mai mare la referendum: „Nu ne bucură ce se întâmplă, dar maghiarii trebuie să meargă cât mai mulți la vot și fiecare să voteze cum dorește. Oamenii sunt însă dezamăgiți și dezorientați, mulți s-ar putea să nu meargă la vot și să nu fie o participare spectaculoasă.” De remarcat că îndemnul participării în număr cât mai mare la referendum nu a fost urmat și de acțiuni concrete de convingere a electoratului să iasă la vot: „Nu am organizat niciun fel de acțiuni speciale, doar comunicatele date și niște întâlniri ocazionale cu alegătorii, pentru că noi considerăm că oamenii sunt maturi și știu ce vor să facă”.

Antal Arpad, edilul din Sfântu Gheorghe: „Demiterea lui Băsescu nu e o miză directă pentru comunitatea maghiară”

Pentru Antal Arpad, primarul udemerist din Sfântu Gheorghe – care este și șeful filialei locale a Uniunii – îndemnul dat de conducerea UDMR electoratului maghiar de a participa în număr cât mai mare la referendum și de a vota fiecare cum vrea este „singura poziție corectă în situația actuală”. Edilul ne-a explicat apoi și schimbarea de atitudine a UDMR comparativ cu referendumul din 2007, când rezultatul campaniei Uniunii pentru demiterea lui Băsescu a fost că peste trei sferturi din electoratul maghiar a refuzat să dea curs apelurilor insistente ale lui Marko Bela&Co. de a participa la vot și de a vota „DA”: „Consemnul acela a fost o greșeală, pe care comunitatea noastră a sancționat-o așa cum se știe, cu participare foarte scăzută și cu un vot masiv . Dar ne-am dat seama de asta mai târziu, când am înțeles că demiterea lui Băsescu nu era o miză directă pentru comunitatea maghiară. Și nu este nici acum, de aceea le-am cerut oamenilor să voteze fiecare conform conștiinței sale. Pentru că singura miză pentru noi este reprezentarea comunității noastre în Parlamentul și în Guvernul României. În plus, acum se joacă dublu sau nimic, și USL-ul, și Traian Băsescu, și PDL-ul au pus totul pe o carte, ori câștigă tot, ori pierd tot, ceea ce este inacceptabil, din punctul nostru de vedere, pentru comunitatea maghiară.”

Lorincz Jigmond, primarul udemerist din Covasna: „UDMR-ul n-a spus să iasă lumea la vot”

Îndemnul conducerii UDMR ca electoratul maghiar să participe la referendum a fost înțeles însă „pe invers” de către primarul udemerist al stațiunii Covasna, Lorincz Zsigmond: „Nu e adevărat, domnule, conducerea UDMR-ului n-a spus să iasă lumea la vot, doar a lăsat la latitudinea fiecărui maghiar dacă iese și cum votează! Așa că ce acțiuni de mobilizare să facem, pregătim secțiile de votare și aranjăm totul ca să desfășoare bine referendumul, atâta tot.” În ceea ce privește prezența la urne, edilul este sceptic că aceasta va depăși 50%, deși la localele din urmă cu o lună și jumătate procentajul a fost de aproape 65%: „Ca primar, pot să vă spun că mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 8800 de localnici din listele electorale nu vor merge la vot, pentru că nu-i prea interesează tot scandalul ăsta dintre Băsescu și USL. La locale a fost altceva, au ieșit foarte mulți pentru că nu le era indiferent cine va conduce orașul în următorii patru ani. Dar acum e altceva, iar singura șansă ca să fie o prezență de peste 50% e să meargă la vot cei vreo 3000 de turiști pe care-i avem permanent în stațiune și care pot vota pe liste suplimentare”.

Bokor Alexandru, edilul UDMR din Praid: „Participarea la referendum e o obligație civică”

Spre deosebire de colegul său de partid și de funcție din Covasna, edilul udemerist din comuna harghiteană Praid, Bokor Alexandru, susține că „participarea la referendum este o obligație civică a fiecărui cetățean”. „Noi îi îndemnăm pe toți locuitorii comunei să iasă la vot, am avut discuții și particulare, și generale cu cetățenii și cu colegii primari din zonă. N-am mers din poartă-n poartă, dar am pus peste tot afișe și am împărțit și pliante pentru asta, în maghiară și română, primite de la prefectură. Și am speranța că această comunitate a noastră din Praid e destul de matură ca să știe ce importanță are acest referendum și pentru ea și sper că de data asta să fie o participare de peste 50%, nu ca în 2007, când n-au fost la vot nici 30% din alegători.” „Bineînțeles că eu personal voi merge la vot, ca să dau exemplu, și sper să facă același lucru cât mai mulți dintre consătenii mei. Dar nici eu, nici altcineva nu ne putem lua nici o răspundere dacă participarea va fi sub 50% și nu se va face cvorumul pentru validarea referendumului”.

Szasz Jeno, președitele Partidului Civic Maghiar: „Trebuie să-l ajutăm pe președintele Băsescu, care e răul mai mic pentru comunitatea maghiară”

Dușman al UDMR-ului, fostul primar din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, liderul Partidul Civic Maghiar, este categoric: „Maghiarii nu trebuie să meargă duminică la vot, în felul acesta pot să-și arate opunerea față de modul nedemocratic în care USL vrea să-l demită pe președintele Băsescu, pe care trebuie să-l ajutăm ca pe răul mai mic pentru comunitatea maghiară.” „Pentru că nu voturile noastre, ale maghiarilor, îl vor ajuta pe Traian Băsescu, noi suntem doar 6,5-7% din electorat, chiar dacă am ieși toți și am vota pentru domnul președinte, tot n-am face nimic, așa că singura formă de a-l ajuta să rămână la Cotroceni e neprezentarea la vot, ca să nu fie cvorum pentru validarea referendumului”, a argumentat Szasz Jeno. Care s-a declarat apoi „total de acord” cu apelul lui Traian Băsescu la boicotarea referendumului: „Dacă aș fi în locul domnului președinte, și eu aș face un apel la fel!”

PCM-istul Mezei Janos, edilul din Gheorgheni: „Ca primar zic să se iasă la vot, ca politician o să stau acasă!”

Deși este întru totul de acord cu dispozițiile șefului său de partid Szasz Jeno privind boicotarea referendumului, edilul PCM-ist din Gheorgheni, Mezei Janos, are totuși o dilemă: cum să împace obligațiile de primar cu disciplina de partid? „Noi, ca primari, nu putem zice la oameni să steie acasă, putem zice doar ca politicieni. Aici, în județul Harghita, toate primăriile au primit de la prefectură pliante și afișe în maghiară și română pentru ca lumea să participe la referendum, iar noi, ca primărie, o să facem tot ce trebuie pentru informarea cetățenilor și buna desfășurare a votării, cu o participare cât mai mare, sper că peste 50%”, explică primarul Mezei. Apoi, în chip de concluzie, ne oferă și „soluția” dilemei sale: „Deci eu, ca primar, spun ca toată lumea să meargă la vot și fiecare să voteze cum vrea. Dar pentru că poziția PCM-ului e ca lumea să nu meargă, eu personal o să stau acasă!”

Citește și De ce merg la vot