Parlamentarii se pregătesc să-i trimită lui Traian Băsescu la promulgare noul statut în varianta pe care șeful statului a respins-o. Niciuna dintre problemele semnalate de președinte nu a fost corectată.
Astfel, dacă săptămâna trecută, într-o primă fază, parlamentarii deciseseră să introducă în lege prevederea potrivit căreia senatorii și deputații își pierd mandatul dacă nu contestă decizia de incompatibilitate a ANI, după o serie de contre între PSD și PNL, la propunerea fostului ministru al justiției Tudor Chiuariu, aceasta a dispărut din forma care intră astăzi în votul plenului. Practic, parlamentarii și-au lăsat o portiță în sensul că, dacă sunt declarați incompatibili de ANI, ei pot să-și păstreze mandatul dacă nu contestă decizia.
„Eu cred că prin toată discuția cu acel amendament ne-am cam bătut singuri un cui în talpă, după ce m-am uitat juridic. Fiind în Legea ANI, nu trebuia să mai punem în Statut. Sau nu trebuia să-l scoatem. Sau, oricum, am avut grijă să ne încurcăm singuri cu chestia aceea”, a comentat premierul Victor Ponta.
Citește și Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu „problema din legea ANI”
O altă modificare de care Traian Băsescu s-a arătat nemulțumit se referă și la derularea, în paralel, a unor proceduri de verificare a incompatibilității unui deputat sau senator, din statut reieșind că starea de incompatibilitate se constată de către camera din care face parte respectivul parlamentar.
Citește și Băsescu respinge superimunitatea parlamentară. Statutul senatorilor și deputaților, întors la Parlament
Cu toate acestea, prevederile inițiale au rămas în legea pe care parlamentarii vor să i-o trimită președintelui la promulgare. Ei s-au mulțumit să explice că procedura de declarare a incompatibilității este făcută de camera din care face parte parlamentarul în cauză pentru a rezolva „cu celeritate cazurile de incompatibilitate”.
Citește și Statutul deputaților și senatorilor a fost modificat. Parlamentarii își pierd mandatul dacă nu contestă deciziile de incompatibilitate
Dacă statutul se întoarce în această formă la președinte, acesta este obligat legal să îl promulge. PDL a anunțat însă că va contesta legea la Curtea Constituțională, aceasta urmând să ajungă pe masa președintelui după verdictul constituționaliștilot.